Consumptie groente en fruit onder druk
De vooruitzichten voor de consumptie van verse groenten en fruit blijven onder druk staan in de Europese Unie. Dat blijkt uit de meest recente Freshfel Europe Consumption Monitor. Ondanks een zeer positief momentum voor de groei van de consumptie, wordt de overgang naar een gezonder en duurzamer voedingspatroon voor de Europese consument sterk belemmerd.
Uit de monitor blijkt dat de gemiddelde consumptie van verse producten in 2021 gemiddeld 364 g per hoofd van de bevolking per dag bedroeg, een cijfer dat in 2022 met ongeveer 10% zou kunnen dalen. Dit is bijzonder zorgwekkend omdat het ver onder de minimumaanbeveling van 400 gr. van de WHO blijft. Deze cijfers zijn het gevolg van de lage consumptie door millennials en de jongste generaties. De lage consumptie onder de bevolking met een laag inkomen is ook bijzonder zorgwekkend.
In tijden van crisis zijn consumenten geneigd over te stappen op een minder gezonde voeding, die als goedkoper wordt beschouwd. Philippe Binard, algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe, benadrukte: "De consumenten hebben een fundamentele misvatting over de prijzen van groenten en fruit. Groenten en fruit zijn de meest betaalbare producten en hebben bovendien onbetwiste gezondheids- en milieuvoordelen". Hij voegde eraan toe: "In vergelijking met andere levensmiddelencategorieën zijn de prijzen van groenten en fruit minder gestegen dan de gemiddelde inflatie."
Een efficiënt promotiebeleid voor generatie Y (millennials) en Z en onderwijsprogramma's op scholen voor generatie alfa zijn van cruciaal belang. Voor de sector is ook een belangrijke rol weggelegd bij de begeleiding van consumenten om hun bewustzijn van de gezondheidsvoordelen van verse producten om te zetten in concreet eetgedrag.