21-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Soepen, ragouts en fonds

Soepen, ragouts en fonds

Jouw slager verkoopt onderstaande artikelen op drie manieren: vers, in een kunststofbeker met deksel vanuit de diepvries of in een soort darm die na het sluiten wordt gepasteuriseerd voor een betere houdbaarheid. Vanuit de diepvries gaat prima wanneer je het product in de koelkast laat ontdooien zodat je de inhoud kunt opwarmen. Producten in een 'potdicht' darm (foto links) vereisen wat meer aandacht. Houd de darm schuin bovenin een ruime pan. Zorg voor een puntig mesje waarmee je onderin aan de zijkant van de darm een klein gaatje prikt. Niet te groot anders spuit alles er uit. Doordat je de darm aan de zijkant prikt gaat de druk er af en wordt deze slapper waardoor het geen knoeiboel wordt. Nu kun je hem verder opensnijden. Nadat de darm grotendeels leeg is strijk je de rest er uit. Langzaam opwarmen en het resultaat is ouderwets lekker.

Onderstaande artikelomschrijvingen kunnen per slager-traiteur verschillen en de producten zijn ook niet overal verkrijgbaar. De foto's zijn beschikbaar gesteld door DBS in Apeldoorn

Lente-ui soep

Een lekkere frisse soep op basis van een smakelijke groentebouillon. Deze bouillon is extra op smaak gebracht met lente-uitjes. De soep past uitstekend in een vegetarisch menu.

Lekker met: snippers gekookte of Parmaham of blokjes boterhamworst

Snert

De wintertopper bij uitstek. Een goede snert wordt gekenmerkt door een basis van krachtige varkensbouillon. Die wordt getrokken van varkenspoten, bovenbeen, kopvlees en vlees van ribbetjes. Uiteraard vind je erwten, aardappels en selderij terug in deze rijke maaltijdsoep. Het vlees van de verschillende onderdelen wordt na het garen fijngesneden en weer aan de snert toegevoegd.

Lekker met: rookworst, varkensribbetjes en gekookt spek op roggebrood

Aspergesoep

Deze soep heeft als basis een zachte aspergebouillon. Smaakmakers zijn uiteraard de verse asperges en de snippers ambachtelijke achterham. Het voorjaar op je bord.

Lekker met: extra snippers of reepjes gekookte ham.

Bospaddenstoelensoep

De naam zegt het al. De soep dankt haar geurige eindresultaat, naast een krachtige (kippen)bouillon, voornamelijk aan het gebruik van grofgehakte of gesneden bospaddenstoelen als shiitakes, portobello's en kastanjechampignons. Vaak vind je er ook wat fijngesneden sjalotje in terug. Eventueel kun je de soep bij het serveren bestrooien met een beetje kaneel.

Lekker met: krokant gebakken spekjes en croutons.

Champignonsoep

Deze soep heeft als basis kippen- of runderbouillon. Smaakmakers zijn uiteraard de verse gefruite champignons en uien die zijn afgeblust met een scheut witte vermout. Wanneer je de soep serveert moet je er beslist een scheut room aan toevoegen.

Lekker met: snippertjes achter- of schouderham of reepjes rauwe ham

Bruine bonensoep

Runderbouillon, bruine bonen en verse groenten als selderijknol, wat prei, ui en laurierblad zijn naast zacht rookspek de smaakmakers van deze ouderwetse wintersoep. Naast de kruidnageltjes natuurlijk. Stevig en boordevol smaak.

Lekker met: rookworst, gekookt spek, gekookte varkensribbetjes

Hollandse tomatensoep

Fijne vleesbouillon die wordt verrijkt met verse tomaten. Smaakmakers zijn: tijm, laurier, peper, bieslook een vleugje paprika en knoflook.

Lekker met: sappige half-om-half gehaktballetjes

Chinese tomatensoep

Fijne vleesbouillon die wordt verrijkt met verse tomaten. Smaakmakers zijn: tijm, laurier, peper, een vleugje paprika en knoflook. Tot zover is de basis vrijwel hetzelfde de soep wordt pas 'Chinees' van smaak door de toevoeging van taugé en oosterse kruiden.

Lekker met: sappige gehaktballetjes of reepjes ham

Mosterdsoep

Een gebonden soep gemaakt van zachte gerookte spekreepjes en een milde runderbouillon. Deze bouillon wordt gebonden met een roux van bloem. Voor deze mosterdsoep wordt gebruik gemaakt van Gelderse mosterd en room.

Lekker met: gebakken spekjes of gekookt zuurkoolspek

Groentesoep

Een krachtige bouillon langzaam getrokken van rundvlees vormt de basis. Aan deze bouillon worden verschillende groenten als wortel, prei, paprika's en dergelijke toegevoegd. Voor een extra verfijnde smaak is wat tijm en rozemarijnblad meegekookt.

Lekker met: runderpoulet of soepballetjes

Goulashsoep

Voor de van oorsprong Hongaarse lekkernij wordt iets doorregen rundvlees aangebraden met ui en paprikapoeder. Daarna wordt het vlees toegevoegd aan een stevige runderbouillon waarin verse paprika's zijn gegaard. De soep is wat dikker dan de ossenstaartsoep omdat ze licht gebonden wordt. Ook is de smaak door de rijke hoeveelheid paprika totaal anders.

Lekker met: gestoofde runder-riblappen in blokjes

Kippensoep

Getrokken van soepkippenvlees waaraan gesneden ui, wortel, bloemkool, peterselie en prei zijn toegevoegd. Het gegaarde kippenvlees blijft grof gesneden in de soep.

Lekker met: gekookt kippenvlees en reepjes zachte gekookte ham

Ossenstaartsoep

De originele ossenstaartsoep wordt alleen maar lekker wanneer je de ossenstaarten die je ervoor gebruikt van te voren aanbraadt. Dat is hier ook het geval. De smaak wordt er veel krachtiger door en ook de kleur wordt positief beïnvloed zonder dat je kunstgrepen hoeft toe te passen. Extra smaakmakers zijn de magere spekjes.

Lekker met: runder stoofvlees in blokjes

Kalfsragout

Voor deze zachte ragout wordt kalfvlees gebruikt dat langzaam is gegaard. met kruiden en zout. Wanneer het vlees gaar is wordt dat fijn gesneden en vermengd met licht aangebakken champignons. Alles wordt samengevoegd met een roux van bloem en boter en afgemaakt met wat room, zout en peper.

Lekker met: op stokbrood of gewoon brood en in een pasteibakje

Wildragout

Alle wildsoorten zijn geschikt voor het maken van een krachtige ragout. Het vlees wordt gegaard waarna er champignons, peperkoek, blokjes ontbijtspek en wat tomatenpuree worden toegevoegd. Extra smaakmakers, naast kruiden als kruidnagels, pepers en gedroogde tuinkruiden, zijn vaak bouillon, azijn, en een scheut rode port.

Lekker met: op stokbrood of gewoon brood en in een pasteibakje

Runderfond

Deze runderfond is het tot wel 1/3 ingedikte kooknat van rundvlees, beenderen en een groenteboeket. Het bereiden van een goede fond is een langdurige proces. Menig slager, heeft deze grondstoffen volop in huis, en heeft dat karwei al voor je gedaan. Een fond is blank wanneer de ingrediënten als kruiden en dergelijke rechtstreeks in het kookvocht worden gedaan. De fond is bruin als de grondstoffen eerst worden aangebraden. Kenmerkend is de geleiachtige structuur. Een fond wordt gebruikt als basis voor soepen, sauzen en ragouts.

Lekker met: bij gebakken biefstuk of stoofvlees

Wildfond

Voor deze wel heel specifieke fond worden uitsluitend grondstoffen van wildzwijn gebruikt. Met name de pezen en beenderen geven, naast het gebruikte vlees, de beste resultaten. Ze worden langdurig langzaam getrokken, nadat ze in de oven zijn aangebraden, zodat de smaken en specifieke ingrediënten vrij komen. Een wildfond kenmerkt zich vaak door de toevoeging van specifieke wildkruiden, wintergroenten, (bos)-paddenstoelen en uien. De fond is pas echt goed wanneer deze tot wel 1/3 van het beginvolume is ingekookt. Heerlijk als basis voor wildgerechten en jachtsaus.

Lekker met: bij gebakken wild, rundvlees of stoofvlees

Terug naar boven