04-januari-2022 |

Broodjes warm vlees

Steeds meer versspecialisten houden zich bezig met het vervaardigen van broodjes. Verse broodjes want daarin ligt hun kracht. De broodjes worden per dag vers afgebakken en na afkoeling vrijwel meteen belegd met de vers gesneden of uitgeschepte lekkernijen uit de toonbank. Dat proef je. Interessant is dat de broodjes die een versspecialist maakt niet nauwkeurig te omschrijven zijn. Net als bij het maken van vleeswaren, worsten, salades en sauzen heeft vrijwel iedere verkoper zijn eigen recept. En dat maakt het extra lekker.

Op deze pagina presenteert Versinspiratie maar een klein overzicht want de variatie is vrijwel oneindig. Kijk alleen maar eens naar de verschillende soorten brood die een versspecialist gebruikt. En zeker niet alleen bij de lunch. Want wat denk je van het brood als onderdeel van fondue en gourmet of bij de barbecue.

Broodje warm vlees

Voor een broodje warm vlees heeft de slager verschillende smakelijke mogelijkheden. Je kunt kiezen uit: warme varkens- of kalfsfricandeau, warme lende rollade, magere bacon en zoals op deze foto warme beenham. Vaak wordt er een mosterd-honingsaus bij geserveerd.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje werrem sjink

Een vers afgebakken broodje dat wordt opengesneden en belegd met gemengde sla. Daarop liggen enkele verse, met de hand afgesneden plakken warme (werrem) bourgondische beenham (sjink). Heerlijke zacht en met een rijke smaak. Een mooie party-saus maakt de smaakbeleving compleet.

Gezien bij: Bufkes

Broodje snipperham

Het bruine pistoletje is gevuld met zachte gekookte beenham. De ham wordt eerst op de snijmachine gesneden en daarna in kleine stukje versnipperd. Vervolgens wordt het broodje ermee gevuld en gaat de oven in. Daarin wordt het broodje afgebakken waarbij tevens de gekookte ham wordt meegebakken. Tot slot gaat er een beenhamsaus overheen.

Gezien bij: Keurslagerij-lunchroom De Vries in Zaltbommel.

Uierboord

Het vlezige deel van de koeienuier wordt gekookt en vervolgens gezouten, gekruid en in plakken gebakken. Uierboord kan warm en koud gegeten worden.

Sloppy joe

Het woord sloppy betekent 'slordig' en zo ziet het broodje, van oorsprong uit de Verenigde Staten, er ook uit. Het beleg bestaat uit een mix van grof gemalen en rul gebakken rundvlees, ui, tomatensaus of ketchup en verschillende andere pittige kruiden. De broodjes worden ook verkocht met kalkoen als vervanger van het rundvlees.

Kimchi and pork

Donker roggebrood met daarop enkele dikkere plakken varkenshaas van de gril samen met kimchi, een gefermenteerde kool (Koreaans bijgerecht). De kool is pittig en zuur en geeft de plakken varkensvlees een heel aparte smaak

Croque monsieur

De benaming voor een ham-kaas sandwich in België en Frankrijk. Het verschil met de Hollandse tosti is het gebruik van een buitenlandse kaas als Emmentaler of Gruyère en het gebruik van een mornay- of bechamelsaus.

Cuban mix

Een Cubaans broodje, dat ook veel gegeten wordt in Florida (USA). Het is gevuld met dun gesneden ham, stevig geroosterd varkensvlees, Zwitserse kaas, augurken, mosterd, en soms Italiaanse salami. Het broodje wordt meestal geperst en opgewarmd op een plancha (grilplaat).

Hot brown kurz

Een warme bruine sandwich die voor het eerst werd geserveerd in (Louisville, Kentucky, USA). De sandwich is bedacht als een alternatief voor een laat hapje. Het is een opgerolde snee brood gevuld met kalkoen en spek die wordt overgoten met mornaysaus en vervolgens wordt gebakken tot het brood knapperig is en de saus begint te bruinen.

Katsu-Sando

Deze Japanse sandwich bestaat uit wit brood belegd met varkensfilet of varkenslende die op een speciale manier is bewerkt. Het vlees wordt meestal gezouten en gepeperd, door bloem, ei en paneermeel gehaald en dan gefrituurd. Er wordt gesnipperde kool, tonkatsusaus (soort Worcestershire), mosterd, een schijfje citroen en rijst bij geserveerd.

Loose meat sandwich

Het "losse restjes vlees" broodje is ook bekend onder de naam "tavern" en wordt veel geserveerd in Iowa (USA). Het bestaat uit een geruld gebakken mengsel van ongekruid gehakt en uien. Bovenop het gehakt komt meestal een laagje pickles (augurkjes en uitjes), ketchup en mosterd.

Zapiekanka

Een Pools fastfood gerecht dat veel weg heeft van een pizza. Het bestaat uit een gehalveerde baguette of stokbrood die wordt belegd met ham, bieslook, gebakken champignons, ui en geraspte kaas. Er zijn ook varianten met ananas, feta en olijven en kidneybonen.

Bacon butty

Een bekende sandwich in Engeland, delen van Schotland, Nieuw Zeeland, Ierland en Australië. Het is een sandwich van een ruime stapel gebakken spek tussen twee sneden beboterd brood. Het broodje wordt warm geserveerd met ketchup of brown sauce (traditionele Engelse bruine saus). Een populaire variant is de "BLT" met sla en tomaat die koud geserveerd wordt.

Porkchopbun

Een populair gerecht in Macau (China). Het bestaat uit een zogenaamd "piggybroodje" een kleinere variant van het Franse stokbrood dat van buiten zeer krokant is en zacht van binnen. Op het broodje ligt een vers gebakken karbonade zonder toevoegingen als bijvoorbeeld sla of komkommer.

Porkloin sandwich

Een bekend broodje uit de Midwest van de Verenigde staten. Deze varkenshaas sandwich is een broodje voorzien van een dunne, plat geslagen plak varkenslende of varkenshaas te vergelijken met een Wiener Schnitzel. De gepaneerde schnitzel wordt niet gebakken maar gefrituurd. De sandwich wordt op smaak gebracht met mosterd, sla, ui, augurken, en mayonaise.

Chicken spiedie

Een bekende sandwich uit de regio New York State. Hij bestaat uit een wit puntje (de submarine) ruim belegd met blokjes kip, varkensvlees, lamsvlees, kalfsvlees, wild of rundvlees. Vanwege de prijs is kip het meest gangbaar. Het vlees wordt een nacht of langer gemarineerd in een speciale marinade en daarna aan het spit gegrild en in blokjes geserveerd op het broodje.

Gulpener grillworst

Het broodje bevat naast lollo bionda-sla en mosterdspread een sappige gulpener grillworst met een rijke smaak. De kruiding is geheim, maar de smaakbeleving is uniek.

Gezien bij: Bufkes

Bratwurst mit Semmel

Al jaar en dag is dit de topper van Duitsland. Een sappige en lekker gekruide voorgekookte verse worst van zacht varkens- en een beetje rundvlees. Niet de meest magere worst maar na het grillen wel de moeite waard. Vooral wanneer er, zoals op de foto, een hard Duits broodje de 'Semmel' bij wordt geserveerd.

Broodje bal

De ouderwetse Hollandse gehaktbal is ruimschoots aanwezig. Ouderwets wil zeggen: niet al te vet, lekker rul, goed gekruid en gebakken met een krokant korstje. Alleen een lik mosterd is voor de liefhebber voldoende.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen en Lunch- en borrelcafé Qwibus in Amersfoort (grote foto)

Broodje draadjesvlees

Het ouderwetse Hollandse draadjesvlees smaakt uitstekend op een vers bolletje. Draadjesvlees is vlees dat door een langdurig proces is gegaard. Door het stoofproces valt het vlees als het ware uit elkaar in de oorspronkelijke vezel. Het is door het garen heerlijk zacht en mals. Draadjesvlees op basis van varkensvlees is heerlijk met een hot-ketchup. Wanneer je rundvlees gebruikt dan is een lik mosterd de lekkerste combinatie.

Mitrailette

Een mitraillette (spreek uit: 'mitrajet', is een Belgische snack die is ontstaan in Brussel. Het bestaat uit een half stokbrood met daarop 2 stukken gebakken vlees (hamburgers, frikandel, mexicano, worst of kebab) bedekt met patat. Als extra smaakmaker wordt een saus naar keuze toegevoegd. Denk aan: mayonaise, ketchup, andalousesaus, américainesaus, knoflooksaus of bearnaisesaus. Soms worden meer ingrediënten als (geraspte) kaas, rauwkost: geraspte wortel, verse sla, tomaatschijfjes en kool toegevoegd.

Maxi hamtosti

Op deze in China opgedoken tosti is een overvloed aan schouderham aanwezig. Maar liefst 6 plakken worden tussen het brood gevouwen. Het brood is donker bruin en lijkt wel wat op ons volkorenbrood. De kaas heeft veel weg heeft van jonge Goudse. Deze maxi ham tosti wordt meestal geserveerd met gekruide frieten en tomatenketchup.

Broodje hamburger

Een broodje hamburger wordt gekenmerkt door een vers (sesam) broodje. Op het broodje gaat een plakje (krul of ijsberg) sla, verse uienringen, plakken tomaat, eventueel wat dunne plakjes augurk en natuurlijk een mooie zachte en sappige hamburger. Deze is gemaakt van rundvlees dat het liefst afkomstig is van de rib of de borst. Het vetpercentage is dan een krappe 20% en dat komt de malsheid absoluut ten goede. Het vlees moet wat grover gemalen zijn zodat je een mooie 'bite' hebt. Gebruik niet teveel ketchup want dan blijft er van de smaak van de hamburger niet veel over.

Hollandse tosti

Eigenlijk hoeft deze warme gevulde boterham geen uitleg. Toch worden bij de samenstelling veel fouten gemaakt. De ham kan te dik gesneden zijn of de kaas te oud om maar eens een paar voorbeelden te noemen. Dikke plakken ham eten niet gemakkelijk en te oude kaas neemt vaak teveel van de smaak van de ham weg. Toast de tosti ook niet te lang anders wordt het brood veel te droog.

Gevuld stokbroodje

Een gevuld stokbroodje maak je door een stokbrood in de lengte open te snijden en te vullen met verschillende ingrediënten als bij voorbeeld gehakt, groenten, vleeswaren en geraspte kaas. Het gehakt kan van verschillende vleessoorten gemaakt worden en de kruiding hangt helemaal af van de fantasie van de maker. Om de stok te eten moet deze, afhankelijk van het formaat, minstens 15 min. in een oven met een temperatuur van 150°C.

Gezien bij: Keurslager Koekenberg in Hengelo

Smulbol

De slager nam voor deze lekkernij een beschuitbol die wordt gevuld met shoarma gekruid half-om-half gehakt. Bovenop ligt een plak ham, paprika, lente ui een wat knoflooksaus. Daarna wordt alles bestrooid met geraspte kaas die even onder de grill wordt verwarmd om de bovenkant mooi te sluiten. Voor het eten moet de bol circa 15 min. in een oven met een temperatuur 150°C.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Hotdog

Een hotdog is een zacht soort knakworst die meestal wordt verkocht met een zacht broodje. Als smaakmakers worden tomatenketchup of mosterd en mayonaise mee geserveerd. Soms ook met zuurkool, relish, uitjes, chili of een plakje kaas. De hotdog is verkrijgbaar in honderden varianten. 's Lands wijs, 's lands eer is bij deze internationale lekkernij zeker van toepassing.

Broodje grilworst

Echte wat krokant gegrilde worst wordt in wat dikkere plakken gesneden en op een broodje gelegd dat bij voorkeur is bedekt met een laagje sla. Als broodje is een ministokje of een petite pain het lekkerst want op die manier komt de rijke grilsmaak het beste tot zijn recht. De worst op het broodje kan warm of koud geserveerd worden. Bij grilworst zijn alle soorten sauzen lekker.

Hog bun

Deze naam wil eigenlijk niets anders zeggen dan 'broodje (wild)zwijn. In de praktijk is het meestal gewoon varkensvlees dat zo gaar is gestoofd dat het in draadjes uit elkaar getrokken kan worden. Het vlees wordt meestal geserveerd met ketchup en coleslaw.

Kipbol

Gepaneerde en gefrituurde kipfilet op een knapperig bolletje samen met komkommer en tomaat. In plaats van een groot stuk filet kunnen ook kip nuggets worden gebruikt.

Philly cheesesteak

De cheesesteak werd voor het eerste geserveerd in het begin van de 20e eeuw in Philadelphia. Het is een broodje gevuld met dun gesneden biefstuk en gesmolten kaas. Als smaakmakers worden vaak rauwe stukjes paprika toegevoegd.

Broodje kip

Voor dit broodje is gebruik gemaakt van kippenvlees dat is gemarineerd en daarna langzaam is gegaard in een kruidige Indiase saus. Door het langzame en ook langdurige garen kan het vlees na verloop van het gaarproces met een vork uit elkaar worden getrokken en op een broodje worden gestapeld.

Kookworstbol

Het broodje op de foto ligt boordenvol met plakjes kook- of fijne rookworst. De plakjes worden heel even opgewarmd en eventueel heel snel rondom aangebakken en gaan vervolgens met de nodige mayonaise en hot ketchup op het sesam-bolletje. Een lekker broodje zonder fratsen.

Broodje Limburger

Een kruising tussen een hamburger en een gehaktbal noemen zij bij Bufkes een 'limburger'. Deze wordt warm in enkele grove plakken gesneden en op een bedje van rauwkostsla en lollo bionda gelegd. De zachte mosterdspread maakt deze Limburgse verrassing compleet.

Gezien bij: Bufkes

Broodje kippeling

De kippeling wordt gemaakt van stukjes mager kippenvlees. Bij voorkeur van het dijvlees. Het vlees wordt in repen van circa 2 cm dik gesneden en gemarineerd in een marinade van kipkruiden en zonnebloemolie. Daarna worden de reepjes door een beslag en een peper/kruiden paneermix gehaald en afgebakken in de oven. Met wat verse sla op een broodje biedt de kippeling een smakelijke lunch.

Gezien bij: Slagerij van Laar, Bergambacht

Pizza boboli

Rundergehakt met shoarmakruiden en pizzasaus gaan eerst op het broodje. Daarna wordt de basis afgedekt met ham, kaas, tomaat, rode- en lente-ui en geraspte kaas. Even afgrillen en alles blijft mooi op zijn plaats. Voor het eten moet de bol nog worden nagegaard. Circa 15 min op een temperatuur van 180°C.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Noorse gegratineerde worst

Een warme hotdog wordt op een open gesneden sesampistoletje gelegd in combinatie met gesneden sla. Daar bovenop komen een paar stukjes verse tomaat. De bovenkant wordt vervolgens bestrooid met geraspte kaas waarna de worst even in de hete oven gaat.

Bayerische Leberkäse

Het broodje bevat een dikke plak pastei gemaakt van kookworstdeeg waaraan tijdens de bereiding varkenslever is toegevoegd. Het product is met name in Zuid-Duitsland een veel geserveerde warme lekkernij.

Toast Hawaï

Een plak wit geroosterd casinobrood wordt belegd met een plak ham en een plak kaas. Bovenop gaat een plak ananas met een gezoete marasquinkers in het midden. De toast wordt van bovenaf gegrild tot de kaas begint te smelten en meteen geserveerd.

Chacarero

Een Chileens broodje belegd met dun gesneden churrasco-style (gegrild) steak met tomaten, groene bonen en groene pepers. Alles wordt geserveerd op een rond broodje. De broodjes worden geserveerd als lunch.

Broodje heksenbal

Een Italiaans calzone broodje wordt rijkelijk gevuld met plakken kipgehaktbal, een pittige heksensalade, naar eigen recept, waarin onder andere roomkaas, peterselie, en knoflook is verwerkt en enkele dunne plakjes rode paprika.

Gezien bij: Poelier Wolbert , De Lutte

Spekworstje

Een warme hotdog omwikkeld met (gerookt) en eventueel aangebakken ontbijtspek. Het is ook mogelijk het worstje met spek te omwikkelen en daarna te frituren.

Ierse biefstuk sandwich

De gebruikte ciabatta wordt besmeerd met echte boter waar waterkers, peper en zout doorheen is gepureerd. De asperges zijn geblancheerd en de Ierse biefstuk wordt samen met bosuiringetjes rosé gebakken. Beleg het broodje met de afgekoelde asperges, dun gesneden plakjes biefstuk en breng alles op smaak met wat peper en zout.

Hete kip

Kipfilet in reepjes in een pittige marinade met ketjap. Gezamenlijk gewokt met paprikareepjes, snippers rode ui en taugé. De groenten zijn allemaal nog mooi beetgaar. De reepjes en de groente worden op een Italiaanse bol geschept en geserveerd met knoflooksaus.

Gezien bij: Theehuis in Uithoorn

Braadworst sandwich

Een smakelijk sandwich die wordt gevuld met stukken gebraden verse worst, grof of fijn, of met stukjes saucijs. Voor de verdere vulling zorgen een plak oude Zwitserse kaas, grove mosterd, reepjes augurken en uitjes. Bovenop de worst ligt een dubbelzijdig gebakken ei en eventueel een pittige liefst hete saus naar keuze.

Salami toast

Het recept van de salamitoast komt van www.beaugureaufood.com. En het is zo simpel: getoast ambachtelijke brood, Gouda kaas, provolone kaas, salami, geroosterde rode paprika, een gepocheerd ei (open geprikt!) en rozemarijn.

Wokworst

Voor deze aparte variant is een barbecue worstje gebruikt dat is overgoten met een saus van gehakte en gewokte ui, rode en gele paprika, verse pepertjes, spekblokjes, knoflook en de smaakmakers gehakte koriander en een scheut citroensap. De groenten zijn in de wok vermengd met een pittige barbecuesaus.

Croissantje Parmaham

Het croissantje moet uit de oven meteen opengesneden worden en belegd met enkele dun gesneden plakken Parmaham. Tegelijkertijd leg je er een zacht gekookt eitje op. Deze combinatie van brood, ham en eigeel is werkelijk verrukkelijk.

Broodje Stiens

In het Friese Stiens serveert een plaatselijke cafetaria het gelijknamige broodje. Het bestaat uit een tweemaal (horizontaal) doorgesneden Italiaanse bol die rijkelijk is belegd met gegrild pannenkoekspek. Licht gezouten (zuurkool)spek van de varkensbuik op een bedje van gesneden ijsbergsla. Ze serveren er een currysaus bij.

Gezien bij: Lekkers - ite & drinke in Stiens

Broodje warm vlees

De slager gebruikt als basis warm vlees van de varkensrollade of -fricandeau op een pistoletje. Het vlees heeft een mooie zachte 'bite' is mager en lekker gekruid. Daaroverheen giet hij warme satésaus en dat maakt het broodje tot een wat Indonesisch aandoende lunchlekkernij.

Gezien bij: Slager Uit de Bosch, Harderwijk & Ermelo

Gerookte rundertong

Voor deze heel aparte lekkernij gebruikte de kok dun gesneden plakken rundertong, zacht gegaard en koud gerookt. Hij drapeerde ze warm op een zacht broodje en bedekte de tong daarna met Italiaanse gardiniera. Een gepekelde salade van uien, selderij, courgette, wortelen en bloemkoolroosjes die zijn ingelegd in azijn. In Amerika is deze salade in tal van varianten ook wel bekend als 'Hot Mix'.

Foto: Belly to Bacon

Broodje marinara

Pittig gekruide gehaktballetjes van het formaat soepballetje op een broodje dat is bedekt met een marinarasaus. Over de balletjes kan, zoals op de foto, een plak kaas gesmolten worden.

Banh Mi Xiu Mai

Vietnamees broodje met gehaktballetjes in tomatensaus, do chua (een piccalilly van radijs en wortelen), plakjes komkommer en blaadjes koriander.

Broodje frikandel

Niets meer en niets minder dan een broodje met frikandellen. Je kunt grote frikandellen doorsnijden of minifrikandellen gebruiken. Serveren met een saus naar keuze.

Choripán

Een Argentijnse variant van de bekende hotdog. Het broodje is over te koop en bevat een pittige gebakken Argentijnse chorizo geserveerd met een pikante chimichurri saus op basis van peterselie.

Griekse kebabs

Vleesballetjes in een opengesneden pitabroodje samen met sla, groenten als komkommer, wortel en aubergine en een tzazikisaus

Bacondonut

Een ontbijt of dessert donut die in sommige delen van de Verenigde Staten heel populair is is geworden. De donut verschilt van andere donuts door de prominente aanwezigheid van gegrild mager spek en de topping-glazuur met de smaak van maple syrup (esdoornsiroop).

Reuze braadworst

Een opengesneden stuk stokbrood waarin een lange varkensbraadworst is gelegd. De worst op de bakplaat gegrild en bespoten met mosterd, bestrooid met plakjes geroosterd ontbijtspek en afgegarneerd met peterselie.

Terug naar boven