RIVM: Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2019-2021 blijkt dat Nederlanders positieve veranderingen in hun eetgedrag vertonen. Er is een toename in de consumptie van plantaardige producten zoals groente, fruit, ongezouten noten en peulvruchten. Daarentegen wordt er minder rood en bewerkt vlees gegeten, en daalt de inname van suikerhoudende dranken. Deze verbeteringen strekken zich uit over zowel kinderen als volwassenen, maar velen voldoen nog niet aan de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.
Gemiddeld krijgt de Nederlandse bevolking minder suiker en zout binnen en verhoogt de vezelinname, wat gunstige ontwikkelingen zijn. Echter, sommige voedingsstoffen worden nog steeds in over- of ondermaat geconsumeerd. Veranderingen in eet- en drinkgedrag spelen hierbij een rol, maar ook aanpassingen in productensamenstelling door bijvoorbeeld de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV).
Vitamines en mineralen: Positieve ontwikkelingen en aandachtspunten
Er is een algehele stijging in vitamine D-inname in vergelijking met eerdere peilingen, maar bij ouderen (70-79 jaar) blijft de vitamine D-inname laag. Dit onderstreept het belang van het opvolgen van supplementadviezen. Er zijn echter lage innames van vitamines A, B2, B6, C, folaat en mineralen zoals calcium, ijzer en kalium bij bepaalde bevolkingsgroepen. Hoewel niet direct zorgelijk, benadrukt dit de noodzaak van vervolgonderzoek, zoals voedingsstatusonderzoek, om een vollediger beeld te verkrijgen. Dit geldt ook voor enkele gevallen van hoge innames van vitamines en mineralen.