07-maart-2024 |
De kampioenen van Vakwedstrijd Slagers Streekproducten 2024

De kampioenen van Vakwedstrijd Slagers Streekproducten 2024

Tijdens de prijsuitreiking van de vakwedstrijd op 5 maart zijn maar liefst 12 kampioenen benoemd in verschillende categorieën. Deze werden bekend gemaakt door Felix Wilbrink, culinair schrijver, hij was jaren werkzaam als culinair journalist bij dagblad De Telegraaf.

De avond begon met een stamppotbuffet verzorgt door Slagerij van der Geest. Later in de avond waren er bekroonde streekproducten te proeven. Nadat iedereen genoten had van het buffet, werd het programma geopend door Peter van der Geest, voorzitter van de VWAS (Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers). Vervolgens gaf Jacques Rijk van de KNS een kleine uitleg over houdbaarheid zelfbereide producten, op dit moment een actueel thema.

Als laatste onderdeel voor de pauze deelde Felix Wilbrink zijn ervaringen rondom de keuring van de streekproducten. Hij ging dieper in op het ontstaan van streekproducten en hoe de slager zelf nieuwe streekproducten kan ontwikkelen.

De 12 verschillende kampioenen werden naar voren geroepen om hun kampioensbeker in ontvangst te nemen. Daarbij stelde Felix een aantal vragen over de unieke streekproducten van de slagers. “Ons recept werd al door mijn opa zo gebruikt.” of “De kruiden die wij in dit product gebruiken, komen uit mijn eigen tuin.” zijn veel antwoorden die we te horen krijgen. Aan het eind van de avond hebben alle deelnemers van de vakwedstrijd de keuringsrapporten van de jury met de bijbehorende certificaten meegekregen.

Kampioenen

• Traiteurslagerij de Goeij: Amsterdamse ossenworst

• Van Roessel slagerij - traiteur: Brabantse zachte metworst

• Buurman Vleesch & Vis: Twello's hammetje

• Slagerij Wisse: Zeeuwse leverworst

• Keurslager van der Geest: Pekelvlees

• Keurslagerij van Strien BV: Brabantse zult

• Traiteurslagerij Anton en Marian: Balkenbrij

• Slagerij Pops: Boeren leverworst

• Slagerij Dol & de Vrouwenslagerij: Langweerder Livar droge worst

• Boerderijwinkel Het Belvershuys: Erwtensoep

• Slagerij Willems sinds 1890: Zure pastei

• Traiteurslagerij Anton en Marian: Kruudmoes


“Een geslaagde avond en een geslaagde vakwedstrijd”, aldus de organisatie. “We kijken terug op een succesvolle tweede editie met meer producten dan het voorgaande jaar”. Volgend jaar hopen ze de vakwedstrijd weer te kunnen organiseren met nog meer streekproducten uit het hele land.



Terug naar boven