12-mei-2025 |
Parmaham zet grote stap richting duurzaamheid

Parmaham zet grote stap richting duurzaamheid

De productie van Parmaham wordt steeds duurzamer. Het Consorzio del Prosciutto di Parma heeft recent een meerjarig project afgerond om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen en de duurzaamheid van de beroemde Noord-Italiaanse ham verder te versterken. Het project, gestart in 2022, is uitgevoerd in samenwerking met de vooraanstaande technische universiteit Milaan en Italiaans certificeringsinstituut CSQA. 

De volledige productiesector van Parmaham is onderzocht op milieu-impact en duurzaamheidsaspecten, in samenwerking met de Politecnico di Milano, softwareontwikkelaar Enersem van de Milanese technische universiteit en certificeringsinstantie CSQA. Daarbij is gebruikgemaakt van de oAiciële PEF (Product Environmental Footprint) -methodologie, een door de Europese Commissie erkende standaard. Op basis hiervan is een milieuprofiel opgesteld voor alle rauwe hammen met een BOB-erkenning (Beschermde Oorsprongsbenaming). Dit profiel is weer de basis voor toelating tot het Italiaanse keurmerk ‘Made Green in Italy’, een certificering die producten van hoge milieukwaliteit erkent. Ook goed voor Nederlandse retailers en consumenten 

In de meest recente fase van het project is speciale software ontwikkeld waarmee elke Parmaham-producent zijn energieverbruik en ecologische voetafdruk kan analyseren en verbeteren. De tool geeft onder andere inzicht in prestaties en biedt gerichte aanbevelingen die zijn afgestemd op de bedrijfsvoering van elke producent. Veel bedrijven in de sector maken inmiddels gebruik van de software.   

Voor de Nederlandse markt betekent het dat Parmaham – naast zijn beschermde herkomst en ambachtelijke kwaliteit – ook aantoonbaar inzet op duurzaamheid. Dat is goed nieuws voor Nederlandse retailers en consumenten die waarde hechten aan verantwoorde kwaliteitsproducten met een goed verhaal. 

“De sterke band tussen Parmaham en het gebied van herkomst brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee”, zegt Alessandro Utini, voorzitter van het Consorzio del Prosciutto di Parma. “Dit project helpt producenten om hun impact verder te beperken én verstevigt tegelijkertijd hun concurrentiepositie op internationale markten.” Over Parmaham Parmaham is een 100% natuurlijk product, afkomstig van varkens van toprassen die geboren en getogen zijn in Italië. De varkens worden onder meer gevoed met de wei die overblijft bij de productie van Parmezaanse kaas en ze worden pas na minimaal 9 maanden geslacht. Alleen de achterham wordt gebruikt voor Parmaham. Er wordt bij de lange rijping van minimaal 14 maanden geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen, kleurstoffen en toegevoegde nitrieten of nitraten.  

 Het Consorzio del Prosciutto di Parma waakt in de wereld over de kwaliteit en het merk van Parmaham. Er zijn strenge richtlijnen voor de producenten en verkopers van Parmaham. De Europese Unie heeft een keurmerk toegekend aan de oAiciële Parmaham – de BOB (beschermde oorsprongsbenaming). Er zijn nu 127 producenten in de provincie Parma onderdeel van het Consortium. Alleen zij mogen de naam en de Kroon voor hun ham voeren.    

Terug naar boven