21-september-2021 |
Chinese kool

Chinese kool

Chinese kool  of Pe-tsai wordt tegenwoordig ook volop in de Nederlandse kassen geteeld. Van oorsprong komt deze koolsoort echter uit China. kenmerkend voor deze kool is het ontbreken van de typische koolsmaak. De krop is lang en heeft een licht groene kleur met het formaat van een krop sla. Er zijn verschillende variëteiten: slank, breed en langwerpig. Hoe dichter bij de kern hoe malser de bladen. We kennen twee soorten: de zachte Japanse soort en de wat stuggere soort het zogenaamde granaattype. De kool is vanwege de verschillende ingrediënten heel gezond. De beet is knapperig en de smaak is wat aan de zoete kant. Kinderen zijn er dol op. 

Voedingswaarde per 100 gram rauw

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vet
Vezels

51 KJ, 12 kcal
1.0 gr
1.0 mg
2.0 gr
10 mgr
125 mgr
23 mgr
0 gr
2.5 gr

Kooptips

De bladeren mogen niet verkleurd zijn. Ze moeten er fris en licht uit zien.

Bewaartips

In een open plastic tasje of zak is de krop minstens een week houdbaar in de groentelade van de koelkast. 

Toepassingen

♦ Verwerken in de bami of nasi.
♦ Lekker in salades.
♦ Roerbakken.
♦ Smakelijk bij alle vleessoorten. Vooral kip. 
♦ Serveren op brood met gesmolten kaas.
♦ Smoren in combinatie met andere groenten.
♦ Kort bakken met ui en taugé.

Bereiding

Was de koolbladeren voor het gebruik. Verwijder de buitenste bladeren en de onderste stronk. Laat ze voor een salade goed uitlekken en snijd ze daarna in repen. Voor het roerbakken en wokken moeten de repen lang en dun zijn. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
7 - 9 minuten
3 - 5 minuten
12 minuten
10 minuten
4 - 7 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven