03-april-2024 |
Supermarkten brengen eiwittran­sitie in kaart

Supermarkten brengen eiwittran­sitie in kaart

De Nederlandse supermarkten hebben een belangrijke stap gezet in de eiwittransitie. Voor het eerst hebben ze gezamenlijk de verhouding van plantaardige en dierlijke eiwitten in hun verkochte producten gepubliceerd. Uit deze meting blijkt dat 39,7% van de eiwitten plantaardig is en 60,3% dierlijk. Deelnemende supermarkten zijn onder andere Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl, en Plus. Dit initiatief is genomen in samenwerking met de Green Protein Alliance en ProVeg Nederland, onder opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Mijlpaal voor de eiwittransitie

Deze gezamenlijke meting markeert een significante mijlpaal in de eiwittransitie van Nederland. Volgens Freya Hiemstra van ProVeg, toont deze actie aan dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen voor een meer plantaardig dieet. Bijna alle betrokken supermarkten streven ernaar om tegen 2030 een verhouding van 60% plantaardige tot 40% dierlijke eiwitten te bereiken. Deze doelstelling sluit aan bij het advies van de Gezondheidsraad en overstijgt de huidige gemiddelde Nederlandse consumptiepatronen.

Het blijkt ook dat een ruime meerderheid van de Nederlanders openstaat voor meer plantaardige voeding. Uit Kieskompas-onderzoek komt naar voren dat Nederlanders voorstander zijn van een dieet met 57% plantaardige tegenover 43% dierlijke eiwitten.

Van 40/60 naar 60/40

De supermarkten staan voor de uitdaging om binnen zes jaar de eiwitverhouding om te buigen van 40/60 naar 60/40. Dit proces is in volle gang, met supermarkten die gerichte acties ondernemen. Jumbo bijvoorbeeld stopt met vleesacties om hun doelstellingen te behalen. Lidl en Plus experimenteren met vleesvervangers, terwijl Aldi en Dirk hun doelstellingen aanscherpen. Ekoplaza loopt voorop met een reeds hoger aandeel plantaardige eiwitten.

Jessie van Hattum van de Green Protein Alliance benadrukt het belang van herhaalde metingen en samenwerking met cateraars om een vollediger beeld te krijgen van de eiwittransitie in Nederland. Deze inzichten kunnen ook de overheid helpen om de kabinetsdoelstelling van een 50/50 verhouding in 2030 te realiseren.

Meten met Eiweet

De Eiweet-methodiek is cruciaal geweest voor deze meting. Deze methodiek, ontwikkeld door de supermarkten in samenwerking met ngo's, brengt de verkoop van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten in kaart. Interessant is dat slechts 5% van de verkochte eiwitten afkomstig is van typisch plantaardige bronnen zoals peulvruchten en noten. Het merendeel van de plantaardige eiwitten die consumenten kopen, komt uit producten zoals brood, rijst, groente en fruit.

Terwijl sommige supermarkten, zoals Albert Heijn, nog steeds hun eigen methodieken gebruiken, is er een algemene trend naar uniforme meetmethoden. Dit zorgt voor transparantie en stelt supermarkten in staat om gericht actie te ondernemen in hun assortiment en marketing.

Dit artikel toont aan dat de supermarkten actief bezig zijn met de eiwittransitie. Het geeft een helder beeld van de huidige stand van zaken en de ambitieuze stappen die nog genomen moeten worden. De komende jaren zullen uitwijzen in hoeverre deze doelstellingen haalbaar zijn.

Bekijk de Eiweet monitor.

Proveg.com

Terug naar boven