Leestijd:2 minuten
23-december-2016 | Door: Gerhard Kwak
Borrelhapjes - royaal besmeerd

Borrelhapjes - royaal besmeerd

Hapjes op basis van smeerbare producten

Met smeerworst heb je nog weer heel andere mogelijkheden om hapjes te maken. Gewoon omdat je het basismateriaal uit kunt smeren of prakken op verschillende soorten eetbare dragers als broodpartjes, crackers en soesje om maar eens een paar voorbeelden te noemen. 

Filet americain

De filet laat zich met van alles combineren. Een bolletje op een plak komkommer is zo'n smakelijke combinatie. Maar ook combinaties met radijs, tuinkers, rauwe ui, olijf en kappertjes doen het uitstekend.

Gevulde soesjes

Vraag aan de bakker lege slagroom-soesjes. Snijd ze open en vul deze met plakjes paté of een bolletje filet americain. Samen met een reepje augurk een ware delicatesse.

Volgespoten soesje

Je hoeft het helemaal niet luxe te maken. Neem gewone smeerleverworst en laat deze buiten de koeling wat zachter worden. Spuit het deeg daarna met een spuitzak in de holle soes door er aan de onderkant een gat in te steken.

Ducktoast

Twee kleine rondjes, gestoken uit witbrood, en besmeerd met eendenpaté en bestrooid met verse kruiden.

Toastje smeerleverworst

Alle vormen van toast zijn geschikt om te besmeren met welke smeerleverworst dan ook. Maak ze echter niet te lang van te voren klaar want anders worden de toastjes vochtig en slap en dat is duidelijk minder lekker.

Theeworst

Een hartige rauwe smeerworst gemaakt van mager varkens- en rundvlees. Het vlees wordt heel fijn gemalen en voorzien van kruiden, vaak naar eigen recept, en zout. Tot slot worden hele peperkorrels toegevoegd. De worst gaat in een lucht-doorlatende darm en wordt daarna gerookt.

Ossenworst

De alom bekende ossenworst is uitstekend te gebruiken als borrelhapje. Schep een bolletje op een toastje en druk er wat uiringetjes of kappertjes in. Zo vers mogelijk serveren.

Ossenworst in't zuur

Leg bovenop de stevige plak ossenworst een dot goed uitgelekte wijnzuurkool. Het is ook mogelijk om door de zuurkool snippertjes paprika te mengen voor een nog intensere smaak en extra kleur. Een heel aparte smaaksensatie.

Frisse ossenworst

Een niet al te dunne plak komkommer wordt gebruikt als drager en vormt een uitstekende combinatie met de rokerige en volle smaak van een plak echte ossenworst.

Hakkepeter

Deze lekkernij van het varken komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt gemaakt van mager gemalen varkensvlees waaraan kruiden en gehakte rauwe uien zijn toegevoegd. Eet het hapje zo vers mogelijk want het vlees is rauw. Garneer met augurk en zoetzure paprika.

Patécupje

Gebruik voor dit gevulde snackcupje een zachte goed spuitbare (crème)paté. Maak het toefje niet al te groot. Het moet wel een éénhaps snackje blijven. Garneren met een vruchtje naar wens

Patébolletjes

Koop bij de bakker minibroodjes met maanzaad of sesamzaad en snijd deze open. Bespuit ze met een zachte romige paté van de soort of smaak die je lekker vindt.

Rilettes

Een Franse specialiteit gemaakt van varkensdraadjesvlees en reuzel. Het smeersel heeft een hoog vetgehalte en is gekruid met peper, foelie en zout. Afhankelijk van de landstreek kunnen ook andere kruiden en smaakmakers worden gebruikt.

Patécrackertje

Op een klein crackertje spuit je een toef paté en garneert die af met een half kwarteleitje en een takje groen.

Spekpateetje

Een rolletje paté wordt omwikkeld met een plakje gekookt ontbijtspek en versier met een toefje groen en een minitomaatje.

Saladesoesjes

Vul de soesjes met een salade naar keuze en garneer ze af met een bijpassend rolletje vleeswaar.

Tuinkruidenhapje

Een klein rolletje paté wordt door verse tuinkruiden gerold en versierd met een half kerstomaatje.

Terug naar boven