07-februari-2019 | Door: Gerhard Kwak
Cultureel erfgoed worstmaken

Cultureel erfgoed worstmaken

Worst maken op lijst immaterieel erfgoed

Onlangs is worst maken toegevoegd aan de lijst met immaterieel erfgoed door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Dit centrum implementeert het UNESCO Verdrag in Nederland en stelt zich ten doel om immaterieel erfgoed te promoten en toegankelijk te maken, om de sector te stimuleren en professionaliseren, om de participatie eraan te bevorderen en om de kennis erover te vergroten. De toevoeging van worst maken is deze lijst is voor slagers een reden om nog meer trots op het ambachtelijke karakter van hun vak te zijn.

Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.  

Andere voorbeelden die opgenomen zijn in de lijst van immaterieel erfgoed zijn het bakken van poffertjes, het maken van snert, het Brabants worstenbroodje maar ook het ambacht van de molenaar. Worst maken is terecht toegevoegd aan deze lijst aldus de KNS. Het aanmelden van worst maken bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is een initiatief van het Worstmakersgilde.

Bron: KNS-net

Terug naar boven