06-mei-2017 | Door: Kiki Stender
Zo verpak je vers vlees

Zo verpak je vers vlees

Gewoonlijk zie je voorverpakt vlees hoofdzakelijk in de supermarkt. Dat is gedeeltelijk aan het veranderen, want ook slagers zien het voorverpakken van het vlees als een extra mogelijkheid om de klant sneller en efficiënter van dienst te zijn. Zo zie je steeds vaker zb-meubels in hun slagerijen waarin de snelle lopers en reclameartikelen worden aangeboden. Er zijn zelfs slagers die het voorverpakte vlees en met name de actieartikelen,  vanuit de gewone toonbank verkopen. Vers-inspiratie laat op deze pagina zien hoe je dat vlees op de juiste manier moet verpakken. 

Met dank aan: Keurslager Mom in Huissen 

Verpakkingen

Voor het voorverpakken van vers vlees beschikt een ondernemer over verschillende verpakkingen. Vaak ook nog in verschillende kleuren zodat er meer onderscheid in de verschillende productgroepen kan worden gemaakt.

Sealapparaat

Het voorverpakken van vlees gebeurt in de slagerij met een sealapparaat. Dat is een eenvoudige machine waarin zich een rol kleeffolie bevindt en waar aan de voorkant een zogenaamde sealbout is bevestigd. Op deze bout wordt het kleeffolie, door hitte, aan elkaar gelast.

Schaaltje

Het vlees wordt op het schaaltje gelegd waarbij je er steeds op moeten letten dat het vlees er aantrekkelijk opgelegd wordt. Soms zie je voorverpakt vlees waar de mooiste lappen bovenop liggen en de lelijke onder. Niet doen, want dat is dé manier om klanten tegen je in het harnas te jagen. Zorg er ook voor dat houten prikkers lager zitten dan de bovenkant zodat de folie niet wordt beschadigd.

Folie

Leg de verpakking op het sealapparaat en trek de folie van de rol naar je toe. Sla de folie met de hand over het schaaltje heen en sla de folie er dan onder. Neem niet teveel folie, want dat verpakt niet mooi en het maakt de verpakking duurder.

Inpakken

Trek de verpakking inclusief de folie wat omhoog en trek het schaaltje naar voren terwijl je de zijkanten van de folie met de handen goed strak trekt en onder het schaaltje vouwt.

Sealbout

Druk het schaaltje op de sealbout en plak zo de folie aan de onderkant vast. Doe dat zo kort mogelijk. De verpakking moet niet, onnodig, warm worden.

Etiket

Tot slot wordt de verpakking voorzien van een sticker of een etiket. Let op! Vlees dat verkocht wordt vanuit de Zb (zelfbediening) moet volgens de wettelijke normen zijn gelabeld.

Terug naar boven