26-juni-2017 | Door: Kiki Stender
‘pommo d’amore’; voor een zinderende zomer

‘pommo d’amore’; voor een zinderende zomer

Ons woord tomaat is afgeleid van ‘xitomatl’ uit het Nahuatl; de taal van de Azteken. De Spaanse veroveraar verzon een andere naam: ‘pommo d’amore’. Dat spreekt tot de verbeelding 

De Spanjaarden introduceerden de tomaat in Europa als ‘pommo d’amore’, ofwel liefdesappel, bruikbaar om het liefdesspel te verlengen (maar zelfs de aardappel had in die tijd een erotisch imago). Naarmate beide groenten een plaats in de alledaagse keuken veroverden, sleet ook hun potentieverhogende reputatie. Italianen noemden de vrucht ‘pomodoro’, dat ‘gouden appel’ betekent. 

Giftig

Tomaten zijn afkomstig uit de nachtschadefamilie: net als aardappel-, aubergine- en paprikaplanten bevatten zowel de onrijpe vruchten als de stengels en bladeren, het giftige alkaloïde ‘solanine’. Sommige mensen zijn overgevoelig of zelfs allergisch voor tomaten. Steeds terugkerende mondzweren en eczeem kunnen erop wijzen dat iemand tomaten niet verdraagt. Voor de meeste mensen is de tomaat gelukkig supergezond.

Zon en warmte

Een tomatenplant heeft veel zon en warmte nodig. De smaak hangt af van de soort, het oogtijdstip, rijpheid en wijze van rijpen, het gehalte aan zuren, suiker en water, maar ook van de kwaliteit van de schil en het vruchtvlees (dat soms tamelijk veel zetmeel bevat). Er zijn zo’n honderd verschillende tomatenrassen!

Tomaten doen het prima op de barbecue. Smeer ze in met wat olijfolie, knoflook en kaas en je hebt een heerlijk warm bijgerecht. Koud fleuren ze iedere salade op. Ergens daartussenin kan ook; probeer eens een lauwwarme tomatensalade met mosterdzaad. Zinderend lekker.

 

Foto: © MaraZe/shutterstock.com

Lauwwarme tomatensalade met mosterdzaad

Ingrediënten

Roma of pomodori tomaten, zwart mosterdzaad en Biogarde of Griekse yoghurt.

Terug naar boven