28-april-2016 | Door: Gerhard Kwak
Welke wijn bij welk product

Welke wijn bij welk product

Rode wijn en vlees is nog steeds een algemeen gebruikelijke keuze. Wanneer je echter speciale kruiden en/of sauzen toevoegt dan moet je veelal de keuze wat bijstellen. Het gerecht bepaalt tegenwoordig de bijpassende wijn. Sommige soorten vlees hebben een speciale  band met bepaalde soorten druiven. Zo gaat lam uitstekend bij Cabernet Sauvignon of rode Rioja, terwijl varken en haas bijvoorbeeld goed smaken met een Pinot Noir of een Rhonewijn. Voor wild en kipschotels die een heel eigen smaak hebben zijn de sauzen en kruiden vaak leidend bij de keuze van een wijnsoort. Vaak kiest men dan een witte wijn of een wat droger Rosé. Mijn Slager bepaalt op deze pagina geen definitieve keuze. Versinspiratie geeft tips, uit eigen ervaring, van echte wijnkenners en wat op het internet voorbij komt. Versinspiratie laat het aan jouw smaak over wat jij zelf het lekkerst vindt. 

Met dank aan slager & vinoloog Arie Zeegers uit Oss.

Antipasto

Italiaans vleeswaren voorgerecht. Alle soorten vleeswaren en worst van Italiaanse oorsprong.

Bijpassende drank

Rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, witte Vernacchia of Verdicchio

Balkenbrij

Nederlands / Duits streekgerecht bereid uit varkensvlees en spek. Geen specifiek wijngerecht. Wel een stevige maaltijd- component.

Bijpassende drank

Kies voor een stevig biertje als je toch een alcoholische versnapering wilt.

Barbecue

Op kolen grillen geeft een duidelijk steviger smaak dan op gas. Kies dus een wat vollere wijn.

Bijpassende drank

Stevige rode wijn met een volle smaak als een Zinfandel, of Syrah/Shiraz van Californie of Australië, een Rhone, Languedoc, of Provencaalse Franse wijn. Fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of rosé. Tegenwoordig wordt ook vaak gekozen voor een Rosé. Daarnaast kiest menigeen een biertje.

Bavette

Dikke botermalse rand vlees uit de flank (vang) van de koe. nVolle ronde braadsmaak.

Bijpassende drank

Een stevige Cabernet, Zinfandel, Barolo of een lichtere Merlot of Pinot Noir


Biefstuk

Keimager en mals vlees dat maar kort hoeft te worden gebakken. Voor haas-, kogel- en Hollandse biefstuk geldt dezelfde wijnkeuze.

Bijpassende drank

Tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Arentijnse Malbec, Chileense Carmenere, Syrah Shiraz

Blinde vink

Varkens- of kalfs-gehakt omwikkeld met een varkens- of kalfschnitzel. Zachte kruidige smaak.

Bijpassende drank

Riesling, Rosé , Barbera, Gamay Beaujolais, Norton of Cynthiana

Borstvlees

Stoofvlees uit de runderborst. Stevige smaak door langdurig stoofwerk.

Bijpassende drank

Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.

Bout

Specifiek het dijbeen van groot of klein wild. Soms wordt de schouder geserveerd. Stevige wildsmaak.

Bijpassende drank

Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne, Cabernet Sauvignon.

Bovenbeen

Bovenbeen of een schijf daarvan van het varken. In Nederland meestal gebruikt in de snert. Gegrild als Duitse 'Haxe' en geserveerd met zuurkool.

Bijpassende drank

Kies voor een stevig biertje of een Pinot Gris bij de gegrilde Haxe.

Boeuf Bourguignon

Frans gerecht van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne, champignons, spek, en uitjes. Volle stevige smaak.

Bijpassende drank

Stevige rode Bourgogne, Chianti, Pinot Noir.

Borrelhapje

Verschillende hapjes van worst en/of vleeswaren. Gecombineerd met fruit en groenten.

Bijpassende drank

Vrije keuze.

Carpaccio

Een (voor)gerecht van dungesneden rauwe (kalfs) ossenhaas, en een dressing. De smaak is sterk afhankelijk van het gebruikte vlees en de marinade.

Bijpassende drank

Fruitige rode als Dolcetto of jonge Toscaanse Sangiovese, Toscaanse tafelwijn, een mooie Chardonnay of vintage Champagne.

Chinees eten

Chinees Indische keuken. Afhankelijk van de gekozen componenten.

Bijpassende drank

Droge tot half droge witte wijn als een Sauvignon blanc, een Gewürz Traminer of een Riesling, droge mousserende wijn.

Cowboysteak

Een lap van het eerste stuk van de fijne runderrib met het bot er nog in. Een typisch Amerikaans barbecueproduct.

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon. Bij de barbecue een rosé of een stevig biertje.

Cordon bleu

Lapje vlees van varken of kalf dat is gevuld met ham en kaas. Door het gebruik van de soort kaas een uitgesproken smaak.

Bijpassende drank

Chardonnay uit Zuid-Amerika, Frankrijk of Zuid-Afrika.

Duif

Wilde houtduif of tamme duif. Het vlees van jonge duiven is zeer smakelijk en fijnvezelig.

Bijpassende drank

Volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello).

Dunne lende

Botermals stuk vlees uit de rug van een rund. Vaak geserveerd als rosé gebraden rollade uit de oven of van de barbecue.

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon of een Merlot. Bij de barbecue een rosé of een stevig biertje.

Eend (tam)

De smaak is fijn en niet erg uitgesproken.  Door de gebruikte ingrediënten zijn er veel variaties mogelijk.

Bijpassende drank

Algemene keuze: Rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz.
Keuze met bereiding sinasappel: Rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of Duitse Spätlese.

Eland

De eland wordt vaak gefokt en wordt in de thuislanden graag gegeten. Het vlees heeft de smaak van wat zoeter rundvlees.

Bijpassende drank

Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne.

Entrecôte

Wat dikkere plak vlees gesneden van de dunne lende (rug) van rund of kalf. Moet absoluut rosé gebraden worden.

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon, Merlot, Rhône Blends, Zinfandel, Meritage, Norton of Cynthiana, Syrah, Pomerol.

Fazant

Het vlees van een wilde fazant is lichtbruin. Gefokte fazant lijkt meer op kip. Wilde fazant heeft een fijne, kruidige smaak door de bessen en kruiden in hun vreten.

Bijpassende drank

Mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Pinot Noir, Syrah.

Fijne rib

Het stuk vlees in de rug voorafgaande aan de dunne lende. Kort en snel bakken in de bakpan of op de barbecue.

Bijpassende drank

Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.

Filet

De wat dunnere langwerpig gesneden lappen van kalf- en/of varkensfricandeau. Kort en snel bakken in de bakpan of op de barbecue. Neutrale smaak.

Bijpassende drank

Fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of Beaujolais rosé.

Fondue

Tafelen met vlees dat wordt bereid door het onder te dompelen in hete olie. Houd rekening met de vaak stevige smaak van de bijgeserveerde sauzen.

Bijpassende drank

Beaujolais (Village), Zuid-Amerikaanse Cabernet Sauvignon, Côtes du Rhône.

Fricandeau

Mager en mals vlees van varken en kalf. Neutrale smaak. Goed te combineren met alle soorten wijn.

Bijpassende drank

Rosé, alle soorten Chardonnay, Elzasser Pinot Gris en Grauburgunder.

Gans

Ganzenvlees heeft een typisch eigen smaak, die goed tot z'n recht komt in de oven Tamme gans die niet vakkundig is afgemest is erg tanig.

Bijpassende drank

Witte Riesling Spätlese uit Pfalz of Rheingau of rode rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol.

Gehakt

Fijn gemalen of gehakt vlees van verschillende slachtdieren. Let op de smaakverschillen van de verschillende vleessoorten.

Bijpassende drank

Chileens Cabernet Sauvignon of een fruitige Washington Merlot.
Bij gehaktballen: stevige betaalbare rode wijn.

Geit

Vlees dat in de Islamitische landen regelmatig op het menu staat. Stevig van smaak met een vaste structuur.

Bijpassende drank

Rode Rioja uit Spanje, Spaanse Cãrinena of Châteauneuf du Pape, Grenache uit Zuid-Europa of de Nieuwe Wereld, en Merlot uit Californië.

Goulash

Gestoofd rundvlees op Hongaarse wijze. Kenmerk veel paprika.

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon, Hongaarse Kékfrankos, Zweigelt uit Oostenrijk, Cahors.

Gourmet

Het aan tafel bereiden van vleesgerechtjes in mini pannetjes. Houd rekening met de vaak stevige smaak van de bijgeserveerde sauzen.

Bijpassende drank

Beaujolais (Village), Zuid-Amerikaanse Cabernet Sauvignon, Côtes du Rhône.

Haas

Stevig donker vlees met een uitgesproken wildsmaak. Wordt veel gebruikt in hazenpepers. Een soort goulash.

Bijpassende drank

Rode niet al te zware wijn als Saint-Emilion, Provence, Merlot, Oostenrijkse Zweigelt, Rode Bourgogne en Pinot noir of een Châteauneuf du Pape

Hachee

Ragout van langdurig gestoofd rundvlees. Bekend als 'stew' bij wild

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon, Bourgogne, Portugese Bairrada, Montepulciano dÁbruzzo.

Ham

Benaming voor gekookte hammen van varkensvlees. Wordt vaak meegebakken bij de bereiding van diverse gerechten.

Bijpassende drank

Vin Gris, Gamay Beaujolais, Merlot, Riesling.

Hamburger

Voornamelijk rundvlees, maar ook van kalf. Door de ketchup, zoetzuur, uien en mayonaise wordt de keuze er niet gemakkelijker op.

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon, Gamay, Syrah, Chancellor, Barbera, Zinfandel, Rhône Blends.

Hamlappen

Benaming voor lappen van de varkensham. Schouderlappen worden soms "ten onrechte" ook hamlappen genoemd.

Bijpassende drank

Wit: Volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland.
Rood: Rijpe Bourgogne of Bordeaux

Hart

In het buitenland weten ze de malse kwaliteit en smaak op prijs te stellen. Nauwelijks geserveerd in Nederland.

Bijpassende drank

Stevige rode wijn.

Hazenpeper

Ragout gemaakt van restanten van wilde haas.

Bijpassende drank

Rode niet al te zware wijn als Saint-Emilion, Provence, Merlot, Oostenrijkse Zweigelt, Rode Bourgogne en Pinot noir.

Heldere soep

Algemene benaming voor bouillon van vlees en/of groenten. Zoek een wijn die past bij de algemene smaak.

Bijpassende drank

Bij heldere soep drink je in principe geen wijn. Wil je dat toch neem dan een droge witte wijn.

Hersenen

Een delicatesse in Frankrijk en Italië. Meestal afkomstig van het kalf. De hersenen worden eerst gekookt en daarna in plakjes gebakken.

Bijpassende drank

Witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Rheingau Riesling, Vintage Champagne.

Hert

Vlees van een hert. Veelal gefokt en vaak afkomstig van Nieuw-Zeeland. De gefokte variant is milder van smaak dan het wilde hert.

Bijpassende drank

Hermitage, Syrah, Rhône Blends, Petite Sirah, Zinfandel, Pinot Noir, Norton, Chancellor, Cabernet Sauvignon.

Hoen

Benaming voor een wat kleinere vrouwelijke kip. Zachte smaak.

Bijpassende drank

Chardonnay, Vin Gris, Riesling, Merlot, Gamay Beaujolais, Chenin Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon.

Huzarensalade

Een vleessalade omringd met allerlei hapjes. In het buitenland is de opmaak minder rijk.

Bijpassende drank

Duitse Spätburgunder, droge rosé, landwijn, Pinot Grigio, Prosecco, lichte Elzasser.

Jachtschotel

Stoofpot van wildresten vaak met veel uien. Deze stoofschotels hebben een stevige wijn nodig.

Bijpassende drank

Rode Bordeaux, Californische Pinot Noir, Spaanse Rioja, Australische Shiraz, Californische Zinfandel.

Kalkoen

Kalkoen heeft een unieke smaak en wordt veelal gevuld geserveerd. Houd rekening met de gekozen vulling.

Bijpassende drank

Grote keuze aan zowel rood als wit. Op z'n Amerikaans met Zinfandel. Merlot, Zinfandel, Chardonnay, Gamay Beaujolais. Stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Australië.

Kalf

Kalfsvlees is in Nederland niet echt populair in tegenstelling tot Frankrijk en Italië. Veel kalfsgerechten krijgen extra smaak door de erbij geserveerde sauzen. Zachte witte wijnen zijn een perfexcte combinatie. 

Bijpassende drank

Wit: Chardonnay, Chenin blanc, Viognier.
Rood: Pinot noir, Nerello mascale (Sicilië).

Kalfsriblap

Smalle repen vlees, zonder been, van de borst van het kalf. Iets doorregen wat steviger vlees.

Bijpassende drank

Beaujolais, Chardonnay of een Duitse witte.

Kalfsfricandeau

Vlees van de bovenbil. Wordt o.a. gebruikt voor Wiener schnitzel.

Bijpassende drank

Volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland, Rijpe Bourgogne of Bordeaux

Roulade

Dunne plakjes opgerold vlees, al of niet gevuld. In Italië meestal gemaakt van kalfsvlees. 

Bijpassende drank

Bordeaux of Merlot zijn absoluut de beste keuze. Een goede keuze is ook de Sangiovese.

Kalfskarbonade

Zacht vlees uit de rug van een kalf. Ook lekker op de barbecue.

Bijpassende drank

Chianti, Rioja Reserva of een Duitse Riesling.

Varkenskarbonade

Deel van de varkensrib. Nek-, rib, schouder-, en haaskarbonades.

Bijpassende drank

Beaujolais, Chardonnay, Californische Sauvignon Blanc, droge Rosé, Zuid-Afrikaanse Pinotage.

Kebab

Gehaktspiezen uit Oost-Europa. Barbecue special.

Bijpassende drank

Soepele, ronde wijnen, zoals Côtes du Rhône (Villages), Coteaux du Tricastin, Côtes du Ventoux, Corbières, Côtes du Roussillon, Carmenère uit Chili, Cabernet-shiraz uit Australië, krachtige rode Griekse Nemea of Naoussa, Turkse Buzbag.

Kerrieschotel

Curry van rund-, varken-, kalf

Bijpassende drank

Droge Riesling, Californische Sauvignon blanc of een jonge Zinfandel. Halfzoete witte zeer koud geserveerd Joegoslavische Traminer of een smaakvolle St-Emilion.

Kip

Zachte smaak. Vlees (met of zonder vel). Al of niet met been. Kip verdraagt alle soorten wijn in wit en rood.

Bijpassende drank

Feitelijk elke wijn. Chardonnay, Vin Gris, Riesling, Merlot, Gamay Beaujolais, Chenin Blanc, Pinot Noir, (Lighter) Cabernet Sauvignon.

Klapstuk met been

In Zuid-Amerika veel geserveerd rundvlees op de barbecue Lange bereidingstijd.

Bijpassende drank

Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits .
Op de barbecue: met bier of rosé.

Knakworst

Dunne gegaarde worstjes op basis van rund- en varkensvlees.

Bijpassende drank

Rosé, Beaujolais Primeur, Riesling, (gekoeld), Gamay Beaujolais.

Konijn

Het zogenaamde haarwild. Konijn is wat zachter van smaak dan haas.

Bijpassende drank

Elegant rood zoals bijv. Bourgueil en Chinon of Crus uit de Beaujolais, Pinot Noir, Rode Sacerre, Riesling.

Kwartel

Kleine vogel uit het wild en/of gefokt uit Frankrijk en Italië. Een jonge kwartel wit vel en roze vlees. Het vlees heeft een zachte smaak.

Bijpassende drank

Pinot Noir.

Lam

Lammeren die nog bij hun moeder drinken heten zuiglammeren. Zoek vanwege de specifieke lamssmaak een goed passende wijn.

Bijpassende drank

Goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja, Merlot.

Lamskotelet

Karbonades van het lam meestal per 2 aan een stuk.

Bijpassende drank

Meritage, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Marechal Foch, Chancellor, Zinfandel, Côtes du Rhone.

Lamsbout -poot

Achterbout van het lam inclusief poot en been. Oven- of barbecuegerecht.

Poot: Voorschenkel van de lamsschouder. Meestal gebruikt om te stoven. Prima op de de barbecue.

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon, Châteauneuf du Pape, Rioja Crianza.

Lamsrack

Deel van de rug van het lam. Lekker op de gril.

Bijpassende drank

Meritage, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Marechal Foch, Chancellor, Zinfandel.

Lamszadel

Het rugstuk van een lam of schaap. Lekker op de gril of uit de oven.

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon, Châteauneuf du Pape, Argentijnse Malbec.

Lende (dunne)

Magere en malse uitloper van de runderrib. Uit de oven.

Bijpassende drank

Rode Bordeaux, Saint Emilion, Argentijnse Malbec.

Lendebiefstuk

Wat dikkere plak vlees gesneden van de dunne, ontvette, lende van rund of kalf Wijn afhankelijk van de gebruikte bijlagen.

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon, Merlot, Rhône Blends, Zinfandel, Meritage, Norton or Cynthiana, Syrah, Brut Sparkling Wine, Pomerol.

Lendestuk

Vierkant mager stuk vlees uit de achterbout van een rund of kalf.

Bijpassende drank

Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.

Lever

De meest gebruikte lever komt van het varken. Kalfs- en varkens-lever smaken welliswaar anders maar vragen een zelfde wijn.

Bijpassende drank

Spaanse Rioja, Pinot Noir van Oregon, jonge Merlot.
Kalfslever: vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino.

Longhaas

De middenrifspier van het rund. Het heeft een mooie malsheid en een heerlijke smaak. In Frankrijk een veel geserveerd product.

Bijpassende drank

Graves, Haute-Médoc, Cabernet Sauvignon uit de hele wereld.

Nier

Afkomstig van alle slachtdieren. Goed uitwateren is noodzakelijk.

Bijpassende drank

Een krachtige rode wijn.

Oester

Klein rond en dik uitgesneden stukje botermals vlees van varken of kalf.

Bijpassende drank

Rosé, alle soorten Chardonnay, Elzasser Pinot Gris en Grauburgunder.

Ossenvlees

Gecastreerde stier.

Bijpassende drank

Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.

Ossehaas

De meest malse spier van het rund. Meestal versnden als haasbiefstuk.

Bijpassende drank

Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.

Ossestaart

Staart van een rund. Wordt meestal in stukken gesneden verkocht. Voor een mooie ossenstaartsoep wordt het vlees eerst gebakken.

Bijpassende drank

Saint Emilion, Merlot uit Zuid-Frankrijk en Zuid-Amerika, Bordeaux uit Pomerol.

Paard

Vlees van paarden. Bij ons meestal afkomstig uit Oost-Europa en Zuid-Amerika. Paardenvlees is wat zoet en gaat goed samen met wat fruitige wijn.

Bijpassende drank

Cru de Beaujolais, rood uit de Loire, Gigondas, Vacqueyras, Côtes du Ventoux, Shiraz van Australië, Cabernet sauvignon, Merlot.

Parelhoen

Hoenderachtige vogel voornamelijk uit de fok. De smaak wordt omschreven als fijn: 'tussen kip en fazant'

Bijpassende drank

Wit: Rijpe Chardonnay, Bourgogne.
Rood: Elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune.

Pasteitje

Bladerdeegbakje met een vulling van ragout. De smakelijkse ragouts komen van kalfsvlees.

Bijpassende drank

(Zuid-Amerikaanse) Chardonnay, witte Côtes du Rhône, droge witte Grave.

Paté

Een pastei waarvan de smaak hoofdzakelijk door de gebruikte lever wordt bepaald. Verkrijgbaar in tientallen soorten. Kies de wijn aan de hand van de basis- ingrediënten.

Bijpassende drank

Fruitig rood als Beaujolais village of halfdroge witte Duitse wijn, een jonge St.Emilion of Californische Cabernet.

Patrijs

Familie van de fazant. In Nederland beschermd. Meestal afkomstig uit de fok. Hoe wilder de patrijs hoe beter de smaak.

Bijpassende drank

Rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne.

Pens

Rundermaag als gerecht. Wordt meestal eerst gekookt en daarna gebakken.

Bijpassende drank

Een doordringende droge witte, zoals Pouilly-Fumé, of frisse rode, zoals Saumur-Champigny.

Pizza

Deegbodem met bedekking van kaas en verschillende vleesingrediënten. Afhankelijk van de gebruikte ingredienten.

Bijpassende drank

Een droge Italiaanse rode of een Rioja.

Prime-rib

Het eerste deel, met been, van de fijne rib van een rund. Prachtig uit de oven of van de gesloten barbecue.

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon, Merlot, Rhône Blends, Zinfandel, Meritage, Norton of Cynthiana, Syrah, Brut Sparkling Wine.

Rauwe ham

De hammen zijn qua smaak sterk afhankelijk van het gebied van oorsprong. Flinterdun snijden geeft de fijnste beet. Vaak geserveed met meloen.

Bijpassende drank bij de verschillende hammen

Parma: prosecco, Pinot grigio, rode Lambrusco.
Serrano: Sherry, droge Spaanse Rosé, Pinot.
Ardenner: Luxemburgse Rivianer, droge Rosé.
Schwarzwalder: Duitse witte wijn.

Ree

Zacht rugdeel met been. Typische wildsmaak. Geïmporteerde ree uit Nieuw-Zeeland is veel zachter van smaak.

Bijpassende drank

Stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld.

Reepjesvlees

Smalle reepjes vlees van diverse soorten vlees. Kort en snel bakken. De wijn is afhankelijk van de gebruikte marinade.

Bijpassende drank

Verschillende wijnen afhankelijk van de kruiding. Italiaanse Montepulciano, Shiraz uit Zuid-Afrika of Chili, Rosé Rode Pinotage, Australische Cabernet-Shiraz.

Rendier

Wild van de toendra's in Noord-Europa en Noord-Amerika. Specifieke wildsmaak.

Bijpassende drank

Stevige rode wijnen als de Australische Shiraz, Californische Zinfandel.

Rib-eye

Lap van het eerste stuk van de fijne rib (naast de dunne lende) zonder been. Snel rondom bakken op de barbecue.

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon, Merlot, Rhône Blends, Zinfandel, Meritage, Norton of Cynthiana, Syrah.

Ribstuk

Het stoofgedeelte van de dikke rib van een rund. Heerlijk braadstuk voor de oven of de gesloten barbecue.

Bijpassende drank

Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.

Rollade

Opgerold stuk vlees van rund, varken, lam of kalf. Kies de wijnen die passen bij de vleessoort. Verschillende wijnen afhankelijk van de kruiding. 

Bijpassende drank

Italiaanse Montepulciano, Shiraz uit Zuid-Afrika of Chili, Rosé Rode Pinotage, Australische Cabernet-Shiraz.

Rookworst

Gerookte en licht aangedroogde varkensworst. Gegaard zowel warm als koud te eten.

Bijpassende drank

Grauburgunder, rode malbec, droge Rosé, Elzasser.

Rosbief

Mager en mals rundvleesdeel. Vlees blijft na het bakken (medium) rood. of rauw.

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon, Argentijnse Malbec, Merlot.

Rundvlees

Algemene benaming voor vlees van runderen, koeien, ossen. De herkomst van het rund is deels bepalend voor de smaak en de malsheid.

Bijpassende drank

Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits, rode Bordeaux.

Russisch ei

Salade van vlees, vis, groente en aardappelen. Langs de randen rijk belegd met groente, vleeswaren en tafelzuur.

Bijpassende drank

Duitse Spätburgunder, droge rosé, landwijn, Pinot Grigio, Prosecco, lichte Elzasser

Salade

Koud (voor)gerecht of maaltijd bereid met olie, azijn en/of mayonaise Wijnkeuze afhankelijk van de gebruikte ingrediënten.

Bijpassende drank

Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, Rosé, Pinot Blanc..

Saucijs

Dunne worstjes van rund-, kalfs-, varkens- en lamsvlees. Wijnkeuze is afhankelijk van de gebruikte vleessoort.

bijpassende drank

Riesling, Brut or Rosé Sparkling Wine, Barbera, Gamay Beaujolais, Norton of Cynthiana, Syrah, Zinfandel .

Saté

Gemarineerd vlees op spiesjes afkomstig uit de Aziatische keuken. Voor kipsaté kan in principe dezelfde wijn gebruikt worden.

Bijpassende drank

Rosé uit Zuid-Frankrijk, Australische Cabernet,Shiraz of Elzasser Pinot-gris of Gewürztraminer.

Schaap

Typisch sterke schapensmaak. Vlees van volwassen schapen heeft stevige wijnen nodig.

Bjipassende drank

Châteauneuf du Pape, Rode Alicante, Argentijnse malbac, Chileens Merlot.

Schenkel

Een schijf van de poot van een slachtdier. In Nederland gebruikt voor de soep. Voor gestoofde ossebucco wordt kalfschenkel gebruikt.

Bijpassende drank

Rode Bordeaux, Brunello di Montalchino.

Schnitzel 

Uitsluitend van varkensvlees. Kort en snel bakken in de bakpan of op de barbecue. Neutrale smaak. 

Bijpassende drank

Fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of rosé.

Shoarma 

In Nederland meestal van het varken. Origineel is lamsvlees. Kort en snel bakken. 

Bijpassende drank

Droge rosé uit de Provence, Côtes du Roussillon.

Smoor (stoof)vlees 

Vlees dat langdurig gebraden moet worden alvorens het te kunnen eten. Vlees dat langdurig gebraden moet worden alvorens het te kunnen eten. 

Bijpassende drank

Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.

Smulsteen 

Vlees en groenten op een stenen schotel die in de oven wordt bereid. Houd rekening met de vaak stevige smaak van de bijgeserveerde sauzen. 

Bijpassende drank

Beaujolais (Village), Zuid-Amerikaanse Cabernet Sauvignon, Côtes du Rhône.

Snert 

Dikke gebonden soep op basis van erwten, worst en varkensvlees. 

Bijpassende drank

Stevige rode of witte wijn. Pinot Gris, grauburgunder, Argentijnse Bonarda of Zuid-Afrikaanse Tinta Barocca.

Soep 

Gebonden soep Bij een gebonden soepje 

Bijpassende drank

Een lichte rode wijn of een rosé.

Spareribs 

Platte barbecue ribben worden gesneden van de varkensbuik. Geniet van het vlees zonder zware smaakmaskerende sauzen. 

Bijpassende drank

Rosé, Riesling, Italiaanse Montepulciano dÁbruzzo, Zinfandel uit Californie, Argentijnse Malbec, Chileense Merlot.

Speenvarken 

Jong varkentje. Gewicht tussen de 4 en 7 kilo. In Nederland vaak gegeten vanaf de barbecue. 

Bijpassende drank

Beaujolais wijnen, Chardonnay uit Argentinie, Australie en Californie.

Speklap (buik) 

De buik van het varken waarvan speklappen worden gesneden. Grillen of bakken. 

Bijpassende drank

Beaujolais, Chardonnay, Californische Sauvignon Blanc.

Staartstuk 

Het dunne uiteinde van de platte bil (rosbief) Barbecue of oven. 

Bijpassende drank

Cabernet Sauvignon, Merlot, Rhône Blends, Zinfandel, Meritage, Norton of Cynthiana, Syrah.

Steengril 

Tafelgril waarbij op een hete steen de verschillende vleesgerechten worden bereid. Houd rekening met de vaak stevige smaak van de bijgeserveerde sauzen. 

Bijpassende drank

Beaujolais (Village), Zuid-Amerikaanse Cabernet Sauvignon, Côtes du Rhône.

Struisvogel 

Zuid Afrikaanse loopvogel. 

Bijpassende drank

Zuidafrikaanse Pinotage en Tinta Barocca, droge Rosé, Australische Shiraz.

Sucadelap 

Magere lap vlees uit de schouder met binnenin een sucadeachtige pees.  

Bijpassende drank

Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits

Stoofvlees 

Het taaiere vlees uit de voorkant van het rund. Vaak dooraderd met vet en veel peesjes. Geschikt voor draadjesvlees.

Bijpassende drank

Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits

Tapas

Spaanse aperitiefhapjes die bij een drankje worden genuttigd. Alle soorten vleeswaren en worst van Spaanse oorsprong.

Bijpassende drank

Witte of rode Côtes de Provence, een Crianza, een fijne droge sherry en een Muscadet of een andere lichte frisse wijn als rosé. .

Tartaar 

Van origine een Duits product van met de hand gehakte biefstuk. In Nederland gemalen rundvlees van magere rosbiefdelen. 

Bijpassende drank

Beaujolais, Sauvignon Blanc,

T-bone 

Runderkarbonade met T-vormig bot. Bij voorkeur rosé bakken. 

Bijpassende drank

Stevige rode wijn als Barolo, Hermitage, Australische Cabernet, Côte Rôtie of Shiraz.

Tong 

Van rund, kalf of varken. Verwijder altijd de harde huid van de gekookte tong. 

Bijpassende drank

Past elke (vooral) Italiaanse wijn met karakter bij. Wit zowel als rood Probeer eens een mooie Valpolicella Ripasso.

Tournedo 

Opgebonden haasbiefstuk. Bij voorkeur rose of rood serveren.

Bijpassende drank

Tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Arentijnse Malbec, Chileense Carmenere, Syrah Shiraz Au poivre: vrij jonge rode Rhone of Cabernet.

Varken 

Braadstukken van het varken. Braadstukken met spek hebben een duidelijk vollere smaak.

Bijpassende drank

Wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling.
Rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro.

Varken 

Braadstukken van het varken. Braadstukken met spek hebben een duidelijk vollere smaak.

Bijpassende drank

Wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling.
Rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro.


Verse worst 

Worst gemaakt van verse varkens-snippers. 

Bijpassende drank

Riesling, Brut or Rosé Sparkling Wine, Barbera, Gamay Beaujolais, Norton or Cynthiana, Syrah, Zinfandel .

Vinkelap 

Magere plaat vlees uit de flank (vang) van een rund. Horecaspecialiteit. 

Bijpassende drank

Stevige rode wijn als Jonge Cotes du Rhone, Corbieres, Barbera, Shiraz.

Varkenshaas 

Botermalse reep vlees gesneden uit het karbonadedeel. 

Bijpassende drank

Beaujolais, Pinot Noir, Rosé, alle soorten Chardonnay, Elzasser en Grauburgunder.

Vleesspies 

Een houten of metalen pen met malse stukken vlees, fruit en/of groenten. Lekker op de barbecue. 

Bijpassende drank

Cabernet, een lichte rode Bordeaux uit Bourg, Fronsac of Premieres Cotes, jonge rode Merlot, Cotes de Buzet, een Beaujolais zoals Julienas.

Wiener schnitzel 

Schnitzel van kalfsvlees 

Bijpassende drank

Grüner Veltliner (Australisch) , Sauvignon Blanc, Lichte rode uit Oostenrijk of de Medoc. Of Oostenrijkse Riesling.

Wildbraad 

Grovere stukken vlees van wild die vaak langdurig moeten stoven. Stevige wildsmaak. 

Bijpassende drank

Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Hermitage, Italiaans rood als Brunello of Barolo.

Wilde eend 

Komt alleen in het najaar van de jacht. Vlees is donkerder en de smaak steviger. 

Bijpassende drank

Shiraz

Wildragoût 

Zacht en gaar gestoofd vlees van verschillende soorten wild. Stevige wildsmaak. 

Bijpassende drank

Rode niet al te zware wijn als Saint-Emilion, Provence, Merlot, Oostenrijkse Zweigelt, Rode Bourgogne en Pinot noir. Australische Shiraz.

Wild zwijn

Het vlees van deze wilde varkens heeft een stevige smaak.     

Bijpassende  drank

Wit: rijpe halfdroge Rheingau.

Rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Cabernet (Bolgheri) of Sangiovese (Brunello), Pomerol.

Zwezerik

Orgaan afkomstig uit de nek of bij het hart van jonge kalveren.  De zwezerik wordt eerst gekookt en daarna in plakjes gebakken.    

Bijpassende drankl

Witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Rheingau Riesling, Silvaner uit Frankenland, Vintage Champagne.


Terug naar boven