Beroemde slagers en slagerskinderen
Op een gegeven moment kreeg Versinspiratie een tip van Leo Kwak, een fervent jager die hem al vaker adviseerde aangaande de gebruiken rond de jacht in Nederland. Het betrof een radiouitzending waarin muziek van Antonín Dvořák werd gedraaid. De componist bleek af te stammen van een slager. Dat moment was de aanzet tot deze pagina die gaat over beroemde ambachtsmensen en hun kinderen. . Met enkele verrassende uitkomsten. Veel van de informatie is afkomstig van derden die via Wikipedia hun bijdrage hebben geleverd.
Veel van de onderstaande informatie is afkomstig van derden die via Wikipedia hun bijdrage hebben geleverd.
Tom Egbers (1957- )
Tom Egbers is een Nederlands journalist, presentator en schrijver. Hij studeerde midden jaren tachtig af aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Koos Postema, zijn examinator, beval hem aan bij de NOS en hij werd in 1984 aangenomen bij Studio Sport (NOS) als presentator. Tom is de zoon van een Twentse slager uit Almelo en een Engelse moeder. Zijn ouders hadden een slagerij aan de Rietstraat in de Almelose Bloemenbuurt en begonnen een, nu nog bestaande, supermarkt in de Aalderinkshoek. Tom werd in 1957 geboren boven de ouderlijke slagerij en hielp al jong mee. Op 2 oktober 2017 presenteerde hij de prijsuitreiking van de Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM) in Zwolle.
Info: Wikipedia & Wie is wie in Overijssel
Paul Groot (1967- )
Paulus Cornelis Johannes Maria (Paul) Groot (Hilversum, 25 juli 1967) is een Nederlands acteur, cabaretier en tekstschrijver. Paul is de zoon van een slager in Uithoorn. Hij studeerde theaterwetenschappen in Amsterdam.
Paul is het meest bekend van zijn deelname aan Kopspijkers en Koefnoen waar hij meesterlijke imitaties neerzette. Mede daardoor wordt hij in 2003 uitgeroepen tot Televisieperssonlijkheid van het jaar. Met Koefnoen wint hij in 2006 de Nipkowschijf. Paul Groot werd bekend als acteur in Goede tijden, slechte tijden, speelde in films, televisieseries en sprak tekenfilms en commercials in. Als tekstschrijver levert hij teksten voor diverse televisieprogramma’s en voor de theaterprogramma’s van cabaretiers als Eric van Sauers, Joep Onderdelinden en Plien en Bianca.
Foto en info: Wikipedia
JW Roy (1968- )
Jan Willem Roy is een Nederlandse singer-songwriter. In eerste instantie zong hij Engelstalig, maar ging uiteindelijk over in het Nederlands en Brabants. Hij is de zoon van een Brabantse slager uit Knegsel (Noord-Brabant).
Foto en info: Wikipedia & Zuiderlucht.eu
Erik van Loo (1964 - )
Nederlands chef-kok en eigenaar van restaurant Parkheuvel te Rotterdam. Van Loo groeide op als slagerszoon in het Zuid-Limburgse dorp Mechelen. Hij volgde de opleiding HORECA aan de Pastoor Jacobs school in Sittard en liep stage bij onder meer restaurant Prinses Juliana in Valkenburg. Hij werkte bij restaurant Vreugd en Rust van Henk Savelberg. Als chef-kok en eigenaar werkte hij bij restaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede en verkreeg daar een ster. Een tweede ster volgde in 2005 in restaurant De Zwethheul in Delft. In 2006 nam Van Loo restaurant Parkheuvel over van Cees Helder, waar hij aanvankelijk vanaf 2007 één Michelinster had, vanaf 2009 opnieuw twee sterren. De keuken van Van Loo is klassiek Frans met een moderne presentatie.
Info: Wikipedia & foto: Chickslovefood
Nicolette van Dam (1984- )
Nicolette Helena Elizabeth van Dam (Amsterdam, 14 augustus 1984) is een Nederlands actrice en televisiepresentatrice. Van Dam volgde de havo op het Keizer Karel College in Amstelveen en studeerde daarna enige tijd HBO communicatie en marketing, een opleiding die ze niet voltooide omdat ze begon te werken als model en optrad in verschillende videoclips. Hierna ging ze workshops presenteren en acteerlessen volgen.
Nicolette van Dam is slagersdochter en in die hoedanigheid trad ze in 2012 op als ambassadrice van de Week van de Vleeswaren. Deze campagne werd georganiseerd door de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie en mede mogelijk gemaakt door het Productschap Vee en Vlees. Het doel van de campagne was de variatiemogelijkheden van vleeswaren laten zien om de vleeswaren nog beter op de kaart zetten.
Info: Wikipedia foto: KNS
Leen Pfrommer (1935- )
Leen Pfrommer was een van de bekendste Nederlandse schaatstrainers. Hij is geboren en getogen in Harderwijk als zoon van een bekende Harderwijkse slager. Hij werd in 1965 trainer van het gewest Groningen/Drenthe na een schaatscarrière in de subtop. Daar waren onder anderen Piet Kleine en Jan Bols zijn pupillen. Pfrommer was zijn tijd vooruit en wist al veel van trainingsprogramma's. In 1967 werd Pfrommer ook bondscoach. Hij was de verantwoordelijke coach in de succestijd van Ard en Keessie (Ard Schenk en Kees Verkerk). Tot 1977 bleef Pfrommer bondscoach. Hij bleef tot relatief hoge leeftijd actief als schaatscoach, als laatste bij de DSB-ploeg van Dirk Scheringa. In 1995 werd Pfrommer lid van de KNSB-sprintploeg. In 1997 brak Pfrommer met de KNSB en in 2000 kwam hij met de nieuwe schaatsploeg DSB. Hij was ook enkele jaren actief als commentator voor de NOS in de jaren tachtig, en was daarin één van de eerste schaatscommentatoren die de kijker uitlegde wat een goede schaatstechniek was door schaatsers met elkaar te vergelijken.
info: Wikipedia
Wout Zijlstra (1964- )
De ouders van Wout Zijlstra hadden een slagerij en slachterij in IJlst. Wout moest zoals gebruikelijk al vroeg meehelpen. Tijdens een potje biljarten liet hij zich eens strikken voor een wedstrijd 'Sterkste Man' waar hij derde werd. Wout Zijlstra (Wolsum, 4 augustus 1964) is sindsdien een professionele Nederlandse krachtsporter en Sterkste Man van Nederland 2001. Hij is zich tijdens en vooral na de "Sterkste Man competities" gaan richten op de Highland Games, zowel nationaal als internationaal. Tevens heeft hij twee maal de Elfstedentocht uitgereden. Wout Zijlstra was van 2002 tot 2009 wereldrecordhouder "gewicht hooggooien 25 kilo" (onderdeel van de Highland Games wedstrijden en ook op sommige "sterkste man" wedstrijden). Zijn record staat op 5,70 meter. Met de hier toegestane technieken is hij dus nog steeds 'wereldrecordhouder'.
Info: sterkste man
Gerard van Velde (1971- )
De zoon van slager Van Velde uit Heerde was voorbestemd om slager te worden. Hij deed daarvoor de volledige opleiding. Het opvolgen van zijn vader leek een uitgemaakte zaak. Zelf had Gerard meer oog voor snellere zaken als het schaatsen bijvoorbeeld. Op de baan van Deventer was de ster van Van Velde langzaam rijzende. Als junior viel hij niet direct op in de ranglijsten en Jong Oranje was voor hem niet weggelegd. Uiteindelijk werd de Nederlands langebaanschaatser een specialist in de sprintafstanden 500 en 1000 meter. In 2002, toen hij al bijna gestopt was, deed hij nog één keer mee aan het Wereldkampioenschap schaatsen. Hij werd daar eerste op de 1000 meter. Hij schaatste tijdens zijn carrière verschillende wereldrecords bij elkaar en ook werd hij zes keer Nederlands kampioen sprint. In 2008 besloot hij te stoppen met schaatsen en ging aan het werk als trainer.
Info: Wikipedia
Henk van der Meyden (1937- )
Van der Meyden, de zoon van een Haagse slager, groeide op in het Haagse Bezuidenhout. Hij had een grote belangstelling voor theater en variété. In 1954 werd Henk leerling-journalist bij de Nieuwe Haagse Courant. In 1958 stapte hij over naar De Telegraaf waar hij al snel de verantwoordelijkheid kreeg voor een eigen showbizzpagina onder de titel Privé. Van der Meyden was daarmee jarenlang de enige roddeljournalist van Nederland. Daarnaast was hij al vroeg actief als theaterproducent. In de loop van de jaren zeventig zette Van der Meyden het Privé-concept op diverse gebieden in. Op het Amsterdamse Leidseplein werd Club Privé opgericht, er verscheen een weekblad Privé en voor de TROS maakte hij het televisieprogramma TV Privé. In de loop van de jaren negentig verruilde Van der Meyden zijn journalistieke bezigheden steeds meer voor het vak van theaterproducent. In 2002 heeft hij de journalistiek definitief vaarwel gezegd. Met echtgenote Monica Strotmann richtte hij Stardust Theatre B.V. op dat uitgroeide tot een van de grootste theaterbureaus van Nederland.
Info: Wikipedia
Jos van Rey (1945- )
Jozef Franciscus Bernard (Jos) van Rey (Roermond, 15 april 1945) is zoon van de Roermondse slager Van Rey en een Nederlandse ondernemer en voormalig politicus voor de VVD. Hij was 14 jaar lid van de Tweede Kamer. Daarnaast maakte hij deel uit van de Provinciale Staten in Limburg. Zijn zetel in de Eerste Kamer (vanaf 2011), evenals die als wethouder in de gemeente Roermond (vanaf 1998), gaf hij op 22 oktober 2012 op nadat enkele dagen eerder verdenkingen van corruptie tegen hem waren gerezen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 werd de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), die aldaar ontstond na de problemen met Van Rey en waarvoor hij fungeerde als lijstduwer, de grote overwinnaar.
Foto: Gezien-Roermond
Tom Lanoye (1958- )
Lanoye is de jongste zoon van een slager. Hij ging in Sint-Niklaas (België) naar het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College. Dit was toen nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Tom Lanoye studeerde af met een scriptie, getiteld De poëzie van Hans Warren. In 1982 was Lanoye uitgever en redacteur van het blad 't Zwarte Gat. Bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2000 was Lanoye lijstduwer bij Agalev, om de strijd tegen het Vlaams Blok kracht bij te zetten. In 2003 werd Lanoye de eerste hofdichter van Antwerpen. Naast schrijver is Lanoye ook ondernemer, zijn onderneming heet L.A.N.O.Y.E. nv. Tom Lanoye komt vaak op zowel de radio als op televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt hij op in theaters. Door zijn harde en rake uitspraken staat Lanoye vaak in de publieke belangstelling. Lanoye leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad (Zuid-Afrika). Zijn literair werk is in meer dan tien talen gepubliceerd of opgevoerd.
Info: Wikipedia
Jan de Hoop ( 1954 - )
Deze bekende televisiepresentator is vooral bekend als presentator van het RTL Ontbijtnieuws. De Hoop werkte een tijdlang bij de piratenzender en zeezender Radio Mi Amigo onder het pseudoniem Frank van der Mast. Onder deze naam werkte hij later ook voor de AVRO-radio. Hij begon met de presentatie van nieuwsprogramma's bij Veronica Nieuwsradio in 1987. Twee jaar later stapte hij over naar RTL-Véronique, het latere RTL 4. Daar begon hij met het presenteren van het Ontbijtnieuws, wat hij anno 2014 nog steeds doet. Momenteel doet hij naast het Ontbijtnieuws de voice-over van verschillende de programma's. Op de Slavakto, de internationale slagersvakbeurs van 2012 reikte deze oudslager op sfeervolle en betrokken wijze de bekers uit die door de verschillende deelnemers in de wacht waren gesleept.
vlnr: Jan de Hoop en keurslager Simon Muilwijk uit Ameide
Info: Wikipedia
Rachel Hazes (1970- )
De weduwe van André Hazes werd geboren in Rotterdam als dochter van Jan en Friedel van Galen en groeide op in een slagersgezin. Na haar middelbare school werkte ze een tijdje in een slagerij. Rachel en haar ouders waren grote fans van André Hazes. Op 14 oktober 1991 trouwde zij met André, die van zijn eerste vrouw Annie Dijkstra en zijn tweede vrouw Ellen Wolf was gescheiden. Rachel en André woonden in Vinkeveen en kregen twee kinderen: Roxeanne (1993) en André jr. (1994).
Info: Wikipedia
Henk Schiffmacher (1952- )
Hendrikus ("Henk") Johannes Everhardus is een van Nederlands bekendste tatoeëerders. Hij komt uit een katholieke slagersfamilie in Harderwijk. Hij wilde schilder worden. Zijn artistieke ambitie leidde begin jaren zeventig tot een korte periode aan de Reclame School REX aan het Frederiksplein in Amsterdam. Midden jaren zeventig werkte Schiffmacher bij De Bijenkorf. Na een opleiding als reclameschilder ging hij ook fotograferen. Tussen de middag liep hij vaak even langs in de zaak van Tattoo Peter in de Sint Olofssteeg, waar zijn fascinatie voor tatoeëren ontstond. Henk Schiffmacher is ook bekend als schrijver en kunstschilder. In 2000 was Henk deelnemer aan het televisieprogramma Big Brother VIPS en in 2007 had hij op AT5 een reallife-soap onder de naam Schiffmacher & Co. Hij had in 1986 een klein rolletje in de film Flodder. Henk Schiffmacher zet zich ook veelvuldig in voor het goede doel. Sinds juni 2010 is hij samen met zijn vrouw Louise, ambassadeur van Stichting B!NK, een stichting die zich inzet voor kansarme kinderen in de niet-westerse wereld.
Info: Wikipedia
Peter Post (1933- 2011)
Peter Post werd geboren in Amsterdam als zoon van een slager. Hij was een Nederlands beroepswielrenner van 1956 tot 1972, die na zijn carrière ploegleider werd. Hij behaalde maar liefst 65 zeges op de baan in de bekende zesdaagsen. Bij zijn latere overwinning in Parijs-Roubaix kreeg Post de "Gele wimpel" uitgereikt, de onderscheiding voor het hoogste uurgemiddelde behaald in een internationale klassieker. Dit uurgemiddelde staat tegenwoordig nog steeds te boek als record voor Parijs-Roubaix.
Na zijn actieve carrière als renner werd Peter Post in 1974 ploegleider van de TI-Raleigh ploeg. Het team werd uitgebouwd tot een zeer succesvolle ploeg die dominant was in tal van wegwedstrijden. Post zette in die tijd een uitstekende organisatie neer. Het hoogtepunt beleefde het team in 1980. In de Tour de France van dat jaar wist de ploeg 11 etappes te winnen en Joop Zoetemelk won het eindklassement. Post gaf na TI-Raleigh leiding aan Panasonic en werden de successen voortgezet met veelal buitenlandse renners. In 1995 trok Peter Post zich terug uit de wielersport. Na het wielrennen was Peter Post als adviseur verbonden aan de Rabobank Wielerploeg. Ook was hij voorzitter van de Club '48, die jaarlijks de Gerrit Schulte Trofee uitreikt aan de beste Nederlandse renner.
Info: Wikipedia
Jaap Boerwinkel (1915-1997)
Slager Jaap Boerwinkel, één van de eerste leden van de Vereniging van Keurslagers en slager uit Amersfoort, stopt in 1947 met zijn zaak en werd de eerste adviseur en later directeur van de Vereniging van Keurslagers. Mede onder zijn leiding en met steun van de ledenvergadering groeide de vereniging sterk in Nederland en België. In 1972 stopte Jaap Boerwinkel als directeur en liet een bloeiende vereniging na die tot op de dag van vandaag kwaliteit en innovatie in het vaandel heeft staan. Hij stond samen met Keurslager Ton Spoelder uit Laren aan de wieg van de huidige slavink. Een 'topper ' die de voorloper vormde van honderden specialiteiten die tot op de dag van vandaag ontwikkeld worden door innovatieve slagers.
Info: De slavink
Antonín Dvořák (1841-1904)
Dvořák was een Tsjechisch componist, dirigent, muziekpedagoog, (alt)violist en organist. Dvořák wordt met Bedřich Smetana en Leoš Janáček gerekend tot de grootste componisten van zijn land. Dvořáks vader František Dvořák had een restaurant en een slagerij, die hij van zijn vader had geërfd. Zijn moeder Anna Zděnková was een dochter van een rentmeester. Hun huwelijk werd op 17 november 1840 voltrokken; Antonín was het eerste van negen kinderen.
Dvořák werd beïnvloed door de volksmuziek van Moravië en zijn geboorteland Bohemen. Na zijn afstuderen in Praag , begon hij het schrijven van zijn eerste compositie op de leeftijd van 20. Na de première van zijn cantate Stabat Mater (1880), Dvořák bezocht hij het Verenigd Koninkrijk en werd daar populair. Zijn Zevende Symfonie is geschreven voor Londen. Na een kort verblijf in Rusland in 1890, werd Dvořák benoemd tot hoogleraar aan de Praagse Conservatorium in 1891. In 1892 verhuisde hij naar de Verenigde Staten en werd directeur van het Nationaal Conservatorium voor muziek in New York City, waar hij ook veel componeerde. Onder andere het begin van heimwee deed hem besluiten terug te keren naar Bohemen. Vanaf 1895 tot aan zijn dood, schreef hij vooral opera en kamermuziek.
Info: Wikipedia
Heinz Imdahl (1924-2012)
Van slager tot operaster. Op 9 Augustus 1924, werd de latere heldenbariton Heinz Imdahl geboren in Düsseldorf (Duitsland). Zijn ouders hadden er een gerenommeerde slagerij. Al heel vroeg vertoonde Heinz twee passies, de liefde voor het theater en het enthousiasme voor de jacht. Na het afronden van zijn schoolopleiding voltooide Imdahl een slagersopleiding. De verbinding met de ambachtelijke traditie heeft hem altijd sterk beïnvloed. Hij had een lange carrière aan de Beierse Staatsopera in München en ontving in latere jaren de eretitel van Kammersänger. Hij zong alle beroemde en bekende rollen in onder andere de grote theaters van Bremen, Neurenberg, Zürich, Wenen, Berlijn en wereldwijd. Zijn krachtige en aantrekkelijke stem was bij uitstek voorbestemd voor de grote dramatische bariton rollen. Helaas zijn er maar weinig opnames van Heinz Imdahl. In latere jaren was hij de eigenaar en exploitant van een luxe hotel aan de Chiemsee (Beieren, Duitsland), maar bleef hij actief tot op hoge leeftijd met name in zijn plaatselijke kerk.
Info: Wikipedia
Marcel Marceau (1923-2007)
Het pseudoniem van Marcel Mangel. Hij was een Frans mimespeler die een grote rol heeft gespeeld bij de verspreiding van dit toneelgenre. Marceau werd geboren als zoon van Anne Werzberg en Charles Mangel, een Joodse koosjere slager van Poolse oorsprong. Op jonge leeftijd was hij reeds, in gedachten, Robin Hood, de Drie Musketiers, Napoleon of zelfs Jezus aan het Kruis. Marcel ontdekte er de wereld van de muziek en het theater door zijn vader, zelf een bariton, die hem regelmatig meenam naar voorstellingen. Vooral de stomme films van Charlie Chaplin, Buster Keaton en de Marx Brothers begeesterden hem
In 1947 verzon Marceau "Bip", een trieste clown met een wit gezicht, zwartomrande ogen en een karmijnrode mond, die allerlei avonturen beleeft. Hij trad voor de eerste maal op als deze vreemde, gevoelige en poëtische snuiter in het Théâtre de Poche in Parijs. Het figuurtje Bip werd genoemd naar Pip in het boek Great Expectations van zijn geliefde auteur Charles Dickens. Door Bip werd Marceau wereldwijd bekend. Hij geeft gedurende zijn mimespel (of beter, mimodrama) vorm aan zijn tragische gedachten bij middel van gebaren. Zijn mimespel is een voortzetting van een kunst uit de Griekse en Romeinse oudheid die tot ons gekomen is via de Commedia dell'arte, maar die in de 19e eeuw verdween.
Info: Wikipedia
Paul Vanden Boeynants (1919-2001)
De 55ste Premier van België. Vanden Boeynants, bijgenaamd "VDB" door journalisten (afkorting die hij ook zelf gebruikte), was actief in de vleesindustrie en was een opvallend en controversieel Belgisch politicus. Hij was de zoon van een slagersechtpaar uit Mechelen dat zich in Brussel gevestigd had. Van 1949 tot 1979 was hij volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Brussel van de PSC. Hij was partijvoorzitter van 1961 tot 1966 en is verscheidene malen Minister van Middenstand geweest. Van 1966 tot 1968 was hij eerste minister. Vanden Boeynants werd minister van Staat in 1969. Paul Vanden Boeynants leidde verder het departement van Landsverdediging van 1972 tot 1979. Naast zijn nationale verantwoordelijkheden bekleedde Paul Vanden Boeynants ook Brusselse mandaten, vanaf 1953 als gemeenteraadslid en schepen, verder ook als voorzitter van de Jaarbeurzen van Brussel. Hij had de ambitie om tegen het einde van zijn politieke activiteiten burgemeester van Brussel te worden, maar slaagde er niet in.
Info: Wikipedia
Anton Schlecker (1944- )
Deze Duitse zakenman was de oprichter en eigenaar van de Schlecker drogisterijketen in Duitsland. Op zijn 21e behaalde hij zijn diploma als Metzger-Meister (slager ondernemer) en is daarmee in Duitsland de jongste slagerspatroon ooit. Een aantal jaren later nam hij de ouderlijke slagerij over. In 1975 bouwde hij zijn eerste discount-drogisterij in Kirchheim unter Teck. Twee jaar later waren er al meer dan 100 winkels. Vanaf 2003 waren er meer dan 13.000 winkels in heel Europa, waar zo'n 50.000 mensen werkten. In juli 2012 wordt het bedrijf failliet verklaard en zijn alle Schlecker winkels gesloten.
Info: Wikipedia