23-december-2021 |
Btw tarief op nul voor groenten en fruit?

Btw tarief op nul voor groenten en fruit?

Na een impasse van jaren, zijn de Europese ministers van Financiën het eens geworden om lidstaten de mogelijkheid te bieden om het btw tarief op 0% te zetten. Volgens de huidige Europese wet- en regelgeving is het minimale btw percentage dat toegepast mag worden nog 5%. Verwacht wordt dat het nieuwe akkoord tussen de Europese ministers van Financiën begin 2022 zal worden omgezet in Europese wetgeving.

Lobby GroentenFruit Huis 

Vorig jaar oktober heeft GroentenFruit Huis, samen met het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en de coalitie Gezonde Boodschappen, het manifest 'Investeren in een gezonde toekomst' aangeboden aan zowel staatssecretaris Blokhuis als aan de vaste Kamercommissie van VWS van de Tweede Kamer. Begin van het jaar heeft GroentenFruit Huis diverse politieke partijen in de Tweede Kamer weten te overtuigen om de btw-verlaging op groenten en fruit mee te nemen in hun verkiezingsprogramma's. Het is aan de coalitiepartijen om de veelgehoorde oproep tot een btw-verlaging op groenten en fruit naar 0% daadwerkelijk te realiseren.

Barrière verhoogd

Een lager btw-tarief op groenten en fruit als productcategorie is zeer welkom in een tijd van hoge inflatie. Uit eerder onderzoek bleek dat een btw-verhoging van 6 naar 9% per 1 januari 2020 de barrière voor veel Nederlanders om te kiezen voor groenten en fruit verder heeft verhoogd. GroentenFruit Huis vraagt het nieuwe kabinet dan ook met klem om te investeren in een gezonde toekomst. Het bevorderen van een gezond eetpatroon met veel groenten en fruit zal zich zeker terug verdienen.

Groentenfruithuis.nl

Terug naar boven