Chinese kool
Chinese kool of Pe-tsai wordt tegenwoordig ook volop in de Nederlandse kassen geteeld. Van oorsprong komt deze koolsoort echter uit China. kenmerkend voor deze kool is het ontbreken van de typische koolsmaak. De krop is lang en heeft een licht groene kleur met het formaat van een krop sla. Er zijn verschillende variëteiten: slank, breed en langwerpig. Hoe dichter bij de kern hoe malser de bladen. We kennen twee soorten: de zachte Japanse soort en de wat stuggere soort het zogenaamde granaattype. De kool is vanwege de verschillende ingrediënten heel gezond. De beet is knapperig en de smaak is wat aan de zoete kant. Kinderen zijn er dol op.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
51 KJ, 12 kcal |
Kooptips
De bladeren mogen niet verkleurd zijn. Ze moeten er fris en licht uit zien.
Bewaartips
In een open plastic tasje of zak is de krop minstens een week houdbaar in de groentelade van de koelkast.
Toepassingen
♦ Verwerken in de bami of nasi.
♦ Lekker in salades.
♦ Roerbakken.
♦ Smakelijk bij alle vleessoorten. Vooral kip.
♦ Serveren op brood met gesmolten kaas.
♦ Smoren in combinatie met andere groenten.
♦ Kort bakken met ui en taugé.
Bereiding
Was de koolbladeren voor het gebruik. Verwijder de buitenste bladeren en de onderste stronk. Laat ze voor een salade goed uitlekken en snijd ze daarna in repen. Voor het roerbakken en wokken moeten de repen lang en dun zijn.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
7 - 9 minuten 3 - 5 minuten 12 minuten 10 minuten 4 - 7 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |