Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct
Na een periode van zeven jaar is het eindelijk zover: de Limburgse vlaai mag zich nu officieel een erkend streekproduct noemen met Europese bescherming. De toekenning van de 'beschermde geografische aanduiding' (BGA) is een mijlpaal voor bakkers uit zowel Belgisch als Nederlands Limburg.
De BGA-status, toegekend op maandag 22 januari door Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, biedt bescherming tegen namaak van de Limburgse vlaai. Alleen bakkers die aan de specifieke eisen voldoen, mogen hun product nog langer 'Limburgse vlaai' noemen.
Onthulling van het beeldmerk
Tijdens de officiële toekenning is ook het beeldmerk van de Limburgse vlaai onthuld. Dit logo dient als herkenning voor consumenten en aangeven dat het om een authentiek product gaat. Momenteel hebben 74 bakkers zich aangemeld om volgens de BGA-regels de Limburgse vlaai te (blijven) bakken, en binnenkort zal een vereniging genaamd ‘Limburgse Vlaaibakkers’ worden opgericht om deze aanmeldingen te beheren.