27-augustus-2018 | Door: Kiki Stender
Groenten uit de zee

Groenten uit de zee

Met namen als kombu, nori, wakame, hijiki en arame denk je bij zeewier al snel aan Japan. Maar inmiddels komt het ook van eigen bodem. Zeewier staat aan de basis van een veelbelovende ‘groenblauwe’ sector: duurzaam, lekker én gezond. 

Veel wieren worden nog uit Japan geïmporteerd, maar de teelt is een opkomende sector in Nederland. In het vierjarige Maatschappelijk Innovatie Programma ‘Seaweed for Food and Feed’ werken Wageningen University & Research en de Stichting Noordzeeboerderij samen met het bedrijfsleven aan de ontwikkeling van een volwaardige duurzame zeewiersector.

Supergezond

Zeewier is een veelzijdig en voedzaam gewas dat geteeld kan worden zonder gebruik van land, zoet water en meststoffen. Er bestaan wel 25.000 verschillende wiersoorten, maar slechts een kleine vijftig daarvan zijn eetbaar. Wieren worden onderverdeeld in bruin-, groen-, rood- en blauwwieren en alle soorten bevatten meer ijzer dan vlees. Vooral in dulse (een type roodwier) zit veel ijzer. Ze zijn niet vet en leveren weinig calorieën, terwijl ze rijk zijn aan eiwitten, vezels en mineralen en ze zitten bomvol vitamines als vitamine A in de vorm van bèta caroteen, B1 en B12 en vitamine C. Supergezond dus. Wier bevat ook jodium, een mineraal dat van groot belang is voor de werking van de schildklier. In hoge doseringen is jodium echter giftig en kan het de hormoonhuishouding verstoren.

Bereiden

Verse wieren moeten een intens donkere kleur hebben, ze mogen niet vaal of kleurloos zijn. Gedroogde wieren worden meestal geweekt voordat ze verder worden bereid. Het weekwater is goed verder te gebruiken: voor een bouillon of saus, of om pasta of granen in te koken. Wieren worden warm of koud gegeten, ze zijn geschikt om te koken, stoven, roosteren, bakken, sauteren, inleggen in azijn of tamari, of er thee van te maken. Als kruid of garnering, voor het op smaak brengen van soepen, salades en pastagerechten, als voorgerecht, hoofdgroente en zelfs als dessert: de mogelijkheden lijken eindeloos.

Beeld: ©maramorosz/Shutterstock.com

Salade en dessert uit de zee

Ingrediënten dessert

Gedroogd zeewier, melk, suiker, zout en vanille

Terug naar boven