26-juli-2023 |
Btw-tarief voor plastic bekers en -bakjes vaak 9%

Btw-tarief voor plastic bekers en -bakjes vaak 9%

De Belastingdienst heeft bevestigd dat het btw-tarief voor plastic bekers en -bakjes niet altijd het hoge tarief van 21% is, dit in tegenstelling tot wat de overheid eerder aangaf. De belastingheffing hangt af van het product in de verpakking, volgens Vakvereniging ProFri, die hier vragen over stelde.

Dit betekent dat over de toeslag op verpakte voedingsmiddelen en wegwerpbekers met bijvoorbeeld koffie of frisdrank of een bak maaltijdsalade 9% btw moet worden betaald (tarief voor voedsel, koffie en frisdrank). Terwijl over de toeslag voor een plastic wegwerpglas met wijn of bier 21% btw moet worden betaald (tarief voor alcoholhoudende dranken).

Sinds 1 juli zijn bedrijven verplicht om kosten in rekening te brengen voor plastic verpakkingen, en moeten ook een herbruikbare optie bieden. Gratis verstrekken van dergelijke verpakkingen is verboden, tenzij voor on-site consumptie tot 2024. Deze maatregelen, voortkomend uit de Europese Single Use Plastics (SUP) richtlijn, streven naar vermindering van milieu-impact door wegwerpplastic en bevorderen hergebruik en recycling.

De overheid heeft richtbedragen voorgesteld voor het in rekening brengen van deze kosten: €0,25 voor een beker, €0,50 voor een maaltijd en €0,05 voor portieverpakkingen. Deze kosten moeten afzonderlijk op de kassabon worden vermeld.

Frituurwereld.nl

Terug naar boven