21-april-2016 | Door: Gerhard Kwak
Broodjes wereldwijd

Broodjes wereldwijd

Steeds meer versspecialisten houden zich bezig met het vervaardigen van broodjes. Verse broodjes want daarin ligt hun kracht. De broodjes worden per dag vers afgebakken en na afkoeling vrijwel meteen belegd met de vers gesneden of uitgeschepte lekkernijen uit de toonbank. Dat proef je. Interessant is dat de broodjes die een versspecialist maakt niet nauwkeurig te omschrijven zijn. Net als bij het maken van vleeswaren, worsten, salades en sauzen heeft vrijwel iedere verkoper zijn eigen recept. En dat maakt het extra lekker.

Op deze pagina presenteert Versinspiratie maar een klein overzicht want de variatie is vrijwel oneindig. Kijk alleen mabroodjear eens naar de verschillende soorten brood die een versspecialist gebruikt. En zeker niet alleen bij de lunch. Want wat denk je van het brood als onderdeel van fondue en gourmet of bij de barbecue.

Pastrami sandwich

Een mini stokbroodje met fijn gesneden pastrami. Mooi op smaak gebracht met een saus van mierikswortel. Extra smaakmakers zijn sla en plakjes augurk.

Gezien bij: Slagerij Vet in Amsterdam

Lutters gemak

Een vers broodje gevuld met kipgehakt en bedekt met reepjes ontbijtspek, plakjes tomaat, ui en een plak kaas. Afgebakken in de oven.

Gezien bij: Poelier Wolbert in De Lutte

Fool's Gold Loaf sandwich

Het broodje was de favoriet van Elvis Presley en wordt samengesteld uit een doorgesneden stokbrood dat gedeeltelijk is uitgehold . De ene helft wordt gevuld met een dikke laag pindakaas en de andere helft met een dikke laag bosbessenjam. Tegenwoordig wordt vaak druivenjam gebruikt. Er tussenin gaat een ruime hoeveelheid bacon. Waarna de stukken op elkaar gelegd worden. Met als resultaat een broodje van maar liefst 8000 calorieën. De sandwich kostte oorspronkelijk $49.95 maar kost intussen om en nabij de $65.00.

Foto en origineel recept: Messy Nessy

Lunchmeat burger

Lunchmeat of spam is van oorsprong een Amerikaans product dat te vergelijken is met de Hollandse tosti ham. Gemaakt van (grof) gemalen varkensvlees. Het heeft een specifieke (blik)smaak. De spam wordt in twee dikke plakken gesneden, gegrild en daarna gepresenteerd op een wit bolletje. Je kunt er prima een Amerikaanse coleslaw bij presenteren.

Pulled chicken

Broodje gevuld met langdurig gegaard kippenvlees en een salade van rode kool.

Trucker sandwich

Deze sandwich is van oorsprong afkomstig uit Pittsburgh (USA). Hij is op de markt gebracht door de firma Primanti speciaal voor vrachtwagenchauffeurs. Hij bestaat uit twee dikke plakken Italiaans brood belegd met: salami, pastrami, kip of kalkoen, knapperige koolsla, aangemaakt met wat azijn, en Franse frieten.

Foto: The Knot

Duitse clubsandwich

De basis is donkerbruin zuurdesem brood en het beleg bestaat uit: gebakken kippendij, bacon, gebakken ei, kaas, sla, tomaat, sliertjes ui en een kerrie achtige mayonaise.

Filet speciaal

Niet alleen filet americain is hier de smaakmaker maar ook het broodje dat is bestrooid met sesam- en maanzaadjes. Een heel fijne combinatie die nog eens benadrukt wordt door het gebruik van gesnipperde ui, plakjes ei en mayonaise.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Pistoletje ham

Een broodje ham is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de ham. Een wat stuggere schouderham wordt meestal gebruikt voor de voordelige broodjes. Een zachte achterham wordt voor het betere werk gebruikt. Lang van te voren klaar gemaakte broodjes moeten besmeerd zijn zodat het vocht van de vleeswaren het broodje niet nat en klef maakt. Vaak wordt daarom ook ijsbergsla als onderlaag gebruikt.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen


Broodje gezond

De samenstelling van het broodje is naar keuze van de eter. Wit of bruin. Het is maar wat je lekker vindt. Het broodje is belegd met ham, kaas, komkommer, ei en ijsbergsla. Deze sla wordt op de meeste broodjes gebruikt omdat ze steviger is, dus meer 'bite' heeft en niet zo snel verwelkt.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje half om

Een klassieker uit de Amsterdamse keuken. Zachte runderlever doorregen met reepjes spek om de zachtheid en de smeuïgheid te bevorderen samen met het echte pekelvlees. Vers gezouten van het rund. Een verrassende combinatie. Verschillende slagers serveren dit broodje ook met varkens- in plaats van runderlever. De smaak is dan wat minder uitgesproken, maar zeker niet slechter.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen


Broodje zoutvlees

Eigenlijk is dit broodje gewoon een wit bolletje met pekelvlees. Het komt van oorsprong uit Amerika en daarin zit wel degelijk een verschil. In Amerika is het pekelvlees dat voor een dergelijk broodje wordt gebruikt veel zachter van structuur dan het Hollandse snij-pekelvlees dat veel vaster is. Toch kunnen we het broodje ook hier genieten wanneer het pekelvlees dun gesneden en in een grote stapel op het broodje wordt gestapeld. Serveer het pekelvlees met een mosterdsaus.

Broodje salami

Een broodje belegd met smakelijke salami is zeker geen onbekende. Welke soort salami er op ligt moet je aan de slager vragen want er zijn tientallen soorten verkrijgbaar. Natuurlijk moet je er van houden want salami zit vaak boordevol knoflook, zeker de goedkopere soorten. Kijk wel of de worst lekker dun gesneden is want dat hapt veel beter weg.

Broodje Mario

Een heel bekende variant op bovenstaand broodje is het 'broodje Mario'. Uitgevonden door Mario Nistro uit Utrecht. Hij belegde het broodje, een Italiaanse bol, met salami, Parmezaanse kaas, geraspte groenten en pepertjes. Je komt de broodjes ook tegen met als extra geroosterde reepjes paprika, verse basilicum en ringetjes olijf.

Broodje kaas

Hollandser kan het niet. Brood met kaas. Toch zijn de mogelijkheden vrijwel oneindig. Alle mogelijke soorten brood worden gebruikt en ook de variatie in kaas is enorm. Van een oud belegen soort tot de Franse brie.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Najaarsbroodje

Een echte najaars- en wintertopper is het broodje zuurkool met rookworst. Heel eenvoudig te maken van verse broodjes zacht, hard, pistolet of ministok. Het maakt niet uit. Besmeren met roomboter, bedekken met een hand vol uitgelekte koude zuurkool en daarop warme, dat is het lekkerst, of koude Gelderse rookworst. Grof of fijn.

Pistoletje paté

Niets is eenvoudiger dan het maken van een pistoletje paté. Maar er is ook niets spannender en lekkerder want met paté zijn eindeloze variaties mogelijk. Een slager heeft vaak al een aantal verschillende soorten in huis en dat maakt de keuze niet gemakkelijk. Neem een vers pistoletje. Snijdt dat open en leg er vervolgens een dikke plak paté op.

Focacciabroodje

Het Italiaanse foccaciabrood ziet er uit als een pizzabodem maar is alleen wat dikker. Het brood heeft de naam te danken aan de Latijnse naam focus wat 'vuurhaard' betekent. Het traditionele brood wordt in een steenoven bereid en naar keuze belegd en/of bestrooid met kruiden, groenten, mozzarella, tomaten, ham en salami. De maker bepaalt de vulling.

Gezien bij: Thijssen in Antwerpen, België

Heksenbol

De basis voor een heksenbol is de bekende Italiaanse bol en geruld rundergehakt. Het gehakt wordt tijdens het rullen vermengd met pizzakruiden of -saus, gehakte uitjes, gesneden paprika, champignons en wat uitgelekte mais. Uit de bol wordt een punt brood gesneden en het gat wordt met het gehaktmengsel gevuld en afgedekt met een plak jonge kaas. De bol wordt daarna in de oven afgebakken.

Broodje carpaccio

Een lekker zacht en vers pistoletje belegd met verse (ijsberg)sla en een carpaccio gesneden van botermals rundvlees, bij voorkeur van de ossenhaas. Het vlees wordt bestrooid met pijnboompitjes, oude of Parmezaanse kaas en een paar drupjes mosterd-dillesaus, een pestodressing of een andere saus naar keuze.

Panini met Parma

Een dun plat Italiaans broodje belegd met jonge kaas en Parmaham. Het is van groot belang dat de Parmaham flinterdun gesneden is. Dan is de smaak optimaal en ben je in staat om er heerlijk vanaf te happen. Voor de kaas is dat niet zo belangrijk want die is heel zacht van nature.

Broodje mortadella

Bij dit Amerikaanse broodje wordt gebruik gemaakt van de Amerikaanse methode om een vleeswaar heel dun te snijden om er vervolgens een broodje letterlijk mee vol te proppen. In dit geval is dat gebeurt met een ronde witte bol die is volgepakt met Italiaanse mortadella. Doordat de worst heel dun is gesneden vormt het afbijten nauwelijks een probleem.

Broodje ossenworst

Voor deze echt Amsterdamse specialiteit mag je eigenlijk alleen maar wit brood gebruiken. Dan komt de smaak van de ossenworst het best tot zijn recht. Op de foto worden echter plakjes ei en gesnipperde uitjes toegevoegd. Verrassend lekker.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje Delano

Een van oorsprong Amerikaans broodje. In eerste instantie lijkt de combinatie van kippenham en bacon wat vreemd. Tot je het broodje proeft. Pas dan merk je het effect van de zachte kippenham, de stevige bacon en mayonaise. Mild wat zoutig en toch fris door de ijsbergsla.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje rookvlees

Een heel aparte variant die weinig voor komt. Een pistoletje besmeerd met verse roomkaas die wordt bestrooid met gehakte bieslook. Vervolgens gaan er een paar plakken flinterdun gesneden runderrook-vlees bovenop. Bruinbrood maakt de smaak steviger en voller maar zwakt de smaak van het zoutige rookvlees wat af.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Sesambol met rauwe ham

Deze combinatie krijgt zijn bijzondere smaak niet alleen door de decoratie van sesamzaad op het bolletje, maar ook van de gebruikte rauwe ham. Denk maar eens aan de enorme smaakverschillen tussen een ouderwetse Hollandse boerenham, een Schwarzwalder Schinken, een Serano uit Spanje of een Parma uit Italië. Alle soorten rauwe ham zijn mogelijk. Puur en vooral flinterdun gesneden op het broodje. Klasse.

Filet carré

Neem een meergranen carré en leg daarop een paar dikkere plakken gekookte kipfilet nadat je het brood hebt besmeerd en bedekt met een sla naar keuze. Extra pit breng je in wanneer je een paar reepjes paprika en rode uienringen toevoegt.

Bolletje coppa di parma

Van oorsprong komt de coppa uit Italië. Voor deze specialiteit wordt de nek van het varken gebruikt. Tijdens de rijping van minimaal 6 maanden droogt het vlees maar liefst 40% in en ontwikkeld mede door de kruiden de specifieke smaak. De uiteindelijke kleur van het vlees is rood en doortrokken met stevige witte vetaders. De coppa moet, bij kamertemperatuur, dun gesneden, gegeten worden.

Smoske

Smoske is een Vlaamse term voor een half stokbrood belegd met gekookte ham, (jonge) kaas, sla, schijfjes ei, komkommer, tomaat en Belgische mayonaise. De naam komt van het Vlaamse woord ‘smossen’ wat knoeien betekent. Er wordt tussen het broodje namelijk zo veel beleg gestoken dat tijdens het eten vaak geknoeid wordt.

Gezien bij: cafetaria de Coevering, Geldrop

Frisse snijworst

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Neem een meergranenbolletje en besmeer die met wat boter. Leg er wat krulsla, een paar lekkere plakken Hollandse snijworst, wat tomaat en wat peterselie op. Het resultaat is een lekker fris broodje.

Muffeletta

Een Siciliaanse muffuletta is een groot rond afgeplat brood. Het is vergelijkbaar met focaccia . Traditioneel wordt het brood horizontaal open gesneden en bedekt met lagen mortadella, gemarineerde olijven salade, salami, mozzarella, ham en Italiaanse provolone kaas. Het brood wordt soms verwarmd tot de provolone wat smelt. De muffeletta wordt half of in kwarten verkocht.

Broodje serano

Deze Spaanse ham is afkomstig van het bergachtige gebied, de Sierras in het noorden en zuiden van Spanje. De naam mag alleen gebruikt worden voor gedroogde hammen van een speciaal gefokt Spaans varkensras. De smaak is vol, rijk, puur ambachtelijk en komt het beste tot uiting op een grof meergranen-broodje zodat de 'boerse' smaak van de ham nog beter tot uiting komt.

Gesundes Dinkelbrot

Vergelijkbaar met het Hollandse broodje gezond, maar nu niet met een wit of bruin bolletje, maar met een speltbroodje. Spelt is een ouderwetse graansoort die ook in Nederland sinds enkele jaren weer sterk in opkomst is. Met name in de Slowfood cultuur. Het broodje wordt vaak gegeten in combinatie met biologische producten.

Broodje salade

Een broodje met een salade moet altijd besmeerd worden met boter. Dan wordt het broodje niet nat en klef. Vervolgens wordt het belegd met ijsbergsla voor wat extra knapperigheid. De smaakmaker is de salade die je vervolgens kiest. Er zijn tientallen soorten dus keuze genoeg.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje hamworst

Het grote voordeel van hamworst is dat die mooi zacht weg bijt. Dat geldt voor iedere hamworstsoort en die zijn er nogal wat. De worst is prima te combineren met tomaat, uit, kaas en zelfs met zoetigheid als jam.

Spaanse baguette

De baguette is belegd met heel dun gesneden serano. Deze heeft een volle smaak en laat zicht uitstekend combineren met een mooie zachte roomkaas of een plak jonge kaas. Neem vooral een mild smakende kaas zodat de smaak van de serano niet wordt weggedrukt.

Broodje Parma

Een in de lengte gehalveerde ciabatta, belegd met dunne plakjes ricotta (zachte Italiaanse kaas) en met een beleg van in plakjes gesneden nectarine, in kwarten gesneden vijgen en ruimschoots dunne plakken originele Parma. Een schepje ahornsiroop of acaciahoning en een snufje peper maakt de delicatesse compleet.

Bánh mì thịt nướng

Een Vietnamees stokbrood, luchtiger van deeg en met een dunnere korst dan de Franse evenknie, wordt eigenlijk gevuld met alles wat op dat moment voorhanden is. Gesneden varkens(buik)vlees, worst en hoofdkaas, maar vrijwel altijd in combinatie met paté en verschillende groenten. Extra smaakmakers zijn zoetzure wortelreepjes, pepers en koriander.

Cemita

Een originele sandwich uit Puebla in Mexico. De meest populaire variant bestaat uit een broodrol bedekt met sesamzaadjes en bevat dun geslagen en gefrituurd rundvlees en gesneden avocado, witte kaas, uien, koriander en salsa roja (rode saus). Er zijn ook varianten met cueritos ( gepekelde varkenshuid, queso de puerco (hoofdkaas) en carnitas (gestoofd varkensvlees).

Dyrlægens Natmad

Een uit Denemarken afkomstige plak smørrebrød. De lekkernij bestaat uit: plakken gezouten (rook)vlees en rode uienringen op een beboterde of met vet besmeerde plak roggebrood waarop eveneens een laag leverpostej (leverpastei) is aangebracht.

Mettbrötchen

Mett wordt gemaakt van rauw gemalen varkensgehakt vermengd met zout, kruiden, rijkelijk knoflook en uisnippers. Het is in Duitsland een traditionele delicatesse die oorspronkelijk werd gemaakt van de overgebleven varkenssnippers van de huisslacht. Mett wordt in een dikke laag aangebracht op een plak (rogge)brood of toast.

Submarine sandwich

Deze sandwich wordt ook verkocht onder de naam: hero, hoagie en grinder. De naam submarine (onderzeeër) is te danken aan de vorm van het broodje. Hij bestaat uit een V-vormig open gesneden stuk stokbrood of een pistoletje belegd met een verscheidenheid aan vleeswaren, groenten als sla, tomaat, paprika, ui, olijven en/of paddenstoelen naar keuze, kruiden en sauzen.

Broodje filet

Een baguette gevuld met vers gedraaide filet Americain en een laagje plakken hard gekookte ei.

Gezien bij: Het Bakkertje in Den Haag

Pistoletje cranberrypaté

Een pistoletje waarop een rijkelijke hoeveelheid paté met cranberry's is gelegd. Een zachte paté die haar smaak te danken heeft aan de friszure smaak van de veenbessen.

Gezien bij: Baltus Volendam

Rookvleespistoletje

Een wit pistoletje dat is besmeerd met een zacht smeuïge kruidencrème en daarna is belegd met dun gesneden geurig rookvlees van het rund. Door het witte pistoletje domineert de zilte smaak van het rookvlees. Ei, tomaat en komkommer complementeren deze smaakbeleving.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje leverworst

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Dat bewijst dit broodje met een plak slag en een rijkelijk belkeg van ouderwets smakelijke slagersleverworst.

Gezien bij: Baltus Volendam

Broodje Braunschweiger

Braunschweiger is een Duitse leverworst-soort afkomstig uit de stad Braunschweig. In het Middenwesten van de USA wordt deze worst vaak geserveerd op een zacht bolletje in combinatie met een stevige plak kaas, ketchup , mosterd en/of piccalilly.

Bauernbrötchen

Een Duits Kaiserbrötchen belegd met hoofdkaas of zure zult. Het broodje wordt ook vaak geserveerd met een pluk zuurkool.

Rosbief

Niet al te dik gesneden gebraden rosbief of entrecote op een uienbolletje. Geef de vleeswaar een snufje zout mee.

Broodje ossenworst met zuurkool

Het lekkerst smaakt een broodje met een knapperige korst. Dat geeft het geheel wat 'bite'. Zorg er wel voor dat de zuurkool goed is uitgeperst zodat de sappen de zachte structuur van het broodje niet bederven. Een nat broodje is niet lekker.

Flatbread sudžuk

Een plat broodje dat wordt belegd met geraspte kaas naar keuze en daar bovenop een laag Servische droge gerookt worst de zogenaamde sudžuk. Een stevige en pittig gekruide hap.

Broodje rosbief

Dit zachte broodje is rijkelijk belegd met meerdere plakken gebakken runderrosbief. Daar bovenop ligt gebakken roerei en een tomatenrelish of grove rode barbecuesaus.

Broodje runderrollade

Allereerst wordt het broodje, bij voorkeur een ciabatta, belegd met een stevige laag gesneden runderrollade. Dan volgen: een flinke pluk taugé, een paar blaadjes basilicum, ruim olijven, een plak gesmolten oude kaas en sweet chilisaus zorgen voor een heel aparte smaakbelevenis.

Bolletje boterhamworst

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg is op dit bolletje helemaal van toepassing. Plakken gewone Hollandse boterhamworst op een wit bolletje. Naar wens met mosterd of ketchup. De luxe uitvoering is er met reepjes ijsbergsla.

Oathiebagel

De oathie bevat geen meel of tarwe maar wel gezonde ingrediënten voor lekker veel energie zoals: havermoutvlokken, sojabonen, bessen, lijnzaad en noten. De oathie vult goed, bevat minder gluten dan gewoon brood, bevat omega-3-vetten en mineralen en is, zoals hier met en lekker plak ham, zeker het proberen waard.

Gezien bij: Bagels & Beans

Italiaanse schijf

Italiaans brood met een bedekking van sesamzaad open gesneden en bedekt met verse sla en daarna ruim achterham, kaas en Italiaanse salami. Het brood is gesneden in handige hapklare stukken.

Berliner bolletje

Een bolletje belegd met verse sla en tweezijdig bedekt met een dikke plak Berliner leverworst of leverkaas. Daartussen een half hard gekookt ei.

Kipfilet

Ciabatta belegd met dikke plakken gekookte en gerookte kipfilet in combinatie met plakken augurk en tuinkers en een pittie saus.

Chorizo bolletje

Catalaanse sandwich met chorizo op een met olie ingewreven en met zeezout bestrooit bolletje

Olijvensalami bol

Bruin broodje belegd met Italiaanse salami, plakken geitenkaas en verse olijven op een bedje van sla.

Varkensfilet

Zacht in de oven gegaarde varkensfilet of - rollade op een stuk stokbrood. In Frankrijk geven ze bij dit broodje vaak een jusdip.

Hongaarse baguette

Krokante baguette ruim belegd met Hongaarse edel salami op een bedje van verse sla. Het is zaak het broodje van te voren te besmeren met boter dan blijft het lekker knapperig.

Kipdraadjesbol

Een zacht bolletje bedekt met een ruime laag kipdraadjesvlees dat is aangemaakt met een saus naar smaak. Op het draadjesvlees de kipdraadjes, sla en een schijf tomaat.

Kebabbroodje

Döner kebab in een opengesneden pitabroodje samen met gesneden ui, komkommerschijven en tomaat

Honing-kip broodje

Maanzaadbroodje gevuld met plakken, boven gloeiend houtskool, gegrilde kippenborst. Op het broodjes zie je ook sla, tomaten en komkommerschijven evenals een honing-mosterd mayonaise

Broodje mortadella

Een lekker vers knapperig broodje ruimschoots gevuld met niet al te dik gesneden Italiaanse mortadella, plakken kaas en schijfjes tomaat.

Schwarzwald Friselle

Friselles zijn ringvormig gebakken broodjes uit Apulie, een streek in Zuidoost-Italië. Het broodje is gevuld met dun gesneden Schwarzwalder rauwe ham. Een voortreffelijke combinatie

Croissantje spek

Het verse croissantje is gevuld met niet al te dik gesneden ontbijtspek, of Zeeuws spek. Ook zijn plakken licht belegen Hollandse kaas toegevoegd

Torensandwich

De toren bestaat uit puntjes geroosterd brood, met daar opgestapeld ham, boterhamworst, jonge kaas, sla en tomaat. Eigenlijk maakt het niet veel uit wat je er op stapelt. Als de combinatie past dan smaakt alles. Steek alles vast met een satépen en garneer af met een olijf.

Pittige baguette

Een halve baguette gevuld met een mix van paprika's, pepertjes en krokant geroerbakte ham- en spekblokjes. De baguette wordt voor het beleggen ingesmeerd met gekruide olie en eventueel geroosterd.

Schinkenbol

Vezelrijk boerenbroodbol belegd met ongerookte 'schink' (ham) uit de Achterhoek. De bol wordt vooraf besmeerd met echte boter.

Italiaanse pistolet

Pistoletje mortadella. Een Italiaanse variant van de bij ons bekende boterhamworst met spekjes.

Gevulde bol

Een wit bolletje wordt aan de achterkant ingesneden en er wordt wat zacht brood uitgeplukt. Daarna wordt de bol weer gevuld met lekker gekruid draadjesvlees naar keuze. Zo afhappen. Lekker.

Leverstok

Een klein stokbroodje of pistoletje wordt belegd met plakken crèmepaté, plakken hard gekookt ei, komkommer en dobbeltjes paprika.

Beierse triangel

Een traditionele broodtriangel uit Beieren in Duitsland is belegd met echte salami, sla, komkommerschijven en tomaat

Hamhomp

Een stokbrood wordt in de lengte open gesneden en belegd met dun gesneden plakken achterham en belegd met sla, paprikaringetjes en augurk. Tot slot wordt het stokbrood in handzame hompen gesneden.

Prosciuttobol

Een zacht bolletje wordt ruimschoots bedekt met een salade. Bij voorkeur een huzarensalade. Daarop gaan mandarijnpartjes, een plak kaas en een dun gesneden magere Italiaanse rauwe ham naar keuze.

Perzikbaguette

Neem de onderkant van een baguette en besmeer deze met wat gekruide olie. Bedek het brood daarna met licht gegrilde perzikplakken en een pittig smakende Serano- of Parmaham. Voeg voor extra smaak wat verse rucola toe.

Kweeperen bol

Een vers bruin broodje wordt eerst belegd met wat sla zodat het broodje mooi droog blijft. Daarna wordt er ruimschootse vers gegrilde rosbief op gestapeld. Als smaakmaker koos de bedenker voor een kweeperenchutney.

Rosbiefstok

Een half stokbrood wordt open gesneden en besmeerd met gezouten boter. Dat geeft meer pit aan de rosbief die er daarna lekker dik bovenop gaat. Voeg ook wat sla, tomaat en eventueel een plak kaas toe.

Onderzeeër

Een lange baguette wordt in de lengte opengesneden. Snijd het brood niet helemaal door maar laat de onderkant vastzitten. Buig het brood wat open, leg er sla in en vul de ruimte met een stevige salade naar keuze. Afgarneren met blokjes paprika of een andere passende garnering.

Pulled pork mini's

Kleine witte bolletjes ruim belegd met pulled pork (rechts) en pulled chicken Heerlijk om zo in te bijten, maar ook goed te combineren met verschillende sauzen naar keuze.

Pulled pork

Bolletje met langzaam gegaard varkensvlees, bij voorkeur van de procureur. Het vlees wordt met een vork uit elkaar getrokken . Op het bolletje pulled pork en cole slaw (Amerikaanse selderij salade).

Broodje beenham

Mooie zachte en sappige beenham van het Beemsterlandvarken. Een ham uit eigen keuken. Niet al te dik gesneden want dat eet snel en smakelijk weg. Uiteraard met een bijpassende honing-mosterdsaus

Gezien bij: Slagerij Vet, Amsterdam

Broodje biefstuk gebraad

Niet moeilijk doen of lang nadenken, maar gewoon malse biefstuk pakken, lekker kruiden, snel bakken en in plakken snijden. Het pistoletje ruim beleggen en vers verorberen. Heerlijk.

Gezien bij: Slagerij Vet, Amsterdam

Broodje Vitello

Een knapperig pistoletje met een Italiaans tintje. Kalfspekelvlees in combinatie met tonijnsalade.

Gezien bij: Slagerij Vet, Amsterdam

Broodje Zeedijk

Gerookte kipfilet . Mooi dun gesneden in combinatie met uitgebakken spek. Deze twee lekkere vleeswaren samen met een vers blad sla en een 'Zeedijksaus', waarvan slager Vet het recept, helaas voor jou, niet verklapt.

Gezien bij: Slagerij Vet, Amsterdam

Broodje kebab

Een pistoletje ruim belegd met plakjes gebakken kipgehakt dat gekruid is met originele kebabkruiden. Een blaadje sla en plakken tomaat in combinatie met een saus naar keuze.

Gezien bij: Slagerij Vet, Amsterdam

Heksenkaas bol

Een Italiaanse bol of een hamburger-broodje. De bovenste helft besmeerd met mosterd, de onderste helft met heksn'kaas. Tot slot belegd met een plak kaas, ham en gebakken appelblokjes. Zelfs een schep appelcompôte is mogelijk. Garneren met wat tuinkers.

Speltbroodje rookvlees

Origineel speltbroodje besmeerd met kruidenroomkaas en belegd met sla, mild gezouten en dun gesneden rookvlees en plakjes ei.

Gezien bij: Slagerij Van Roesel in Waalwijk

Broodje porchetta

Porchetta is een origineel Italiaans gerecht gemaakt van een lap opgerold varkensvlees met veel kruiden als rozemarijn, venkelzaad, koriander en gerapte sinaasappelschil. Knapperig gegrild op de barbecue of gebraden in de oven. Gesneden in dunne plakken en samen met verse rucola op een broodje.

Gezien bij: slagerij Ooteman in Rotterdam

Terug naar boven