16-augustus-2016 | Door: Gerhard Kwak
Portugal

Portugal

Vooral door de ligging van Portugal aan zee is het land van oudsher een zeevarende natie. Het kende vele beroemde zeevaarders en ontdekkingsreizigers. Mede door deze reizen is de keuken heel gevarieerd. De Portugezen haalden al vroeg suiker uit Noord-Afrika en Turkije en specerijen en kruiden uit het Oosten en vooral vanuit Zuid-Amerika en met name Brazilië zijn er belangrijke culinaire invloeden. Desondanks is de traditionele keuken eigenlijk heel eenvoudig. De maaltijden bestaan uit vlees of vis gecombineerd met rijst of aardappelen en vaak een salade. Het land heeft daarbij de beschikking over de rijkdom uit zee en datgene wat het vaste land oplevert als: olijven, verrassend veel groenten, fruit en veel smakelijke varianten van ham, worst en kaas. 

Opmerkelijk is dat het land vooral ook de oude recepturen heeft bewaard. Men wijt dat aan de geslotenheid van het land waaraan pas een einde kwam na het beëindigen van de dictatuur van Salazar in 1974. 

De verschillende regio's kennen veel gerechten gemaakt van de producten uit de eigen streek. Het eten is daar vaak smakelijker dan in de grote steden. Smakelijk en vaak verrassend eenvoudig. Dat wordt benadrukt door verschillende 'culinaire' bijnamen. Zo heten de de inwoners van Lissabon 'alfachinas' (sla-eters) en de bewoners van Porto 'tripeiros' (pens-eters). Het ontbijt is voor de Portugees niet zo interessant, maar de lunch en het diner nemen een belangrijke plaats in. Het zijn uitgebreide maaltijden waar men behoorlijk wat tijd voor uittrekt. De lunch vindt veelal plaats tussen 12.00 - 14.00 uur en het diner van 19.00 23.00 uur. 

Veel restaurants in de toeristische gebieden serveren hun gasten 'ementa turistica' een toeristen-menu dat veelal begint met brood en wat kleine hapjes. Probeer bij of na het eten in ieder geval de beroemde Portugese wijnen als Port of Madeira.

Bom apetite (eet smakelijk)

Foto: traditionele portschepen op de Douro rivier in Porto, Portugal.

Almondega

Gehaktballetjes die zijn gedraaid van het gehakt dat op dat moment voorhanden is. Ze smaken volgens de kenners zoals oma ze vroeger ook maakte. Door het gehakt gaan ei, brood, vaak uien en peterselie, zout en zwarte peper zorgen voor de smaak. Tijdens het bakken wordt tomatenpuree toegevoegd.

Salgados bola de carne

Eigenlijk is het een opruim gerecht. Er wordt namelijk meestal overgebleven vlees in gebruikt. Het deeg is gezouten, dus hartig en in lagen om en om gevuld met vlees, spek, worst als chorizo, ham en wat er maar voorhanden is. Het gerecht wordt in de oven gebakken of gestoomd.

Cozido a português (vleesstoofpot)

Deze Portugese cozido is een rijk gevulde stoofpot gemaakt van runderschenkel, varkensvlees, bloedworst en worsten als morcilla, farinheira en chorizo. In sommige streken wordt zelfs nog kip toegevoegd. Alles wordt gegaard en opgediend met (groene) kool, wortels, rapen, rijst en aardappels. Drink er een rode wijn bij.

Ouvido beira la mego

Een uitgebeende, gedroogde en gerookte varkenskop die regelmatig, gekookt, opduikt in de verschillende stoofpotten. De kop wordt tijdens het slachten door de helft gekliefd, van de botten ontdaan en vervolgens gezouten en gerookt.


Pézinho de porco

Ook gerookte varkenspootjes zijn voor stoofpotten ook heel populair

Bife a cafe

Een caférecept uit Lissabon. Voor dit gerecht worden entrecotes gebruikt. Deze worden na het aanbakken gezouten en gekruid met zwarte peper. Wanneer de entrecotes bijna klaar zijn wordt de jus aangemaakt met aardappelmeel, melk, mosterd en een klein beetje citroensap. In Portugal serveren ze bij deze steak vaak patat.

Sopa de pedra (steensoep)

Deze soep is naar men zegt ontstaan in het stadje Almeirim in de Ribatejo toen een arme reiziger een pan met stenen en water opzette om soep te maken. Voorbijgangers waren verbaasd, maar mochten mee-eten wanneer ze ook een bijdrage leverden. Zo ontstond deze rijk gevulde soep. Worst als chouriço, bacon, en varkensoren, uien, aardappelen en bruine bonen vormen de basis. De kruiding bestaat uit knoflook, laurier, koriander, peper en zout.

Bifanas

Mals en mager varkensvlees wordt in dunne lappen gesneden en met een houten vleeshamer extra geplet. Daarna wordt het vlees gekruid met peper, rozemarijn, knoflook en zeezout. De lappen worden gegrild en vervolgens in dunne repen gesneden. Het vlees gaat op een vers gebakken broodje en wordt geserveerd met piri-pirisaus of tobasco of dragonmosterd.

Estofado de pollo

Een stoofpot van hele kippenpoten. Het vlees is gekruid met gemalen rode pepersaus. Ze worden gekookt in een bouillon van kip waaraan voorgebakken ingrediënten als gehakte knoflook, ui, erwten, bonen, plakjes wortel en een paar gehalveerde aardappels zijn toegevoegd. De stoofpot wordt geserveerd met witte rijst.

Broodje chorizo

De chorizo komt in alle mogelijke varianten voor. Men zegt wel eens dat iedere slager zijn eigen recept gebruikt. Ze wordt gekenmerkt door de vaak rode kleur die veroorzaakt wordt door de ruime hoeveelheid rode paprika. In repen gesneden is deze chorizo hier aan brooddeeg toegevoegd dat vervolgens in een bol wordt gekneed en gebakken.

Ensopada de Borrego

Een kruidig gerecht van stukjes mager gebakken lamsvlees met een uien- knoflooksaus dat wordt opgediend met sneetjes brood die in de saus worden gedoopt. Wanneer het wordt geserveerd als stoofpot bij rijst worden er soms gekookte appels aan toegevoegd.

Melao com presunto

Een petisco (lekkernij) van de bovenste plank. Eén van de vele petisco's die meestal bij de lunch worden gegeten. De melao con Presunto bestaat uit Portugese gerookte rauwe ham met meloen.

Cataplana

Een typisch Algarvisch gerecht dat je beslist een keer moet proberen. Het is een eenpansgerecht van mosselen, ham, worst, ui, knoflook, paprika, chilisaus, peterselie en witte wijn.

Petiscos

Petiscos zijn over het algemeen kleine versies van grote borden. De gedachte daarachter is dat je dus meer variaties kunt bestellen tijdens de maaltijd. Ze vormen een belangrijk deel van de Portugese gastronomie en worden traditioneel geserveerd in tavernes of cafe's. Ze zijn te vergelijken met de Spaanse tapas.

Espetada

De "espetada" van Madeira is het beroemdste gerecht van het eiland en een van de lekkerste gerechten uit de Madeira-gastronomie. Espetada is eigenlijk een runder- of lamsbrochette, Orgineel wordt het vlees gespiesd aan een stok van een lauriertak. Deze brochettes worden meestal gegrild en gaan samen met gebakken mais erbij.

Foto: Bautrip.com  

Terug naar boven