Bleekselderij
Een andere naam voor bleekselderij is witte selder. De groengele stengels met de groene bladeren staan alom bekend als een heel gezonde groente. Het zit vol A-vitamines en zorgt voor een goede weerstand en is onder andere belangrijk voor het gezichtsvermogen, gave tanden, gezonde botten, een goede huid en de groei. Daarnaast bevat de groente veel kalium en calcium. De groente kan worden gebakken, gestoofd of gekookt. De groente wordt volop in Nederland gekweekt, maar wordt ook regelmatig aangevoerd vanuit Spanje, Frankrijk en België.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
51 KJ, 12 kcal |
Kooptips
Bleekselderij moet fris ruiken en de struik moet stevig aanvoelen. De kleur is fris. Verkleuringen, beschadigingen en bruine plekken zijn uit den boze.
Bewaartips
Wanneer je bleekselderij donker bewaart blijft deze enkele dagen goed op een koele plaats (12-15°C). Als je de bleekselderij blancheert dan blijft deze in een gesloten zak zeker 12 maanden goed in de diepvries bij -18°C.
Toepassingen
♦ Lekker knapperig in salades met name met ananas.
♦ Fijn snackje met een dipsaus.
♦ Prima in verschillende soepen.
♦ Prima in groente smoothies.
♦ Stukken stengel vullen met zachte kaas of paté.
♦ Roerbakken met wortelen.
Bereiding
Verwijder het aanwezige blad en snijd het onderste stukje van de voet af. Kijk of de stengel geen harde nerven heeft die moeten verwijderd worden. Het blad is alleen geschikt om bouillon van te trekken. Het blad van de selderij is gekookt niet lekker. Het wordt erg bitter.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
10 - 12 minuten 6 minuten 20 minuten 20 - 25 minuten 4 - 5 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | |||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |