27-maart-2024 |
Negen voedings­merken zetten in op vegetari­sche keuzes

Negen voedings­merken zetten in op vegetari­sche keuzes

Negen prominente merken hebben besloten om hun recepten standaard vegetarisch of veganistisch te maken. Deze stap markeert een significante verschuiving in de manier waarop voedselproducenten de Nederlandse consument benaderen. Een duurzamere en gezondere toekomst lijkt hiermee meer binnen handbereik.

Onder de merken die deze verandering omarmen, bevinden zich Conimex, Fairtrade Original, Jumbo, Knorr, Koh Tai, Patak’s, en Plus. Deze bedrijven hebben toegezegd, op verzoek van de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, dat de helft van hun recepten voortaan vegetarisch of veganistisch zullen zijn. Grand’Italia en Lassie lopen voorop in deze trend, met reeds volledig aangepaste recepten. "Deze merken inspireren de consument en laten zien dat je niet elke dag met vlees hoeft te koken," aldus Collin Molenaar van Wakker Dier.

Gemengde benaderingen

Albert Heijn en Maggi zijn ook bezig met het aanpassen van hun recepten, hoewel zij niet zo ver gaan als de eerdergenoemde merken. Zij planen om plantaardige alternatieven toe te voegen aan hun recepten, maar behouden vlees en vis in de helft van hun aanbod. Opvallend is de houding van Honig, het enige bekende merk dat geen veranderingen belooft.

Invloed op gezondheid en milieu

De verschuiving naar meer plantaardige recepten heeft ook een gezondheidsaspect. Overmatige consumptie van rood en bewerkt vlees wordt in verband gebracht met verhoogde risico's op diverse ziektes. Volgens de Gezondheidsraad wordt in een kwart van de recepten met rood vlees een grotere portie aanbevolen dan gezond is. Dit geldt ook voor 60% van de recepten met bewerkt vlees.

De Gezondheidsraad benadrukt het belang van een voedingspatroon met 60% plantaardige eiwitten. Momenteel bestaat het Nederlandse dieet gemiddeld voor 40% uit plantaardige eiwitten. De raad roept bedrijven op om plantaardig eten te faciliteren.

Het grote plaatje

Het onderzoek van Wakker Dier omvatte 657 recepten op productverpakkingen, variërend van maaltijdmixen tot pakken rijst. Deze stap naar meer vegetarische recepten kan een belangrijke invloed hebben op de keuzes van consumenten en de voedingsindustrie in Nederland. Honderden recepten zullen hierdoor een vegetarisch alternatief krijgen, wat bijdraagt aan een duurzamere en gezondere toekomst.

Wakkerdier.nl

Terug naar boven