Vleeswaren bij een maaltijd
Met vleeswaren kun je veel meer doen dan een blokje ham meebakken in de nasi of het draaien van een reepje augurk in een plak boterhamworst. Op deze pagina laat Versinspiratie een hele ris mogelijkheden zien. Je kunt de verschillende hapjes zelf heel gemakkelijk maken.
Dikke plak ham
Plakken ham kun je overal bij gebruiken. Je kunt ze uitstekend bakken (foto) en serveren op een plak brood of gebruiken als vleescomponent bij de warme maaltijd. Gebruik bij voorkeur schouderham. Die is wat steviger en vaak Hollands voordelig.
Hamblokjes en reepjes
Blokjes en/of reepjes gesneden van een gekookte ham zijn voor allerlei gerechten bruikbaar. Neem bij voorkeur de schouderham. Deze is vaak wat steviger en heeft meer beet. De blokjes kunnen vers door een salade of gebakken door warme gerechten. Vaak worden ze gebruikt als magere vervanger voor spekblokjes.
Magere spekjes
Deze blokjes of reepjes zijn gemaakt van rauwe vleeswaren van de varkensbuik. Ze zijn licht gezouten en meestal gerookt. Dat zie je aan de wat gelere kleur van het spek. Ze zijn gebakken heerlijk op stampotten, bij een gebakken ei als vervanger van bacon en krokant gebakken door een salade.
Gebakken spekblokjes
Tegenwoordig kun je de spekblokjes ook gebakken kopen. Ze zijn dan heel krokant en knapperig bereid. Schep ze door de andijvie of bak ze enkele seconden mee bovenop het ei dat je aan het bakken bent. De spekje geven ook een extra smaakdimensie aan een salade.
Baconreepjes
Bacon is vooral lekker wanneer deze licht gezouten is. De reepjes kunnen bij verschillende maaltijden als boerenkool en andijvie in de winter en bij salades in de zomer worden gebruikt. Ook onder een gebakken ei zijn ze niet te versmaden.
Gandahamsnippers
De Ganda Ham staat alom bekend om haar unieke smaak. Het is een natuurproduct dat ook wanneer je het gebruikt als component gerechten een onuitwisbare smaak achterlaat. De dunne reepjes zijn heel geschikt voor het gebruik op pizza's, in salades en als hartig extraatje bij de warme maaltijd.
producent: Ganda
Ingepakte knakworst
Warme of gegaarde koude knakworsten kun je uitstekend gebruiken bij de lunch. Rol ze in een plak jonge kaas en een plak ontbijtspek of katenspek. Tussen een broodje met een lik mosterd is dat een heerlijke lunch.
Snijworst- of salamiblokjes
De blokjes van een droge snijworst lenen zich uitstekend voor verschillende maaltijden. Ze zijn lekker in de spaghetti of macaroni, doen het goed wanneer je ze over een gebakken ei strooit en zijn heerlijk door een salade. De smaak verschilt per salami. Zo is de Hollandse snijworst qua smaak veel minder uitgesproken dan een Italiaanse salami. Houd daarmee rekening bij het bereiden van een gerecht. De smaak moet accentueren niet domineren.
Chorizo miniblokjes
Wanneer je een pittige component wilt hebben voor een Italiaanse maaltijd, of eens wat extra's wilt toevoegen aan een tosti of een gebakken ei, dan is chorizo in dunne plakjes of blokjes een heel pittige maar smakelijke verrassing.
Boterhamworst
Plakken boterhamworst kun je, net als plakken ham, overal bij gebruiken. Je kunt ze uitstekend bakken en serveren op een plak brood of gebruiken als vleescomponent bij de warme maaltijd. Het lekkerste is de echte stevige slagersboterhamworst. Die heeft als basis een deel rundvlees, maar overwegend varkensvlees.
Blikboterhamworst
Wil je niet al te veel geld uitgeven dan is blikboterhamworst een redelijke keuze. Die heeft als basis een deel rundvlees, maar overwegend varkensvlees en is over het algemeen veel fijner van structuur dan de gewone slagersboterhamworst. Aan de smaak is wel te herkennen dat deze worst vanuit een blik wordt verkocht.
Luncheon meat (spam)
Eigenlijk is het een soort ham. Dit echter in de ruimste zin van het woord. Het wordt verkocht in blik onder de namen lunchmeat en spam. Het is een van oorsprong Amerikaans product dat te vergelijken is met de Hollandse tostiham. Gemaakt van (grof) gemalen varkensvlees. Het heeft een specifieke (blik)smaak. Het vlees is echter heel geschikt als toevoeging aan maaltijden.
Spiegelei variaties
Onder een spiegelei kan gekookte ham, gekookt spek, ontbijtspek en/of bacon. Het is maar wat je lekker vindt. Bij het Engelse ontbijt wordt veelal de gezouten, (on)gerookte of streaky (gestreepte) bacon gebruikt. De eerste twee soorten worden gemaakt van de uitgebeende karbonadestrook van het varken, de streaky bacon wordt gemaakt van de speklappenbuik.
Worstplakjes
Plakjes gekookt worst, rookworst en knakworst zijn uitermate geschikt om even snel aan te bakken om ze vervolgens door bijvoorbeeld een stamppot te scheppen. Ook kun je er prima me roerbakken. De werkwijze is te vergelijken met dobbelsteentjes boterhamworst. Tijdens het bakken gaan de randjes soms wat omhoog staan, maar dat is geen probleem.
Carpaccio van rookworst
Voor een carpaccio van rookworst is fijne Gelderse rookworst het lekkerste. Snijd de worst 'schuin' in dunne langwerpige plakjes. Dat 'smoelt' beter om dat woord maar eens te gebruiken. Leg de plakjes dakpansgewijs in het rond en strooi er gebakken spekreepjes of spekcrisps en gefruite uitjes overheen. Hier en daar een sprietje bieslook geeft extra smaak. Gebruik als dressing een honing- mosterdsaus. Als voorgerecht en als snack.
Gezien bij: slagerij Hans van Borre in Castricum
Tosti ham kaas
Voor een tosti wordt meestal de schouder- of tostiham gebruikt. Natuurlijk kun je ook achterham gebruiken, maar dat is wel duurder. Laat de ham niet te dik snijden want dan is de tosti duidelijk minder gemakkelijk te eten.
Mortadellablokjes
De Italiaanse boterhamworst Mortadella kun je, net als de gewone boterhamworst, overal bij gebruiken. Je kunt de plakken bakken en serveren op een plak brood of gebruiken als vleescomponent bij de warme maaltijd. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de mortadella (rijkelijk) knoflook bevat en dat beïnvloedt uiteraard de eindsmaak.