31-juli-2024 |
Bescherming voor Gaumse worst met Europees label

Bescherming voor Gaumse worst met Europees label

De worst uit Gaume, waaronder de bekende 'Pipe Gaumaise', heeft officieel een plaats veroverd in het register van 'Beschermde Geografische Aanduidingen' (BGA). Dit nieuws werd bekendgemaakt tijdens de Libramont-beurs door de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België. Met deze erkenning komt de worst uit Gaume in een rijtje van andere Waalse delicatessen, zoals Ardeense hesp en Pâté Gaumais.

Europese erkenning voor streekproducten

Het Europese systeem van geografische aanduidingen beschermt producten die een specifieke kwaliteit of reputatie hebben, gerelateerd aan hun herkomstgebied. Een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) benadrukt het belang van de geografische oorsprong in het karakter van een product. Deze bescherming is belangrijk om de authenticiteit en het culinaire erfgoed van een regio te waarborgen. De toevoeging van de Gaumse worst aan dit register is een erkenning van de unieke smaak en productieprocessen die aan deze streek gebonden zijn.

Traditionele bereidingswijze van de Gaumse worst

De Gaumse worst wordt op een traditionele manier bereid door het fermenteren van varkensvlees, gevolgd door een lichte rooking en droging. De receptuur vereist een balans tussen mager vlees en varkensvet, met toevoeging van kruiden zoals knoflook, sjalot en mosterdzaad. De 'Pipe Gaumaise' is een van de vier mogelijke vormen waarin deze worst kan worden geproduceerd. Dit proces, dat al generaties lang wordt doorgegeven, vormt een belangrijk onderdeel van het culinaire erfgoed van de Gaumestreek. Voor Apaq-W, de Waalse promotieorganisatie voor landbouwproducten, is deze worst dan ook meer dan een product; het is een symbool van regionale identiteit en traditie.

Landbouwleven.be

Terug naar boven