Dadels
Dadels groeien aan de dadelpalm, een palmboom. Ze groeien in het Midden-Oosten, in de Arabische gebieden en Noord-Afrika, Californië en Australië. Voornamelijk in subtropische en woestijnachtige gebieden, want het zijn oorspronkelijk woestijnvruchten. Vandaar dat dadels dan ook heel populair zijn onder de nomaden in Noord-Afrika. .
Voedingswaarde per 100 gram gedroogde dadels
Energie |
1151 KJ, 275 kcal
|
Kooptips
Verse dadels
hebben een gladde schil en zijn dik van het vocht. Onrijpe dadels hebben vaak een geel-goudkleurige schil. Rijpe dadels zijn bruin. Als je dadels in een supermarkt koopt, dan kan je er bijna vanuit gaan dat de dadels al een keer ingevroren zijn geweest. Let goed op de verpakking, of dit er op staat of vraag het na aan de verkoper / supermarktmedewerker. Als de dadels al zijn ingevroren kan jij dit thuis natuurlijk niet nog een keer doen.
Gedroogde dadels
worden meestal verkocht in doosjes. Ze zijn heerlijk zoet en kleverig. Gedroogde dadels zijn maandenlang houdbaar. Houd ze wel it de buurt van sterk ruikende etenswaren. Ze nemen geuren namelijk gemakkelijk over.
Bewaartips
Verse dadels kunnen ingevroren worden, zo blijven de vruchten een jaar lang houdbaar (mits deze niet al ingevroren zijn geweest). Dadels die ingevroren zijn geweest kan je bewaren in de koelkast in een zakje of luchtdicht bakje. Dan blijven de dadels nog een paar dagen goed. Het lekkerst zijn ze op kamertemperatuur.
Toepassingen
♦ Uit het vuistje
♦ Vullen met roomkaas
♦ In fruitsalades.
♦ In compote.
♦ In Noord-Afrikaanse stoofschotels.
♦ Als vulling van vlees, gevogelte of vis.
♦ In desserts en cake.
Bereiding
Voor de verschillende bereidingen moeten de dadels ontpit worden.
Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |