Consument kiest voor andere kleuren in “paprikastoplicht”
Onderzoek heeft aangetoond dat de consument een andere kleursamenstlling wenst van het traditionele paprikastoplicht, Rood-Geel-Groen.
In de Rotterdamse markthal is in de unit van “Vers van de Teler” een test gehouden onder 1.457 consumenten. De consument kon bij de aanschaf van paprika’s hun eigen “stoplicht” samenstellen. Meestal worden paprika’s in een eenheid van drie aangeboden in de zogenaamde stoplichtkleuren rood, geel en groen. Vaak is deze verpakking goedkoper dan drie losse paprika’s. Doel van het onderzoek was om te achterhalen welke kleurcombinaties het best aansluiten bij de behoefte van de consument.
Opmerkelijke resultaten
Slechts 6% van de kopende consumenten koos voor de traditionele stoplichtkleuren, rood, geel groen. 21% wisselde de groene in voor oranje. Op zich niet vreemd omdat de smaak van oranje veel meer in lijn ligt met rood en geel, namelijk zoet. Groen heeft een meer bittere smaak. Ook de samenstelling van driemaal rood (22%) en drie maal oranje (12%) deden het erg goed. Driemaal groen scoorde 5%.
Conclusies
Het onderzoek is kleinschalig gehouden en de resultaten kunnen dan ook alleen als richtinggevend worden aangeduid. De samenstelling van het stoplicht naar rood, geel en oranje ligt meer in de lijn van de behoefte van de consument. Opmerkelijk is dat de consument dit eigenlijk nooit geuit heeft. We spreken hier van een zogenaamd verborgen irritatie. Iets wat door de consument als een gegeven wordt beschouwd maar eigenlijk niet wenselijk is. Vaak zijn drie losse paprika’s fors duurder dan een stoplichtverpakking. Voor een paar cent meer heeft de consument drie paprika’s in plaats van twee. Met de oranje paprika in het stoplicht zal de prijs iets hoger liggen maar de consument krijgt dan wel waar zijn voorkeur naar uitgaat. Nog beter zou zijn de consument zelf te laten kiezen, dat scheelt zelfs schapruimte en er wordt minder verpakkingsmateriaal gebruikt.
Is er dan nog wel een markt voor de groene paprika? Ja, zeker! Groen heeft met zijn specifieke smaak ook een duidelijke doelgroep en zal zeker niet uit het schap verdwijnen.
P8 pleit er daarom voor om groene paprika op een andere manier te positioneren, door hem los aan te bieden.