Boerenpaté
De boerenpaté is van oorsprong afkomstig van de huisslacht. Hij wordt vervaardigd van de varkensbuik, varkenslever en eventueel grovere delen mager varkensvlees. De kruiding is wat eenvoudiger en bestaat hoofdzakelijk uit peper, majoraan, foelie en afhankelijk van de streek van herkomst wordt kruidnagel toegevoegd. Alle grondstoffen worden voorgeweld en vervolgens gemalen. Daarna worden de grotere stukken gekookt vlees toegevoegd. De massa gaat in een vorm en wordt afgebakken. Vaak wordt de bovenkant afgedekt met een varkensnet* waardoor die mooi zacht blijft en een fijne tekening geeft. Ook wordt de bovenkant wel eens afgedekt met plakjes ontbijtspek of bacon. Boerenpaté uit Veurne Ambacht en Vlaanderen is een erkend streekproduct in België.
• Voorgerechtje, op brood of toast en als onderdeel van een koud buffet.
Herkomstgegevens
Vleessoort: Varken
Land van herkomst: West- en midden Europa