23-mei-2016 | Door: Kiki Stender
Ga voedselverspilling tegen!

Ga voedselverspilling tegen!

We kennen het allemaal; kliekjes. In de meeste huishoudens worden deze etensrestjes zonder er bij stil te staan in de prullenbak gegooid. Wat deze huishoudens niet weten; als je elke avond het overgebleven voedsel weggooit, kom je op een totaal van ongeveer 80 weggegooide maaltijden per jaar. Hoe kunnen we dit tegengaan?

De consument

Andere cijfers tonen aan dat wereldwijd 1/3 van al het voedsel verspild wordt. Dit komt overeen met 1.300.000.000.000 kilo per jaar. In 2013 lag de totale hoeveelheid aan verspilling in Nederland tussen de 1,8 en 2,7 miljoen ton. Momenteel verspillen Nederlandse consumenten 0,8 miljard kilo per jaar. 

Huishoudens kopen 368 kilogram per inwoner per jaar aan vast voedsel. 19 kilogram valt onder onvermijdbaar voedselverlies. De overige 349 kilogram is wel eetbaar. Van die voedsel wordt 14% verspild, dit komt neer op jaarlijks 47 kilo per inwoner. 

De Nederlandse consument gooit per jaar ongeveer voor 2,5 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Dit is ongeveer € 340,00 per huishouden per jaar.

Hoe kan je voedselverspilling verminderen
Voedselverspilling is belastend voor het milieu. Het kost energie en grondstoffen om voeding te produceren, vervoeren, bewerken, verpakken, bewaren en eventueel te bereiden. Voedselresten van consumenten zijn moeilijk terug te winnen en weer hoogwaardig in te zetten omdat ze gemengd zijn met overig vuilnis. Bijna 90% van het weggegooide voedsel komt terecht in de grote berg huishoudelijk restafval en wordt verbrand. 

Tips voor het tegengaan van voedselverspilling

1.    Algemene restjes
Zorg ervoor dat je restjes direct na het eten opbergt in de koelkast, vriezer of voorraadkast
2.    Brood
Brood dat iets hard is geworden kun je roosteren, of je maakt er croutons van voor over een salade;
3.    Overrijp fruit
Overrijp fruit ziet men vaak als rot, dit is echter niet het geval. Overrijp fruit kan je nog altijd in een smoothie verwerken. Stop een bruine banaan met een beetje yoghurt in de blender.
4.    Groente
Vaak koopt men groente voor de hele week, echter tonen sommige groentes snel bruine plekjes. Als je de groentes kort kookt en vervolgens in de vriezer stopt, blijven deze langer goed. Daarnaast kunnen beschadigde groenten ook prima aan een soep toegevoegd worden;
5.    Vlees en vis
Maak vlees of vis alvast klaar, in de koelkast is bereid vlees nog 3 tot 4 dagen houdbaar. Vis heeft echter een kortere duur, namelijk 1 tot 2 dagen. In de diepvries zijn beide producten tot 3 maanden houdbaar;
6.    Zuivel
Zuivel staat op nummer 1 van het meest weggegooide product. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken gooit men vaak zonder te ruiken de zuivel weg, echter kan het zijn dat het product nog goed is. 

De versspecialist

Niet alleen consumenten kunnen letten op voedselverspilling. Er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de horeca en de versspecialist. Als slager, groenteman, kaasboer, visboer of bakker heb je ook veel te maken met voedselresten. Een aantal tips om voedselverspilling te verminderen:

1.    Het inkopen
Houd de voorraad goed bij; loop de voorraad na voordat je een nieuwe bestelling plaatst. Werk elke dag de stocklijsten bij zodat je controle houdt over wat je in huis hebt. Extra belangrijk voor verse producten! 

Durf aanbod gestuurd te werken. Probeer te werken met de oogstoverschotten en reststromen die er zijn. 

2.    Het volledige product
Gebruik het volledige product (plantaardig en dierlijk) bij bereiding. Dierlijk; werk met incourante delen (van kop tot staart), bijvoorbeeld stoof van kalfswang. Plantaardig; gebruik overgebleven groente voor bouillon, jus, soepjes (van blad tot wortel) en biedt deze eventueel aan als hapje voor de klanten. 

Maak porties en bijgerechten niet te groot; less is more!

3.    Voedselkwaliteit en veiligheid
Wees zorgvuldig met het bewaren en opslaan van producten; hanteer de HACCP standaarden. Werk gestructureerd in droog en gekoelde opslag. Op basis van de houdbaarheid en versheid van het product. Bewaar tropisch fruit, tomaten, paprika en aubergine buiten de koelkast. Vergroot je kennis en raadpleeg collega versspecialisten voor slimme bewaartips.

Het serveren van voedsel op de toonbank zorgt vaak voor verkorten van de houdbaarheid van de producten (temperatuur en voorgesneden) en leidt tot relatief veel voedselverspilling. Kies voor een nieuw concept, bereidt à la minute wat de klant wenst, snijdt dat plakje ham of kaas af en vul je alleen aan indien nodig. Je vergroot daarmee ook de beleving en het persoonlijk contact met de klant. 

Investeer in koeltechniek en vitrines zodat de producten op de juiste manier gekoeld kunnen blijven.

4.    Zelf onderzoek naar verspilling
Maak meetbaar wat en hoeveel je weggooit om inzichtelijk te maken wat er verbeterd kan worden. Inzicht in waar de verspilling zit is belangrijk, omdat je direct kosten kunt besparen en verspilling kunt tegengaan.

Er zijn diverse manieren om afval te meten in de winkel. Je kunt als volgt te werk gaan;
-    Gebruik een weegschaal om aan het einde van de dag het gewicht van de inhoud van de afvalbakken te meten.
-    Doe dit een week lang, en schrijf de resultaten op.
-    Trek conclusie en zoek uit wat anders kan.
-    Meet na een half jaar nog eens om te kijken of de aanpassingen resultaat hebben opgeleverd.

Kortom; doe zoveel mogelijk met voedselresten om zo het milieu te verbeteren. Klik op deze link om leuke ideeën op te doen met kliekjes.

Bronnen: 
damnfoodwaste.com
kliekipedia.nl

Terug naar boven