Alfalfa
De naam alfalfa is afkomstig uit het Arabisch. Vrijvertaald betekent het 'beste voedsel' of 'vader van al het voedsel'. De Latijnse naam is: Medicago sativa. Het heeft wel wat weg van minitaugé, maar in werkelijkheid zijn het de kiemen van het zaad van de Luzerneklaver. De groete is rijk aan calcium en heerlijk fris van smaak. Veelal wordt de groente gebruikt om net even wat extra's toe te voegen aan een maaltijd. De groente is puur gezond want het zit boordevol plantaardige eiwitten, vitamines (C, D en E) en mineralen.
Kooptips
Let er bij aankoop vooral op dat de steeltjes mooi wit zijn en dat de groente er fris en knapperig uitziet. meestal is alfalfa voorverpakt. Let er dan op dat de verpakking aan de binnenzijde droog is en geen condens bevat.
Bewaartips
In gesloten of afgedekte verpakking is de alfalfa 2 tot 3 dagen houdbaar.
Toepassingen
♦ Lekker fris op sandwiches of luxe broodjes in combinatie met kip, kaas en tomaat.
♦ Past prima bij een eiersalade op toast of brood.
♦ Goede combinatie met runder of kalfscarpaccio.
♦ Als decoratie en smaakmaker op een tonijnsalade.
♦ Prima te combineren met oesterzwammen, champignons en andere paddestoelen.
♦ Lekker bij komkommer, paprika, ijsbersla en prei.
Bereiding
Alfalfa kan besmet zijn met o.a. salmonella of E. Colli. Het is dus zaak de groente eerst goed te wassen en daarna heel even snel onder te dompelen in heet water. Dat voorkomt problemen. Alfalfa is rauw goed eetbaar. Bij toevoeging aan warme gerechten moet je de groente pas op het laatst toevoegen, Dan heb je het meeste smaakeffect.♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |