01-augustus-2016 | Door: Gerhard Kwak
PUM

PUM

PUM is een non-profit organisatie die bedrijven uit ontwikkelingslanden en opkomende markten adviseert die zelf geen commerciële hulp kunnen betalen. Ze koppelt daarom onder andere Nederlandse professionals, waaronder slagers, aan deze bedrijven. Deze slagers werken zo onbetaald mee aan een betere wereld. Ze stimuleren zo het ondernemerschap, zelfredzaamheid en duurzame ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf. 

Meer over PUM 

Ontstaan

24 April 1978. Dat is de dag dat PUM werd opgericht door werkgeversvereniging NCW, met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Werkgevers leverden de menskracht, het ministerie bood de financiële ondersteuning. In 1979 vertrokken de eerste experts ‘op missie’. Vier bedrijven in Tanzania werden bezocht. Een jaar later verscheen een eerste, positieve, evaluatie. De gedachte was – en is – dat er een rijk potentieel is in Nederland aan kennis bij mensen die aan het eind van hun loopbaan gekomen zijn. En dat er elders in de wereld een schreeuwende behoefte is aan die kennis en expertise. PUM had als doelstelling de werkgelegenheid binnen het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden te vergroten, de productie te verbeteren en de internationale samenwerking in de private sector te stimuleren

De naam

PUM staat voor Programma Uitzending Managers. Omdat we allang niet meer alleen managers uitzenden (inmiddels werken we ook met andere vakspecialisten als slagers, bakkers en ondernemers) hanteren we eigenlijk alleen nog de afkorting, met de toevoeging Netherlands senior experts.

Foto: senior expert Nol Nieuwenhuis. Specialist vleeswarenindustrie in Peru

Duurzaamheid

PUM-experts streven er altijd naar om met een frisse blik naar elke onderneming te kijken die ze bezoeken. In eerste instantie op bedrijf s-economisch vlak, maar ook op milieugebied, op het gebied van arbeidsomstandigheden en op sociaal vlak. Vaak zijn die verbeteringen gemakkelijk te realiseren en niet zelden zonder enige kosten. Nog beter, duurzame oplossingen blijken vaak geld te besparen op de lange termijn!

Foto: sosis gulung kraampje Bandar Lampung

Vrijwilligers

PUM beschikt over een netwerk van 3.200 vrijwilligers die jaarlijks wereldwijd meer dan 2.000 projecten uitvoeren. Op basis van de ruime kennis en ervaring die zij tijdens hun loopbaan hebben opgedaan adviseren zij ondernemers in zo’n zeventig landen ter wereld. De kracht van hun inzet is dat ze één-op-één-advies geven.

Momenteel zijn er voor de PUM een aantal oud-slagers aan het werk. Veel te weinig volgens Teammanager Cor Klaver, voormalig keurslager uit Dronten. Samen met broer Wim en collega Jan Nederhoed uit Leek spannen zij zich regelmatig in om slagers en bedrijven waar ook ter wereld te helpen. Hun jarenlange vakmanschap helpt ondernemers in de deelnemende landen aan veel meer knowhow om hun zaak te verbeteren en uit te bouwen.

Foto: Senior expert Jan Nederhoed bekijkt kruiden / www.nederhoedleek.nl

Expertise

PUM adviseert op alle denkbare terreinen. Van logistiek tot lastechniek, van horeca en houtbewerking tot vleesbewerking. De aanpak is zakelijk en richt zich zo objectief mogelijk op verbetering van de bedrijfsvoering. Op bijgaande foto zie je de Sosis Gulung, een knakworstje van 100% kip omwikkeld met nudeldeeg, waarmee slager Jan Nederhoed de zussen Erinda en Eka, uit Bandar Lampung in Indonesië, hielp een beter product te maken. Het hele product kwam aan bod. Van de grondstoffen en de kruiden tot de darmen en werksystemen.

Terug naar boven