21-september-2021 |
Gelderse rookworst

Gelderse rookworst

De overbekende Gelderse rookworst wordt gemaakt van kersvers en mager varkensvlees en kinnebakspek. Voor de kruiding werd vroeger alleen witte peper en foelie gebruikt. Tegenwoordig zijn er ook speciale rookworst-melanges beschikbaar. Het vlees wordt grof of fijn gemalen en na vermenging met de kruiden en het zout in smalle varkensdarmen gestopt. Het gewicht van de worstjes bedraagt circa 250 tot 300 gram. De worstjes worden koud en langzaam gerookt en zo vers mogelijk verkocht. Sommige slagers verkopen de rookworst ook voorgegaard. Deze worsten kunnen dan in een vacuümverpakking worden verkocht. Bij de bereiding van rookworst is het belangrijk dat ze langzaam en niet te heet gegaard (maximaal 80°C gedurende 30 minuten) worden. 

Op Urk worden fijne rauwe rookworstjes ook wel knijpworstjes genoemd.

• Bij de warme maaltijd, op het brood, als smaakmaker in salades en als snackbrood of toast en als snack.
 

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Nederland
Producent Ambachtelijke slagers
Terug naar boven