16-juni-2016 | Door: Gerhard Kwak
Over de grens

Over de grens

Wereldwijd zijn er zoveel manieren om te lunchen dat het vrijwel onmogelijk is om alles te omschrijven. Je kunt bijvoorbeeld genieten van Deens smørrebrød, bruschetta's en wraps.  Op deze pagina laat Versinspiratie een hele ris mogelijkheden zien. Bij veel speciaalzaken serveren ze deze heerlijke lunchgerechten, maar je kunt de verschillende lekkernijen ook heel gemakkelijk zelf maken. 

Deens Smørrebrød

Roggebrood met dunne plakken gekookte varkensham met crème fraîche en piccalilly. Afgegarneerd met tomaat, komkommer en wat reepjes koolsalade.

Opgerolde gekookte varkensbuik op roggebrood met een bietengelatine. Als garnering is gekozen voor uienringen en verse tuinkers.

Deense salami, een blad sla en roggebrood vormen de hoofdmoot. Daarop liggen een ring gele paprika, uienringen en gehakte bieslook

Roggebrood met runderrookvlees, asperges, groenten en saus.

Met roomkaas besmeerde plakken roggebrood en dikke plakken varkensworst de zogenaamde 'medisterpølse' vormen de basis. Als garnering is gekozen voor komkommer.

Roggebrood met een ruime hoeveelheid grove Filet Americain vermengd met gehakte ui. Bovenop een eidooier in een uienring. Als garnering kappertjes.

Mooie plakken gebraden varkensham die wat dikker zijn gesneden. Bedekt met rode biet, komkommer, peterselie en een schijf sinaasappel.

Dikke plakken gegaarde varkensfricandeau op stokbrood met sla gegarneerd en versierd met wat rode bietreepjes, tomaat, sinaasappel en augurk.

Op een plak grof roggebrood liggen enkele plakken runder rosbief met als smaakmakers gebakken uitjes en koolsla.

Bruschetta's & crostini

Schijf bruschetta met een plak gesneden katenspek gegrild in de oven.

Rauwe ham en meloen op een crostini.

Crostini van grof stokbrood met sesamzaad. Belegd met kalkoenham en rauwe ham.

Gegrilde mini chorizo en een piquillo (zoet Spaans) pepertje op een crostini. Geserveerd als tapa.

Crostini met een plak rauwe ham en een halve verse vijg. Als decoratie en extra smaakmaker enkele blaadjes mint.

Bacon, een puntje aubergine, Parmezaanse kaas en een pastasaus naar keuze.

Crostini met Spaanse seranoham, tomaat en een toefje peterselie.

Canapé met kruidenkaas, plakjes salami, en verse kruiden.

Coppaham op crostini. In principe kunnen alle rauwe hamsoorten gebruikt worden.

Crostini met runderookvlees, een partje cherrytomaat en een groene garnering.

Ganzenlever en gemberkoek met rode besjes. In plaats van ganzenlever kun je ook een plak gewone roompaté of zelfs fijne leverworst gebruiken.

Bruschetta met paddenstoelen, zontomaatjes en kleine snippertjes Italiaanse rauwe ham.

Luxe crostini met ossenworst en knoflooksaus.

Gezien bij: keurslager Veeneman in Emmen

Wraps, tortilla's, taco's en ander exotisch lekkers

Een dunne deegbodem uit Italië wordt besprenkeld met olijfolie en bestrooid met wat zeezout. Het beleg bestaat uit mooie gekookte Italiaanse Prosciutto, brie en rucola. achterham

Gezien bij: Keurslager De Wilde in Gistel (B)

Gegrild vlees van kip, schaap of kalf en verschillende groenten als krulsla, repen paprika, knoflooksaus en sambal

Wrap gevuld met geruld gekruid gehakt gemixt met rode ui, mais en paprika repen.

Tortilla sandwich met een vulling van kaas, ham, sla, tomaat en paprika in combinatie met mayonaise.

Gebraden rundergehakt en kip shoarma gerold in een pitabrood je met sla, rode uienrepen en tomaat.

Wrap gevuld met gegrild varkensvlees in pittige kruiden, tomaat en saus.

Fajita, zoals op de foto, is een Mexicaans begrip dat gegrild vlees betekent. Populair zijn rund-, varken- en kippenvlees met aubergine, rode ui, paprika en guacamolesaus.

Tortillawrap met verschillende vullingen als gebraden kipfilet, gekookte ham en pekelvlees in combinatie met sla, tomaat en eventueel pepertjes.

Een zachte wrap gevuld met een grove salade van gekookte kipfilet en grof gehakte pepers.

Wrap bedekt met sla en een kaasmouse. Daar bovenop gebakken en geruld gehakt of gebraden vleeswaren naar keuze. Tal van variaties zijn mogelijk.

Natuurlijk kun je wraps gewoon op een schotel leggen en serveren met een plukje groen. Maak ze echter eens wat breder en steviger en stapel ze daarna op als een wraptoren.

Een stevig gevulde wrap met salami, mortadella, kaas, pepertjes en verse sla.

Rundvlees taco van mager gehakt, bonen, cheddar kaas, zure room of Griekse yoghurt en verschillende kruiden als chilipoeder, komijn koriander, peper en tomatensaus.

Mexicaanse tacoschelp met geruld gehakt bonen, sla en gedecoreerd met een partje tomaat.

Stukjes kip tikka in een Indiaas naanbroodje met toevoeging van mangochutney, komkommer en sla.

Taco met gebakken en geruld rundergehakt, tomaat, sla en rauwe ui.

Een tortilla gevuld met gebakken rundvlees in een tomatensaus aangevuld met peperoni, uien en kaas

De wrap is gevuld met stukken gebakken vlees en verschillende groenten.

Tortilla met stukken grof gemalen en gebakken kippenvlees. Aangevuld met rode paprika.

Gepaneerde kipfiletblokjes gebakken in de olie en aangevuld met rode pepers en sla.

De Mexicaanse burrito is een tortilla gevuld met rul gebakken rundergehakt vermengd met pittige kruiden en bruine bonen.

Ontbijtburrito gevuld met roerei, geraspte kaas en snippers gekookte varkensham.

Tortilla gevuld met Turkse döner. Een vleesgerecht van lamsvlees. Het is heel goed mogelijk om zo'n tortilla te vullen met zuurvlees of hachee.

Wraps gevuld met geruld gehakt en verse paprika's bestrooid met geraspte kaas.

Een enchilada. Eveneens een Mexicaans gerecht met een vulling van geruld gehakt in saus. Een enchilada wordt traditioneel geserveerd met guacamole of salsa-saus.

Heerlijke meergranen wrap met kip-rucola roomkaas en pain d`ardenne Met een beetje sla en lente uitjes als lekkere lunch.

Gezien bij: keurslager Brolsma in Stiens

Terug naar boven