Even stilstaan bij… Ilona van Ree: ‘Ik doe dit met heel mijn hart’
Als kind had ze op haar wensenlijst voor Sinterklaas ‘een maquette van een slagerij’ staan. Inmiddels is Ilona van Ree (48) een bevlogen slager die haar klanten in een touringcar mee op pad neemt.
Altijd al slager willen worden, Ilona?
“Je zou het bijna denken door die maquette met Sinterklaas, maar in werkelijkheid ben ik er toevallig ingerold. Toen ik een jaar of zeventien was, werkte ik als verkoper in een slagerswinkel in Doetinchem. De eigenaar van de zaak vroeg of ik in de slagerij wilde komen werken en daarvoor een opleiding wilde doen. Dat leek mij wel wat. In Arnhem bezocht ik de Slagervakschool. Vervolgens werkte ik een aantal jaren in verschillende functies bij slagerijen. Elf jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen, met een vestiging van De Groene Weg in Deventer. De tijd was er rijp voor. Het gevoel klopte, en dat klopt nog steeds.”
‘Of de slager er is…?’
Ilona van Ree is lid van de Ladies Butchers Club (LBC), een groep enthousiaste slagersvrouwen uit alle windstreken die hun passie en kennis over de slagerij delen. Ze ontmoeten elkaar meerdere keren per jaar en delen ervaringen vanuit en rondom de slagerij. Of zij, als slager-eigenaar van het bedrijf, te maken heeft met vooroordelen? “Niet dagelijks,” vertelt Ilona, “maar het komt wel eens voor. Dan vraagt een vertegenwoordiger ‘of de slager er is’. Als ik op dat moment geen zin heb in een verkooppraatje, zeg ik gewoon ‘Nee, hij is er niet’,” lacht ze hartelijk. “Toeleveranciers willen ook regelmatig kratten voor mij naar binnen dragen. Dat is heel galant bedoeld, maar ik kan dat prima zelf. Klanten hebben er eigenlijk nooit opmerkingen over.”
Bewust duurzaam
“Bij De Groene Weg kiezen we bewust voor duurzaam vlees, ik sta daar volledig achter. Kijk, de dieren kunnen zelf niet kiezen voor de manier waarop ze leven, daar zijn wij als mensen verantwoordelijk voor. Die verantwoordelijkheid moeten wij dan ook volledig dragen. Geen half werk.” Ilona verkoopt daarom uitsluitend vlees van dieren die op een natuurlijke manier zijn opgegroeid. “De boeren met wie ik samenwerk, zijn allemaal gevestigd in Nederland. Ik geloof absoluut niet in het transporteren van vee van ver weg naar hier. Dat is niet goed voor de dieren en uiteindelijk ook niet voor de kwaliteit van het vlees. Ik heb geen vaste leveranciers, maar hoor elke week waar het vee vandaan komt.”
Gatsie, papier
“Mijn werk is mijn hobby, ik vind alle aspecten van het slager-zijn leuk. Van niets iets maken door smaken toe te voegen en te experimenteren, en mijn klanten kennis te laten maken met nieuwe producten: ik doe het met heel mijn hart. Echte hobbels heb ik in mijn zelfstandig ondernemerschap niet meegemaakt. Wat ik vervelend vind, is de administratie. Daar zie ik altijd als een berg tegen op, maar goed het hoort er nu eenmaal bij. Met frisse tegenzin begin ik er dan maar aan.’
Met smaak
“Aan mijn assortiment probeer ik zoveel mogelijk mijn eigen draai te geven. Ik ben creatief en zorg ervoor dat er elke week iets nieuws in de toonbank ligt. Op de toonbank staat een bordje met de tekst ‘Ilona’s tip…’ Dat is een uitnodiging naar mijn klanten om mij vragen te stellen. Ik leg hen dan uit wat ik heb gecreëerd, waar het vandaan komt en hoe het smaakt. Ik hoor vaak van mijn klanten dat het vlees smaakt zoals zij het van vroeger kennen, heel authentiek. Dat vind ik een compliment.”
Samen koken
“Achter de slagerij heb ik een kookstudio; de Groene Keuken. Het doel is om op een brede en toegankelijke manier met biologische producten om te gaan, via diverse workshops. Dat doe ik meestal in samenwerking met andere foodspecialisten. Deelnemers leren hoe ze lekkere en gevarieerde maaltijden kunnen bereiden voor kleine en grote gezelschappen, natuurlijk alleen met biologische ingrediënten. Dat houdt in dat al onze ingrediënten 100% van biologische kwaliteit zijn. Of we organiseren een avond worstmaken. Iedere laatste donderdag van de maand tover ik de ruimte om tot eetlokaal. Ik bereid dan een biologische maaltijd voor mijn gasten. Dat zijn veelal klanten, ze kunnen zich in de winkel inschrijven. Ik vind het leuk om te koken en samen met mensen te eten. Het zorgt ook voor een band met mijn klanten en je leert elkaar op een andere manier kennen. Eens per jaar organiseer ik voor mijn klanten ook een dag uit; bijvoorbeeld naar een boer waar ik vlees van betrek.”
“Hoe de toekomst er uit ziet? Nou, positief hoop ik, ha ha ha. Binnenkort vier ik een jubileum: dan ben ik 12,5 jaar zelfstandig slager. Wat mij betreft volgt in de toekomst ook mijn 25-jarig jubileum, want ik zie mijzelf dit werk wel doen tot aan mijn pensioen.”
Beeld: © Jan Adelaar