Decoratieve zaden en pitten
Veel zaden en pitten zijn al dan niet gemalen en/of geplet niet alleen heel smakelijk, maar vaak ook heel decoratief. Hieronder een aantal voorbeelden die je herhaaldelijk in de Nederlandse bakkerijen tegenkomt. Wil je meer weten over deze smaakmakers kijk dan op de kruidenpagina.
Anijszaad
Anijs combineert goed met amandelen. Anijs in plaats van nougat, vervang bij koggetjes het nougat door anijs. Bij bavaroistaarten roept anijssmaak iets nostalgisch op.
Kardemom
Smaak komt het best tot zijn recht in zoete producten. Beetje kardemom door stollen doet wonderen. Ook een zacht broodje waarbij wat kardemom is toegevoegd, krijgt opeens een extra dimensie.
Karwijzaad (kummel)
Karwijzaad geeft broodjes en zoete producten als cake en biscuit een aangename smaak (wees niet te royaal met karwijzaad, het is vrij scherp van smaak, dus gebruik het met mate). Deegbolletjes kort voor het inschieten insnijden, vochtig maken en licht bestrooien met karwijzaad. Hartige broodjes. Gebruik eventueel blokjes kaas in het deeg in combinatie met karwijzaad.
Maanzaad
Brood of broodjes voor het bakken bestrooien met maanzaad. Gekneusd maanzaad is ook te gebruiken als vulling in brood en gebak of bij deegspijs (Midden-Europa).
Mosterdzaad en Koriander
Mosterdzaad en koriander laten zich uitstekend combineren met hartige producten. Strooi eens wat mosterdzaad over uienstokbrood of uienkruiers.
Pompoenzaden
Geroosterde pompoenzaden in combinatie met geroosterde zoute noten. Per 100 gram verkopen. Rooster ze terwijl je ze regelmatig omscheppend op een bakplaat met weinig boter en wat zout. Maak eens moderne taartdecoraties met deze geroosterde pitten.
Sesamzaad geroosterd
In een brooddeeg, om een extra lekker volkorenbroodje te maken. Aanzetsel om een taart, vervang bij victoriabeslag het amandelschaafsel door sesamzaad: 250 gram sesamzaad, 100 gram suiker, 50 gram honing, 15 gram citroenrasp en 15 gram eiwit, bakken in een matige oven. Gestrooid over een dunne beslagplak geeft het een lekkere smaak en het staat decoratief. In chocolade als dunne onderplak voor gebak en taarten.
Sesamzaad ongeroosterd
Als decoratiezaad op: gezouten bladerdeeg, kaasboterdeegproducten en getoerd gerezen (soepstengels, kaasvlinders).
Zonnebloemzaden
Gebruik geroosterde zonnebloempitten eens voor volkorenkoeken: boterdeeg gemaakt met volkorenmeel met een garnituur van zonnebloempitten, of een mengsel van zonnebloem- en pompoenpitten.