Snacks
Een snack is eigenlijk een mini-maaltijd. Een tussendoortje. Slagerssnacks worden meestal gegeten op het moment dat je even zin hebt in wat hartigs, of wanneer je gezellig bij elkaar zit. Op deze pagina tref je snacks aan uit Nederland en verschillende andere werelddelen. Het zijn er maar een paar van de duizenden varianten die te koop zijn. Ook al is de naam vaak hetzelfde. Ze verschillen per slager omdat die in veel gevallen zijn eigen draai aan het recept geeft.
Hamrolletjes
Kleine rolletjes van dungesneden rauwe ham met een vulling van zachte roomkaas. Links Gelderse rauwe ham, rechts stevig gerookte Schwarzwalder Schinken.
Moink balls
Origineel gebruik je Italiaanse diepvriesgehaktballetjes gekruid met barbecuerub. Deze omwikkel je met ontbijtspek dat je vast steekt met een prikkertje. Je mag ook zelf gehaktballetjes draaien van rundvlees en Parmezaanse kaas. Een bbq-topper van de eerste orde.
Foto: How to bbq right Recept: bbg-nl
Westlandse bonkies
Een heerlijke ovensnack gemaakt van stukken kookworst die worden gemarineerd, door een licht pittige gekruide paneer worden gerold en vervolgens afgegrild in de oven.
Gezien bij: De Hoekse Bezorgslager
Kaasknakker
Een lange warme knakworst of Frankfurter wordt in de lengte opengesneden en gevuld met een reep kaas. In het midden wordt de worst omwikkeld met een plak mager gerookt ontbijtspek. Daarna gaat de worst even onder de gril tot de kaas gis gesmolten. Warm serveren.
Nägelholtsnack
De vleeswaar die voor deze snack wordt gebruikt is nägelholt. Luchtgedroogd gezouten rundvlees. De vleeswaar is ziltig zacht van smaak en in een bakjesmodel gevouwen. In het bakje ligt een plakje brie waarover pijnboompitjes zijn gestrooid. Heel even in de oven en je hebt een meesterlijk hapje.
Gezien bij: Kuenen in Ruurlo
Grilworstletter
De letters worden gemaakt van mager rund- en doorregen* varkensvlees en spek. Het deeg wordt meestal gekruid met een speciale grilworstmelange bestaande uit: peper, foelie en kardemom. Het deeg wordt goed doorgekoeld waarna er letters van worden gespoten die tot slot afgegrild worden.
Gezien bij: Bakker in Leeuwarden
Smulbollen
De basis van de smulbol bestaat uit een kleine Italiaanse bol die wordt gevuld met een schijf lekker gekruid gehakt. Na het afvullen en afbakken van de bol wordt er een topping aangebracht. Deze kan naar eigen wens variëren.
Gegrilde kalfsworstjes
Deze miniworstjes gestopt in schapen snaren (darmen) op basis van gekruid kalfsdeeg worden na het voorgaren even snel afgegrild. Dat geeft niet alleen een mooie grildecoratie, maar ook een verfijnde smaak.
Gezien bij: Saveurs, Maastricht
Mulder bollen
Pittig gekruide mini gehaktballetjes bedacht door slager Mulder in Kuinre. Ze bestaan uit gehakt van rund- en varkensvlees. De balletjes worden vers omwikkeld met een plakje ontbijtspek en daarna gegaard in de oven. Kort voor ze uit de oven komen worden ze nog even bestrooid met geraspte kaas en wat gehakte peterselie en daarna nog even doorgebakken. Een heerlijke snack die zowel koud als warm geserveerd kan worden.
Gezien bij: Mulder in Kuinre
Grilworst snack
Voor deze wat grotere snack wordt een stuk grilworst gebruikt dat in de lengte wordt gehalveerd. Daarna wordt de bovenkant bestrooid met gehakte (wok)groenten als prei, rode ui en dergelijke. Tot slot gaat er ruim geraspte kaas overheen. Vervolgens wordt de snack even in de oven afgebakken zodat de kaas mooi smelt. De snack kan, koud of warm, in plakken opgediend worden.
Gezien bij: Mulder in Kuinre
Lange Ritter
Deze lekkernij heeft qua uiterlijk wel wat weg van een Hollandse frikandel. Hij is alleen een stuk grover. Daarmee houdt iedere vergelijking echter op. Lange Ritter (ridders)zijn gemaakt van vers mager varkens- en rundvlees dat klein is gehakt. Het deeg is met verse kruiden en uien op smaak gebracht en tot het frikandelformaat gevormd. Deze Duitse gehaktstaven zijn in de frituur voorgebakken. Ze kunnen zowel koud als warm gegeten worden.
Gezien bij: Bedford, Duitsland
Sjoelschijven
Een plak van een wat dikker formaat grilworst. Nog even nagekruid en daarna even krokant gegrild in de oven. Een lekkere pittige snelle snack die je eventueel thuis nog even kunt opwarmen in de oven of magnetron.
Gezien bij: Alie&Brenda in Harkema (FR)
Friese lange jannen
De Friese variant op de Duitse Lange Ritter van hierboven. Het zijn staafjes lekker pittig gekruid gehakt van varken en rund die zijn omwikkeld met plakjes mager ontbijtspek. Daarna gaan ze in de grill tot het gehakt gaar en de buitenkant lekker knapperig en knisperig is. Prima warm en koud te eten.
Gezien bij: Alie&Brenda in Harkema (FR)
Gehaktstaaf
Gehaktstaven zijn gemaakt van vers mager varkens- en rundvlees dat fijn is gemalen. Ze zijn wat korter en dikker dan de lange Ritter. Het deeg is met verse kruiden en uien op smaak gebracht en tot een staafmodel gevormd. Ook deze gehaktstaven zijn in de frituur voorgebakken. Ze kunnen zowel koud als warm gegeten worden.
Frikandel
De frikandel is een bedenksel van snackfabrikant Gerrit de Vries uit Dordrecht. De toenmalige gehaktbal die hij verkocht mocht, eind jaren 1950 wettelijk, geen gehaktbal meer heten vanwege het gebruikte meel. Hij vormde zijn gehaktballen daarom om tot lange gladde worsten zonder vel. De frikandellen. Vermoedelijk is de naam afkomstig van het Franse woord 'fricadelle' wat gehaktbal betekent. Over frikandellen doen de wildste verhalen de ronde. Er zou letterlijk en figuurlijk alles in verwerkt worden wat er maar voor handen is. Geen producent is daarover echt duidelijk. Duidelijk is wel dat alle frikandellen aan dezelfde strenge eisen moeten voldoen als de overige vleesproducten.
Winterkoninkje
Voor deze lekkernij gebruikt de slager een éénpersoons fijne rookworst die wordt opengesneden en gevuld met jonge kaas en zuurkool. Het gevulde worstje wordt daarna omwikkeld met licht gerookt en gezouten ontbijtspek. Omdat het worstje al gaar is ben je thuis snel klaar. 5 Minuten bakken is voldoende.
Gezien bij: 't Pleintje in Harskamp
Zeeuwse langejan
Vers gedraaid rookworstdeeg wordt uitgesmeerd op een bedje van dunne plakjes mager gerookt ontbijtspek. Het geheel wordt vervolgens spiraalsgewijs opgerold en even in de rookkast aangedroogd en vervolgens gedurende een minuutje of 10 gerookt voor een mooie rooksmaak. Tot slot worden de staven in de steamer gegaard tot een kerntemperatuur van 72°C. Langejannen kunnen zowel warm als koud gegeten worden. Serveer ze gebakken of opgewarmd bij de warme maaltijd, als broodbeleg en borrelhapje. Ook lekker op de barbecue.
Gezien bij: de Waard in Yerseke
Sai Krok Isan
Een delicatesse uit het Noordoosten van Thailand. Gemalen varkensvlees wordt vermengd met voorgekookte kleefrijst en goed vermengd met zout, laos, citroengras, knoflook, peper, koriander en wortel en kaffir leaves. Het deeg wordt in een varkensdarm gestopt. Na het afstoppen blijven de worstjes een paar dagen buiten hangen waarna ze gaan fermenteren (gisten) waardoor een wat zure smaak ontstaat. De worstjes worden altijd gegrild gegeten.
Gezien in: Thailand
Thai pork
Dit oorspronkelijk uit Thailand afkomstige snackje, dat veel op straat wordt verkocht, dankt haar faam aan de marinade van knoflook, koriander, peper, vis- en sojasaus, kokosroom en suiker. Het varkensvlees komt van haasjes of fricandeau en wordt na het marineren gegrild. De spiesjes worden vaak geserveerd met komkommer en verse kruiden of groene papajaslade en kleefrijst.
Gezien in: Thailand
Runderreepjes
Van biefstuk worden lange dunnen reepjes gesneden die in een pittige marinade, naar eigen smaak, worden gelegd. De reepjes moeten een paar uur blijven liggen om daarna snel en kort gefrituurd te worden. Omdat het biefstuk is mogen de reepje binnenin best een beetje rauw blijven.
Winterwrap
Rookworstdeeg wordt gebruikt om een groot formaat rookworst te maken. Daarvan worden plakken gesneden die vervolgens worden gevuld met stamppot. Als garnering wordt gebruik gemaakt van geraspte kaas. De rollen moeten thuis nog 10 minuten in de oven op 150°C. Bij de warme maaltijd of als winterse snack.
Gezien bij: De Rooij in Berkel en Rodenrijs
Smulrol
De basis van deze hartige delicatesse is overwegend varkensvlees. Fijn gemalen en lekker gekruid met gehaktmix. Het gehakt wordt plat gedrukt en bestrooid met peterselie waarna de plak wordt opgerold. De buitenkant van de rol wordt omwikkeld met licht gerookt ontbijtspek. Daarna worden de rollen in de oven gegaard. Heerlijk als borrelhapje of bij de lunch.
Gezien bij: Van de Weg in Genemuiden
Bourgondische bol
In deze rijk gevulde gehaktbol is ruim kaas en gehakte prei aanwezig. Deze ingrediënten gaan voor het malen door het vlees dat overwegend van het varken afkomstig is. De kruiding bestaat uit een pittige marinademix die prima past bij de gebruikte groente en de kaas. De bollen wegen tussen de 350 - 400 gram en worden gegaard verkocht. Lekker op het brood of in plakjes als snack.
Gezien bij: Van de Weg in Genemuiden
Kroket
De kroket is vermoedelijk ontstaan in Frankrijk ten tijde van Lodewijk de Veertiende. Een kroket is gemaakt van een heel dikke ragout die koud tot een rol wordt gedraaid die daarna wordt gepaneerd. De paneer moet goed rondom aansluiten om te voorkomen dat de ragout er tijdens het frituren uitloopt.
Varianten:
rundvlees-, kalfs-, wild-, saté- , groente- en goulashkroketten. In België vind je regelmatig garnalen-, en kaaskroketten. De kroket wordt tevens geserveerd als aardappelkroket ter vervanging van aardappelen, rijst of pasta.
Roketjes
Het rauwe basisdeeg van fijne rookworst wordt vermengd met blokjes schouderham en jonge kaas. Daarna worden een beetje ellipsvormige balletjes gevormd die worden omwikkeld met mager rookspek. De balletjes worden in de oven gegaard tot een kern van 72°C. Thuis kunnen de roketjes zowel koud als warm gegeten worden. Voor het opwarmen is ongeveer 15-20 minuten nodig op een oventemperatuur van ongeveer 150°C. Als snack en bij de warme maaltijd,
Gezien bij: slagerij 't Pleintje in Harskamp
Slagers bamibal
De bamibal zoals hier beschreven is niet de bal zoals je hem eet in een cafetaria. het is een bal gemaakt van zacht half-om-half gehakt. gekruid met een Oosterse kruidenmix. Voordat het gehakt wordt gevormd tot ballen gaat er een behoorlijke hoeveelheid gegaarde bami doorheen. Er wordt voorzichtig gemengd om de structuur van de bami te behouden. De ballen worden gegaard in de oven en kunnen zowel koud als warm gegeten worden.
Gezien in: België en Nederland
Verscholen ei
Van oorsprong is het verscholen ei een Paassnack. Het gerecht werd vroeger alleen rond die tijd geserveerd. Het bestaat uit mager lekker gekruid gehakt dat rondom een gekookt ei wordt geboetseerd. Stevig rollen en aandrukken en daarna de gehaktbal zacht garen in de oven. Een verrassende delicatesse.
Bourgondische bal
De Bourgondische gehaktbal staat eigenlijk voor alles wat lekker is in combinatie met gehakt. Een eenduidig recept is er niet van te geven want iedere slager maakt zijn eigen samenstelling van het basis gehakt van rund en varkensvlees. De slager kan gebruik maken van prei, champignons, ui, bleekselderij, knoflook, tomatenpuree en soms zelfs rode wijn en camembert. Laat je verassen. de Bourgondische bal kan zowel koud als warm gegeten worden.
Gezien bij: Klaver in Dronten
Kipcurryworst
Deze variant van de beroemde Duitse Currywurst is een sappig kipworstje op smaak gebracht met een curry-kruidenmelange en gestopt in de dunne varkensdarm. Het worstje wordt gegaard en na afkoeling in plakjes gesneden. Deze plakjes worden vermengd met de overbekende Duitse currysaus. Thuis kun je de blokjes snel in de magnetron opwarmen, inclusief saus.
Gezien bij: poelier Wolbert en dochter in de Lutte.
Honeypops
Kleine stukjes gezouten en gekruide kipfilets worden voorgegaard en daarna omwikkeld met ontbijtspek. Vervolgens worden is ze ingesmeerd met een honingmarinade en gegrild.
Gezien bij: poelier Wolbert en dochter in de Lutte.
Kipgehakt
De gehaktballen worden gemaakt van fijn gedraaid kippendijvlees. Lekkere kipkruiden zorgen voor een verfijnde smaak. Na het garen worden de ballen ingewreven met een donkere wat pittige marinade en nog even nagebakken. Dat gebeurt om de gehaktbal een mooiere kleur, kippenvlees is van nature nogal flets, en een nog betere smaak te geven.
Gezien bij: poelier Wolbert en dochter in de Lutte.
Frikandelbroodje
De gewone Hollandse frikandel is gerold in een plakje bladerdeeg waarop een laagje curry-saus is aangebracht. Het deeg is rondom goed om de frikandel gerold. In de bovenkant zijn wat kerfjes aangebracht en is de buitenkant bestrooid met wat sesamzaadjes. Gebakken in de oven en smullen. Een echte vakantiesnack.
Gezien bij: Echte Bakker Bergerslag in Staphorst
Baconrolletjes
Reepjes bladerdeeg waarin plakken rauwe achterham en jonge kaas zijn gerold. De rolletjes worden daarna in de oven gebakken tot het deeg knisperig is.
Flammkuchen
Deze knisperige koek komt van oorsprong uit de Elzas. Daar ontstond ze nadat de bewoners een dun stukje brooddeeg in de steenoven legden om te kijken of de oven al heet genoeg was om het gewone brood te bakken. Later kwam men op het idee om op het plakje een beetje crème fraîche te smeren en dat vormde de basis voor de huidige FlammKuchen. Die wordt gebakken op de hete stenen in de oven en gepresenteerd op een bijpassend plankje. De Kuchen wordt belegd met alles wat je maar lekker vindt en snel klaar is. Bijvoorbeeld een combinatie van: verse prei, rookspek, gebraden rollade, geitenkaas, Parmezaanse kaas, rauwe ham, champignons en zelfs geblancheerde kalfszwezerik.
Kijk voor meer info op: gfsflam
Gezien in de Elzas
Serano twisterz
Dunne plakjes Serano- of Parmaham worden omwikkeld met kleine reepjes bladerdeeg en vervolgens afgebakken in de oven. De twisterz kunnen zowel koud als warm gegeten worden.
Saucijzenbroodje
De gehaktvulling van het broodje heeft veel weg van het deeg dat een slager gebruikt voor zijn verse saucijzen. Het is alleen wat pittiger. Ze bevatten tamelijk veel zout en ook het vetgehalte is niet echt gering. De buitenkant van bladerdeeg is een belangrijk kenmerk. De broodjes worden warm gegeten. Je vind ze vaak bij pompstations, maar er zijn ook slagers met een broodjes-afdeling die ze verkopen. Ze worden meestal warm gehouden onder een speciale warmhoudlamp zodat ze meteen gegeten kunnen worden. De kwaliteit van het broodje wordt voornamelijk bepaald door een dunne korst en veel gehakt.
Gezien in: Nederland, Engeland en Australië
Worstenbroodje
Het worstenbroodje is een typisch product uit het zuiden van ons land. Het heeft aan de buitenkant een omhulsel van zacht witbrooddeeg met binnenin een staaf rul en pittig gekruid gehakt. Het broodje is ongeveer 15 cm lang en wordt in de oven opgewarmd. Zet de oven op 150-175 graden en leg de koude worstenbroodjes er circa 6-8 minuten in. Dan is de korst een heel klein beetje krokant en de worst (lauw)warm.
Gezien in Zuid-Nederland
Empanada
Deze van oorsprong Zuid-Europese deegsnack komt ook in Nederland steeds vaker voor. Het is lap bladerdeeg die is gevuld met pittig gekruid wat grover gedraaid gehakt met een mix van groenten, vruchten, ontbijtspek en/of worst zoals chorizo. Het gehakt kan bestaan uit rund, varken, kip of een mix daarvan. Na het dichtvouwen van het deeg wordt de buitenkant met wat olijfolie afgestreken en wordt de empanada afgebakken in een voorverwarmde oven (225°C) gedurende 10 minuten. Kleinere empanada's worden ook als borrelhapje geserveerd.
Gezien in Zuid-Europa en Zuid-Amerika
Rookworstbroodje
Een staafje lekker gekruid rookworstdeeg, ter grootte van een slavink wordt omwikkeld met brooddeeg dat goed wordt dichtgevouwen om de heerlijke sappen die loskomen tijdens het bakken binnen te houden. Na een korte rustpauze om het deeg te laten rijzen wordt het broodje afgebakken. Thuis is het broodje heel snel op te warmen in de oven. (8 minuten op 150°). Niet in de magnetron plaatsen want dan wordt het deeg nat en slap.
Gezien bij: Van Prooijen in Ridderkerk
Viandel
Een variant op de frikandel. De viandel bestaat uit kip, varken en soms wat rund en is omhuld in een knapperig krokant jasje. De smaak wordt bepaald door verschillende specerijen als knoflook, peterselie en paprikapoeder, maar bevat ook andere smaakversterkers. Het knapperige jasje is gemaakt van bloem en paneermeel. De lekkernij weegt ongeveer 70 gram. Een viandel wordt gefrituurd en geserveerd met mayonaise of curry. Door hieraan nog uitjes toe te voegen creëer je een viandel speciaal. Het product is op de markt gebracht door Mora in 1987.
Foto: Mora