23-april-2019 |
Kaasmakerij Buurvrouw Durkje

Kaasmakerij Buurvrouw Durkje

‘Ga jij alsjeblieft een vak leren, want het boerenbestaan is heel zwaar’, zei Trientsje,  moeder van Durkje de Koning – Verwey. Zo opgedragen, zo gedaan en Durkje werd arts-assistent in een ziekenhuis. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Durkje begon uiteindelijk toch een boerenbedrijf: Kaasmakerij Buurvrouw Durkje.

“We maken kwaliteitskazen met onder andere fenegriek, Italiaanse kruiden, komijn, pesto, gember en Friese nagelkaas. ‘Wij’, dat zijn mijn man Andre Brouwer de Koning, mijn moeder Trientsje en ikzelf. We werken vanuit een boerderij in Vegelinsoord in Friesland. Naast kazen maken wij ook melk, vla, hangop, karnemelk en boter. Het is een kleinschalig bedrijf en we maken onze producten met liefde. Vandaar dat er op al onze communicatie-uitingen ‘Mei leafde makke’ staat, dat is Fries voor met liefde gemaakt.”

Kalfje als cadeau

Hoewel arts-assistent, had Dirkje altijd al het gevoel en de wens uiteindelijk toch een boerenbedrijf te beginnen. “Op een gegeven moment gingen wij op het platteland wonen en hadden ruimte voor vee. Voor ons trouwen kregen we van het ziekenhuis twee kalfjes en daar is het mee begonnen. In het begin hadden we een ratjetoe aan vee, nu hebben we 11 Friese Roodbontkoeien. Waarom we daar voor gekozen hebben? Nou, het zijn zogenaamde dubbeldoelkoeien, de melkproductie van deze dieren heeft een hoger vet,- en eiwitpercentage en het vlees is ook goed.”

Levering

Buurvrouw Durkje levert vooralsnog in de wijde omgeving van Vegelinsoord. “Aan een hotel, diverse speciaalzaken, diverse Jumbofilialen en streekboeren. Daarnaast zijn we regelmatig aanwezig op markten en evenementen. Heel leuk is dat de koks van het ROC in Sneek geregeld bij ons op bezoek komen om te leren hoe je speciaalkazen maakt. En we zijn met een aantal collega-bedrijven uit de buurt bezig om een logistieke coöperatie op te zetten, zodat we onze producten ook elders in het land kunnen krijgen.”

En… doorrr

Het bedrijf bestaat sinds 2014. Andre, mem Trientsje en Durkje werken gemiddeld 70 uur per week. “Ja, dat is best veel” erkent Durkje. “Ik heb echter nooit gedacht om er mee te stoppen, ik hou van dit bedrijf. Wat ik lastig vind is de regelgeving. Ik hoop niet dat Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, een boerenbedrijf heeft, want het is werkelijk niet te doen. Voldoe je eindelijk aan alle regels, komen ze weer met nieuwe en vaak onbegrijpelijke op de proppen. We gaan gewoon vrolijk door hoor, en hebben plannen om deze zomer onze veestapel uit te breiden naar 25 koeien.”

De buurvouw

“Waar de naam vandaan komt? Die is verzonnen door iemand uit de buurt die werkt voor een reclamebureau. Ik had destijds weinig budget en hij stelde voor dat wij voor zijn diensten betaalden met melk en kaas. Zo gezegd zo gedaan. Hij verstaat zijn vak, want onze naam heeft al behoorlijk veel bekendheid.”

“Mijn ultieme droom is om hofleverancier te worden, ha ha ha. Ik weet; toekenning vindt doorgaans plaats ter gelegenheid van een bijzonder jubileum, zoals het 100, 125 of 150-jarig bestaan, dus dat wordt lastig. Maar je kunt het ook krijgen bij een zeer bijzondere gebeurtenis in het bedrijf. Ik ga het binnenkort gewoon eens proberen. Wie weet staan de koning en koningin wel open voor nieuwe kwaliteitsproducten.”

www.buurvrouwdurkje.nl

Terug naar boven