Aardbeien
Dit populaire zachtfruit heeft terecht de bijnaam zomerkoninkje. In de zomermaanden zijn Nederlandse aardbeien volop verkrijgbaar. Ze hebben een heerlijke zoete smaak. Aardbeien zijn prima te combineren met ander zacht fruit, zoals bessen, bramen en frambozen. De aardbei is een schijnvrucht. De kleine pitjes aan de buitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes. Aardbeien zijn rijk aan vitamine C en dat kan helpen jouw weerstand op peil te houden (goed voor het haar, huid en natuurlijk handig als je verkouden bent). Bovendien werkt vitamine C als antioxydant en helpt bijvoorbeeld bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam te neutraliseren. Aardbeien zijn ook een bron van foliumzuur en dat is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
97 KJ, 23 kcal |
Kooptips
Aardbeien zijn gevoelig voor schimmel. koop daarom stevige, glanzende, droge en niet gekneusde vruchten.
Bewaartips
In de koelkast kun je aardbeien 1 - 3 dagen bewaren. Haal ze uit het doosje en leg ze op een bord zodat ze niet kneuzen. Je kunt aardbeien goed invriezen. Leg ze naast elkaar op een bord en wanneer ze bevroren zijn stort je ze bij elkaar in een plastic zak. Zo zijn ze bij -18°C tussen de 8 - 12 maanden houdbaar.
Toepassingen
♦ Roerbakken met olie en wat peper.
♦ serveren met gesmolten chocolade.
♦ In salades.
♦ Voor het maken van jam.
♦ In plakjes op een beschuit en op brood.
♦ In yoghurt of op ijs.
♦ Als decoratie en smaakmaker op taarten, gebak en mousse.
Bereiding
Was aardbeien heel kort voorzichtig in wat water. Ze nemen namelijk water op en dat beïnvloed de smaak negatief. Niet onder de stromende kraan dan kneuzen ze. Verwijder na het wassen de kroontjes.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |