27-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Tapa's, antipasti en mezze

Tapa's, antipasti en mezze

Het overgrote deel van de op deze pagina gepresenteerde producten is afkomstig van de Duitse producent Kühlmann die is gespecialiseerd in het ambachtelijk en handmatig produceren van deze lekkernijen. Met de herkomstvermelding wordt het land bedoeld waar het product is ontstaan.

De foto's zijn beschikbaar gesteld door Kühlmann, Duitsland.

Toscaanse hamrolletjes

Vrijwel alle soorten rauwe ham, gerookt en ongerookt, kunnen gebruikt worden voor antipasti. Ook de Hollandse varianten. Op de foto hiernaast zie je één van de talloze mogelijkheden. Een zachte mild smakende crème van verse roomkaas wordt omwikkeld met een gerookte en licht gezouten plak rauwe ham. Een vleugje knoflook en appelkappertjes, volgroeide vruchten van de kappertjesplant, vervolmaken dit hapje. 

Herkomst: Italië

Droge worst bolletjes

Elke soort droge worst deeg kan de basis vormen voor deze gedroogde lekkernij. Van Friese droge worst tot en met een chorizo. De smaken zullen dan uiteraard sterk verschillen. Afhankelijk van de soort wordt de kruiding en de samenstelling vastgesteld. Het deeg wordt in dunne schapensnaren* gestopt, tot mini bolletjes gedraaid en gedurende enkele dagen gedroogd. 

Herkomst: Duitsland

Vario Cap Corse

Beide tapas op de foto zijn oorspronkelijk van Cap Corse het noordelijke deel van het Franse eiland Corsica. Bij deze Duitse variant zie je In het midden een Franse schapenkaas die is omwikkeld met plak mooie droge Duitse ham en aan de buitenkant links en rechts gevulde groene peperoni met dezelfde kaas en fijne appelkappertjes.

Herkomst: Italië

Chorizo

Een heel eenvoudige tapa. Een paar plakjes dun gesneden chorizo op een schijfje stokbrood of een schijfje pistolet. Het is heel goed mogelijk om de schijf brood van te voren te bestrijken met wat boter of te besprenkelen met een gekruide olijfolie. 

Herkomst: Spanje

Zwarte en groene olijven

Deze vruchten, die afkomstig zijn van de olijfboom, werden al door de Romeinen en Grieken als een delicatesse beschouwd. Ze worden groen of zwart (volrijp) geoogst. Ze vormen een belangrijk ingrediënt in Mediterrane salades, stoofpotten, vissoep en tal van specialiteiten en smaken uitstekend bij wijn en kaas. Olijven kunnen onder andere worden gevuld met reepjes rode paprika en verse roomkaas.

Meer over olijven Herkomst: Middellandse-zeegebied

Olijven met basilicum

De smaak van basilicum heeft wel wat weg van mint en kruidnagel en geeft aan de gemarineerde olijven een heel eigen smaakbeleving. Deze kruiding is slechts één van de vele variatiemogelijkheden met kruiden. 

Herkomst: Middellandse-zeegebied

Hollandse rolletjes

Experimenteer zelf maar eens met gesneden snij-, metworst of cervelaat. Rol er een plakje jonge of andere kaas in of besmeer de plakjes met smeerkaas. Zorg voor kleine plakken of snijd na de bewerking de plakken half door. Je zult zien en proeven dat je zo prachtige 'homemade' tapas kunt serveren. Gebruik wel snijworst of droge worst van een topkwaliteit. De goedkopere soorten zijn vaak minder geschikt door hun wat vlakkere en licht zurige smaak die ontstaat door GDL*. 

Herkomst: Nederland

Halfgedroogde tomaten

Puur gedroogde tomaten zijn niet echt als tapa te eten. Daarom zie je regelmatig halfgedroogde tomaten. Deze blijven mals en zijn door de gebruikte marinade van fijne olie en heerlijke kruiden niet te versmaden. 

Herkomst: Italië

Worstplakjes

Net als de gedroogde worstbolletjes kun je vrijwel iedere andere droge worst gebruiken als tapa. Snijd er dunne plakken van en presenteer ze losjes op een schotel. Serveer de verschillende soorten gescheiden zodat ze elkaar qua smaak niet 'beïnvloeden'. Een Gelderse droge worst smaakt nu eenmaal heel anders dan een chorizo en om volop te kunnen genieten moet je dat zo houden. 

Herkomst: Nederland

Groene of rode peperoni

De peperoni kunnen gevuld worden met een kruidencrème van verse roomkaas. Afhankelijk van deze kruiding heb je pittige vulsels en heel milde vulsels. Proef ze en je weet al snel wat je lekker vindt.

Herkomst: Italië

Mini-paprika's con carne

Naast een kruidige vulling van verse roomkaas kun je wat extra's toevoegen. Deze gevulde paprika's zijn 'con carne' oftewel gevuld met een mengsel van roomkaas en rundergehakt (carne) en dat heeft weer een heel andere smaakbeleving tot gevolg. 

Herkomst: Italië

Toscaanse spiesjes

Gevulde peperkapjes met verse roomkaas en zwarte olijven, gevulde groene olijven met een pasta van paprika's, gevulde peppacaps met zwarte olijven en balsamico-uitjes. Een bonte verzameling van het lekkers dat de Toscane te bieden heeft. 

Herkomst: Italië

Seranotapa

Ook hier is de eenvoud het belangrijkste. Gewoon een mooie plak seranoham. Met de hand gesneden op een plak stokbrood. De kracht van deze tapa is gelegen in de puur natuursmaak van de ham. Deze wordt door niet door overdadige garneringen , boters of olie te niet gedaan. 

Herkomst: Spanje

Pettypans

Gele mini-pompoentjes zijn het uitgangspunt van deze lekkernij. Ze zijn gevuld met een crèmige roomkaas die extra op smaak is gebracht met ajvar. Ajvar is een smaakmaker oorspronkelijk afkomstig uit Macedonië en die bestaat uit een mengsel ven rode paprika, aubergine, zout, plantaardige olie en verschillende specerijen. Ajvar is het populairst op de Balkan.

Herkomst: Italië

Chorizo y morcilla pincho

Een klein borrelhapje dat in Spaanse cafe's en bars geserveerd wordt. Dit hapje bestaat uit kleine bolletjes chorizo en stukjes bloedworst (morcilla) aan een spiesje (pincho) geregen. 

Herkomst: Spanje

Champignons met kaas

Verse roomkaas is bij deze tapa op smaak gebracht met pittige peper en andere smakelijk kruiden. Het hoedje van de kort geblancheerde champignon wordt ermee gevuld.

Herkomst: Nederland

Gegrilde champignons

Alvorens deze champignons te grillen worden ze ingelegd in een met fijne kruiden gekruide olie. Ze nemen dan de smaak over die door het korte grillen alleen nog maar wordt versterkt.

tip: Op het allerlaatste moment toevoegen aan een gebakken biefstuk.

Herkomst: Italië

Hamtapa

Een wat rijker versierde tapa. Mooie ham met tuinkers en een spiesje waaraan een spaans pepertje. Alles samen op een vers stukje brood. De ham bestaat uit heel dun met de machine gesneden plakken. Door de toevoeging van het pepertje wordt de smaak beduidend anders. 

Herkomst: Nederland

Artisjokharten

Alvorens de artisjokharten voorzichtig te garen worden ze gemarineerd. Daarvoor wordt een gekruide oliedressing gebruikt die is 'verfrist' met een paar druppeltjes citroen. 

Herkomst: Italië

Balsamico uitjes

Balsamico is een verfijnde en zeer smakelijke azijnsoort die gemaakt wordt van Trebbiano-druiven uit Modena in Noord-Italië . Ze geven de uitjes die daarin zijn gemarineerd een heel aparte smaak. Ze zijn als tapa geliefd omdat ze net even anders zijn door hun fris zurige smaak. 

Herkomst: Italië

Geitentapa

Een plakje geroosterd brood, een plakje geitenkaas en een dunne plak seranoham vormen een wel heel aparte smaakcombinatie. Boers maar eerlijk.

Herkomst: Spanje

Peppadew

In de smaakbeleving zijn bij de eerste hap heel even scherp maar wat achter blijft is een zoete nasmaak die je niet snel vergeet. De peppadews zijn gevuld met verse roomkaas. 

Herkomst: Italië

Gevulde wijnbladeren

Deze Griekse lekkernij 'aldaar bekend als de dolma' wordt gemaakt van geblancheerde wijnbladeren die worden gevuld met een licht gegaarde gemengde rijst. De rijst wordt op smaak gebracht met peterselie, dille, komijn, kruizemunt en wat drupjes citroen. Je kunt ze warm of koud serveren. 

Herkomst: Griekenland

Tapa met augurk

Een vers plakje stokbrood met daarop een plak rauwe ham. Voor de aparte smaak wordt gezorgd door de kleine miniaugurkjes die het hapje een fris accent geven. 

Herkomst: Nederland

Gevulde aubergines

De aubergines hebben crèmekleurig vruchtvlees en zijn van nature heel milde en zacht van smaak. Ze worden eerst gegaard alvorens ze gevuld worden met verse roomkaas. 

Herkomst: Italië

Falafel

Gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten of tuinbonen. Deze puur vegetarische snackjes worden met veel kruiden en specerijen op smaak gebracht.

Herkomst: Griekenland

Terug naar boven