Bloemkool
Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. De groente behoort met onder andere koolrabi, spruiten en broccoli tot de familie Brassica Oleracea. Het is door zijn milde, toegankelijke smaak een van de meest populaire groenten in Nederland. De groente komt uit Nederland, maar ook uit onder meer Frankrijk en Italië. De witte bloemkool is de bekendste kool, er zijn echter ook groene en paars-rode varianten. Verder kennen we nog de Romanesco met zijn piramidevormige geelgroene krop en de mini- en biologisch geteelde variëteiten.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
102 KJ, 24 kcal |
Kooptips
De kool moet een goed gesloten structuur hebben en mooi wit van kleur zijn.
Bewaartips
Bloemkool met loof, is gedurende een week houdbaar in een open plastic zak in de koelkast. Buiten de koelkast, op een koele plek, is de kool 2 - 3 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool, na 2-6 minuten blancheren, gedurende 12 maanden invriezen bij -18°C.
Toepassingen
♦ Serveren met gekookte aardappelen, jus en een bal gehakt;
♦ Blancheren en na het doorhalen door beignetbeslag frituren;
♦ Gebruiken in hartige taarten;
♦ In salades, soepen en sauzen.
♦ Roosjes als diphapje;
♦ Serveren met kerrie of tomatensaus;
♦ Stoven of gratineren in de oven.
Bereiding
Snijd de dikke stronk weg en verwijder de bladeren. Maak er roosjes van en was ze. Als je de bloemkool heel wilt laten dan kun je de stronk kruislings insnijden. Bij een te lange kooktijd gaan smaak, kleur en voedingswaarde achteruit.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron ♦ Frituren |
ca. 10 minuten ca. 9 minuten 10 - 12 minuten 12 - 14 minuten 4 - 6 minuten 2 - 3 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |