Kip & gevogelte
Wanneer we spreken over pluimvee dan hebben we het over tam gevogelte als kip, kalkoen, tamme gans, tamme eend, kwartel en parelhoen. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat we in Nederland per jaar meer dan 20 kilo kip eten. Top-kipeters zijn de Amerikanen die eten meer dan 35 kilo per persoon.
Bacteriën: Komen er bacteriën voor in kippenvlees?
Net als al het andere vlees bevat kip bacteriën. Bekend zijn de zogenaamde salmonella-bacterien. Deze bacteriën kunnen darm- en buikklachten veroorzaken. Leg de verse kip daarom meteen na aankoop in de koelkast en zorg dat het vlees bij de bereiding door en door wordt verhit. Het vlees moet absoluut gaar zijn. Leg bereide kip nooit terug op een bord waarop ook de verse kip gelegen heeft om hernieuwde besmetting te voorkomen.
Hormonen: Bevat kippenvoer hormonen?
Het toevoegen van welk hormoon dan ook aan kippenvoer is bij wet verboden. Dat heeft bij het fokken van kuikens ook geen zin omdat hormonen alleen werken bij geslachtsrijpe dieren.
Kip of kalkoenfilet: Is er verschil tussen kip- en kalkoenfilet?
Kipfilet is rijk aan eiwitten, is vetarm en licht van kleur. Kalkoenfilet daarintegen is ook eiwitrijk maar heeft een wat lager vetgehalte, is wat donkerder van kleur vanwege het hoger ijzergehalten en heeft een wat grover structuur. Beide filet's moeten altijd gaar geserveerd worden. Dat kost bij kalkoen, vanwege de structuur en de grootte van de filet's wat meer bereidingstijd.
Keuren: Wie keurt de kuikens voordat ze verkocht worden?
De keurmeesters van de NVWA controleren alle dieren voor, tijdens en na het slachten. Ze keuren op het uiterlijk als de kuikens nog leven en kijken naar de inwendige toestand van het dier tijdens het slachten. Verder wordt er gekeurd wanneer de dieren worden verdeeld in de uitsnijderij.
Plofkip: Wat is een plofkip?
Journalist Wouter Klootwijk bedacht de naam plofkip. Het zijn kippen die in grote aantallen bij elkaar opgefokt worden in schuren en nooit buiten komen. Hun enige reden van bestaan is 'groeien'. Ze worden heel snel opgefokt en zijn na ongeveer 42 dagen een gewicht hebben bereikt van circa 2,5 kilo en klaar zijn om geslacht te worden. Deze snelle fok zorgt vaak voor kalkgebrek waardoor de beenderen verzwakken en ook problemen met het hart komen voor. De kuikens lopen het risico dood te groeien.
Scharrelkuikens: Bestaan er scharrelkuikens?
Scharelkuikens bestaan wel degelijk en bestaan uit een ander kippenras. Men koos voor een ras dat langzamer groeit. Zo duurt het minstens 2 weken langer voor ze op slachtgewicht zijn. Een onafhankelijk controlebureau voor pluimvee en eieren controleert aan de hand van strenge regels aan welke voorwaarden de leefwijze en productie moeten voldoen om voor het scharrelvignet in aanmerking te kunnen komen. Enkele regels zijn: Maximaal 12 kuikens per vierkante meter. De bodem moet bedekt zijn met strooisel Het voer moet voor minstens 70% uit graan bestaan en er zijn speciaal eisen gesteld aan de ventilatie van de stallen en de drinkwatervoorziening. Als de scharrelkuikens buiten hebben kunnen lopen staat op de verpakking: 'scharrelkuikens met uitloop'.