10-mei-2022 |
Avocado’s blijven winnen aan populariteit

Avocado’s blijven winnen aan populariteit

Avocado’s worden steeds populairder. Zuid-Amerika produceert alsmaar meer. Voor de Europese markt is extra voorlichting nodig om het niveau van de VS, de grootste importmarkt ter wereld, te evenaren.

Uit een recent rapport van Rabobank blijkt dat er nog geen einde is gekomen aan de stijgende populariteit van avocado's. Wereldwijd gezien voeren de Verenigde Staten (VS) de meeste avocado’s in. De Europese markt voor avocado’s is enorm gegroeid, maar men verwacht dat de groei nu minder hard gaat. Zuid-Amerika produceert steeds meer avocado’s, ook deels om te voldoen aan de lokale vraag.

De Europese avocadomarkt gaat een nieuwe fase in

De Europese avocadomarkt is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid. In de EU en het VK groeide de markt met gemiddeld meer dan 12 procent per jaar. En er is nog steeds ruimte voor groei, al zal dat iets langzamer gaan. Rabobank verwacht dat de EU uit meer verschillende landen avocado’s in gaat kopen. Peru is verreweg de grootste leverancier, maar kleinere leveranciers als Colombia en Mexico zijn aan een opmars bezig in Europa. De totale avocadomarkt van de EU en het VK is naar schatting 861.000 ton, gemiddeld 1,5 kilo avocado per persoon per jaar. De meeste avocado’s worden gegeten in de Scandinavische landen. Oost-Europese landen maken een inhaalslag.

De uitvoer van Zuid-Amerikaanse avocado's blijft groeien

Zuid-Amerika is, na Mexico, de belangrijkste aanbieder van avocado’s geworden. De bank verwacht dat de hoeveelheid avocado’s die er wordt geproduceerd blijft stijgen. Omdat er meer avocado’s geproduceerd worden verwacht men dat de aanbieders in 2022 op zoek gaan naar nieuwe markten. De meeste Zuid-Amerikaanse avocado’s komen in Europa terecht. Maar waarschijnlijk worden er in 2022 ook meer Peruaanse avocado’s naar de VS uitgevoerd. Peru voerde al in 2021 meer uit naar Aziatische markten.

Invloeden op de avocadohandel

Er zijn verschillende factoren van invloed op de wereldwijde avocadohandel. Onder andere het conflict in Oekraïne. Hierdoor zal de export naar Rusland en Oekraïne sterk dalen. Maar ook de langzamere groei van de Europese consumptie. In Chili blijft de consumptie van avocado's hoog, maar het land gaat minder invoeren omdat de eigen productie van avocado’s aan het herstellen is.

Rabobank.nl

Terug naar boven