24-september-2024 |
Verbod op alle arbeids­mi­granten buiten proportie

Verbod op alle arbeids­mi­granten buiten proportie

Een algeheel verbod op arbeidsmigranten is onnodig en buiten proporties. Minister Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) onderzoekt de mogelijkheid om arbeidskrachten op sectorniveau te verbieden. Dit plan werd op 2 september naar de Tweede Kamer gestuurd. Er zijn problemen met arbeidsmigranten bij malafide uitzendbureaus, maar de vleessector zet zich in om deze gericht aan te pakken. Een algemeen verbod is voor deze sector niet nodig en zou buitenproportioneel zijn.

De brancheorganisaties COV, Nepluvi, ABU en NBBU hebben verschillende acties ingezet om misstanden uit te bannen. Naast de wetgeving gebruiken ze private certificering voor arbeidsbureaus, zoals de Stichting Normering Arbeid en de Stichting Normering Flexwonen. In samenwerking met de minister wordt gewerkt aan strengere handhaving, nieuwe cao-afspraken, een meldpunt en checklists voor uitzendbureaus. Ook is een publiek-private taskforce opgericht om informatie-uitwisseling tussen overheid, private systemen en brancheorganisaties te verbeteren, zodat problemen sneller gesignaleerd en opgelost worden.

Er wordt gekeken naar het inzetten van het onafhankelijke platform Workinnl als meldpunt voor misstanden. Dit wordt ondersteund door regionale WIN-informatiepunten. COV steunt het snelle invoeren van de Wet Toelatingsstelsel Uitzendbureaus (TTA), die een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus regelt.

Uitzendkrachten vallen onder de vleescao

Misstanden bij malafide uitzendbureaus komen in meerdere sectoren voor. Een uitdaging voor de vleessector is dat uitzendkrachten onder de vleescao vallen, die meer bescherming biedt dan de uitzend-cao. Als internationale werknemers plotseling zonder kennisgeving vertrekken, moeten werkgevers toch doorbetalen. De enige optie om het dienstverband te beëindigen is ontslag op staande voet. Dit mag echter niet leiden tot misbruik van de regels rondom verrekeningen of boetes. COV wil dit aanpakken, maar de Arbeidsinspectie verstrekt geen informatie over lopend onderzoek, wat gerichte actie bemoeilijkt.

COV blijft nauw overleggen met leden en uitzendbureaus om misstanden te voorkomen. Verdere verbeteringen zijn welkom, maar samenwerking met overheid en Rijksinspecties is nodig. De internationale medewerkers spelen een cruciale rol in de voedselvoorziening van Nederland en Europa, daar moeten we goed voor zorgen.

Terug naar boven