Kalfvlees
Bakken: Hoe bak je kalfsvlees?
Haal kalfsvlees een half uur voor de bereiding uit de koelkast dan is het vlees niet te koud en schrikt het niet als het in heet vet wordt gelegd. Vlees dat schrikt wordt namelijk taai. Bak kalfsvlees ook altijd op middelmatig vuur. Het is een teer product dat hoge baktemperaturen niet zo goed verdraagt.
Bloedarmoede: Heeft een kalf bloedarmoede, het vlees is zo wit?
Nee. Het is wettelijk vastgelegd dat kalveren voldoende ijzer en ruwvoer moeten krijgen om dat te voorkomen. Vanuit de EU zijn er richtlijnen opgesteld voor het ijzergehalte in het bloed van kalveren.
Bloem: Is het verstandig om kalfsvlees voor het bakken door de bloem te halen?
Ja. Door de bloem wordt het vlees als het ware afgesloten waardoor het vocht er minder gemakkelijk uit kan. Daardoor is het eindresultaat veel sappiger. Ook voorkomt bloem een te snellel verbranding van het zachte kalfsvlees.
Hormonen: Krijgen kalveren hormonen?
Nee, absoluut niet. Jaren geleden was het in heel Europa heel gebruikelijk om kalveren sneller klaar te mesten met hormonen. Daar kwam zoveel weerstand tegen dat de sector zelf is gestopt. Momenteel controleert de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) de handhaving.
Licht verteerbaar: Verteert kalfsvlees sneller dan rundvlees?
Veel verschil is er niet alhoewel gezegd moet worden dat kalfsvlees wat minder stevig is dan rundvlees en dus wat sneller verteert.
Wiener: Waar is een Wiener Schnitzel van gemaakt?
Origineel wordt deze lekkernij gesneden van de kalfsfricandeau. In Nederland echter wordt voor de Wienerschnitzel vaak een lapje van de varkensfricandeau gebruikt. Keimager, mals en best lekker, maar qua smaak is de schnitzel van kalfsvlees onovertroffen.
Zwezerik
De zwezerik is een klier in de hals van het kalf. In het tweede jaar verschrompelt het orgaan en gaat over in vetrijk bindweefsel. Alleen de zwezerik van het jonge kalf wordt als delicatesse beschouwd. De zwezerik kan gepocheerd, gebakken, gesmoord of gegrild gegeten worden. In Nederland wordt de zwezerik bij de slager vrijwel alleen op bestelling geleverd. Bij de betere restaurants staat deze delicatesse regelmatig op de kaart.