26-juni-2020 |
Saes in Weert: verrassend veelzijdig

Saes in Weert: verrassend veelzijdig

Saes in Weert biedt een verrassend veelzijdige winkelervaring. Het is niet alleen een verswinkel met groente en fruit, salades en maaltijden, maar ook een bloemisterij & groencentrum. 

De veelzijdigheid van Saes ervaar je zodra je binnenstapt in de ruime winkel, zelfs met je ogen dicht. De frisse geur van verse groente, het zoete fruit, de kruidige diversiteit van de planten en bloemen, en subtiel daaronder: de heerlijke geuren van vers bereid eten. “Dat verrassingseffect dat we hebben op nieuwe klanten, blijf ik leuk vinden”, zegt Marion Saes. “Als zij ons bloem- en groencentrum binnenlopen, de aanverwante artikelen zien om huis en tuin mee op te fleuren, en de uitstalling van groente, fruit en maaltijden, horen we geregeld dat verbaasde zinnetje: ‘Ik wist niet dat dít er óók nog allemaal achter zat!’” 

Familiebedrijf

Samen met haar man Thijs runt Marion de winkel, van oorsprong een familiebedrijf in de vollegrondtuinbouw. Twintig jaar geleden moest het  bedrijf vanwege bestemmingsplanwijzigingen verhuizen. Op de nieuwe, wat kleinere locatie, startte de familie met een bloemenwinkel en de verkoop van boerderijgroente. In 2012 namen ze de in de regio zeer bekende diepvrieswinkel van Jan en Lenie Hoeben over. Nu richt Thijs zich op de bloemisterij en planten. Marion is verantwoordelijk voor de verswinkel. Dochter Kim (21) zit sinds 2019 in het bedrijf; ze volgt nog een deeltijdopleiding Management, maar regelt onder andere al de kostprijsberekeningen en communicatie (social media enz.). De andere meiden, Christel (20) en Maud (15), zijn nog met hun opleiding bezig, maar werken al mee in de weekenden en vakanties. “De kans is groot dat we een familiebedrijf blijven, want ook zij zijn voornemens om in het bedrijf te stappen”, vertelt Marion trots. “Hun interesse ligt bij het geven van interieuradvies, zij kiezen voor de bloem-groen kant.”

Ambachtelijk, kwaliteit en lekker

Die verswinkel is echt Marions passie. Gezond, ambachtelijk, vers en lekker: dat zijn de kernwoorden waar het haar om gaat. “Voor ons is kwaliteit heel belangrijk. En dat je wéét wat je verkoopt. Daarom werken we zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers; met bakkers, slagers en kwekers uit de buurt, waarvan we weten dat ze eerlijke en heerlijke producten verkopen. Onze aardbeien bijvoorbeeld zijn vanmorgen pas geplukt; verser kan haast niet.” 

Achterin de winkel bevinden zich drie aparte ruimtes: de snij-, de kook- en de afwaskeuken. “Hier maken we de salades, rauwkosten en maaltijden: van Hollandse kost tot Oosterse gerechten met nasi, bami of rijst. Bijna dagelijks komen er bestellingen binnen voor lunchgerechten zoals broodjes, pizza's en soepen. Soms heeft een klant een heel specifieke wens; het is een uitdaging om aan zo’n vraag te voldoen.” 

Smakelijke inspiratie

Inspiratie voor nieuwe smaken haalt ze overal vandaan: “Uit bladen en kookprogramma’s, doordat medewerkers met een goed idee komen en natuurlijk door de tips van groothandels en leveranciers. Groothandel Van de Ven in Echt bijvoorbeeld; zij geven workshops op locatie en inspiratieavonden bij hun op de zaak. Voor de aardappel- en de rodekoolsalade gebruiken we Bieze, voor lekkere visgerechtjes CookKing en voor gerechten zoals de wraps en salades kiezen we Epos. De kwaliteit is goed en ze verzinnen steeds weer nieuwe recepten. Onze rayonmanager van Epos, Patrick Gronert, ken ik al jaren. Hij komt geregeld even langs. Dat vind ik belangrijk; dat een vertegenwoordiger zich laat zien. Haha, nee, niet iedere week: dat zou wat te veel worden! We sparren samen over recepten en komen zo op nieuwe ideeën. Het is ook prettig dat hij proefmonstertjes achterlaat. Nieuwe recepten verzinnen doen we, bij wijze van spreken, tussen de soep en de aardappelen door. Met zo’n proefmonster kunnen we op ons gemak experimenteren.” 

“Nieuwe gerechtjes delen we eerst uit onder onze medewerkers, samen met een scoreformulier. Op basis van hun feedback gaan we het recept eventueel nog finetunen. Essentieel voor alles wat we maken is de ‘Saes-touch’: ofwel een ambachtelijke en luxe uitstraling, mooi van structuur, lekker van smaak, en tot slot: fraai gegarneerd, want het oog wil ook wat!” 

Boeiend

“Ik hou van de afwisseling van mijn werk”, vertelt Marion. “Alleen al door de seizoensproducten is geen dag hetzelfde. Verrassend en veelzijdig, daar houden we van. Ik maak graag nieuwe gerechten en ben mij nu aan het verdiepen in traiteurproducten en maaltijdcomponenten, ook dat is boeiend. En ik hou van het klantcontact. Niets is mooier dan een klant die ik met een glimlach de deur uit zie gaan.” 

www.epos-specerijen.nl
www.saesweert.nl

Op de foto: Patrick Gronert en Marion Saes
Beeld: © Bert Jansen fotopersburo

Springrolls met Japanse ketjap- en wasabisaus

Ingrediënten

Rijstvellen voor springrolls, Bieze Taboulé oriental  salade  (1005204 1kg), wasabi mayonaise, wortel, komkommer, mango, avocado, rode kool, Wasabi Saus Bieze  (1009729), Japanse Ketjapsaus Epos (08090K5.50)

Griekse wittekoolsalade

Ingrediënten

Griekse witte kool (700316), zwarte olijf schijfjes, bosui fijngesneden, feta blokjes, rode ui gesneden, appel (zoet) in blokjes en gehakte peterselie.

De ondernemer en EPOS: een idee van twee

Menig collega ging u voor in de EPOS-rubriek ‘een idee van twee’. Versspecialisten delen op deze pagina’s met de lezers van Vers-inspiratie hun favoriete recepten, vertellen over hun bedrijf, waar ze trots op zijn en waar ze hun inspiratie vandaan halen. Heeft u ook een leuk recept met Epos-producten en krijgt u daar enthousiaste reacties op van uw klanten? Meld u dan aan: misschien wordt ook u gekozen voor één van de uitgaves.

www.epos-specerijen.nl 

Terug naar boven