Biryani (kruidige rijst met groenten)

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet
  • 500 gram basmati rijst
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 stukje verse gember (4cm)
  • 4 kruidnagels
  • 1 theelepel maanzaad, geplet
  • 1 zwarte kardemompit
  • 3 groene kardemompitten
  • 1/2 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel paprikapoeder (matig scherp)
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • chilipoeder
  • 1 ui
  • 250 gram gemengde groenten
  • 600 ml water
  • Zout en peper (uit de molen) 
  • Olie (om in te bakken)
  • 500 gram kipfilet,
  • 500 gram basmati rijst,
  • 6 teentjes knoflook,
  • 1 stukje verse gember (4cm),
  • 4 kruidnagels,
  • 1 theelepel maanzaad, geplet,
  • 1 zwarte kardemompit,
  • 3 groene kardemompitten,
  • 1/2 kaneelstokje,
  • 2 laurierblaadjes,
  • 1/2 theelepel kurkuma,
  • 1 theelepel paprikapoeder (matig scherp),
  • 1/2 theelepel komijnpoeder,
  • chilipoeder,
  • 1 ui,
  • 250 gram gemengde groenten,
  • 600 ml water,
  • Zout en peper (uit de molen) ,
  • Olie (om in te bakken)

Bereiding

  • Week de rijst een half uur in koud water en laat deze vervolgens uitlekken.

  • Snijd de kipfilet in blokjes, pers de knoflook, rasp de gember, snijd de ui in dunne ringen en snijd de groente klein.

  • Stamp de knoflook en de gember in de vijzel tot er een dikke pasta ontstaat.

  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem, voeg kruidnagels, het maanzaad, de kardemom, het kaneelstokje en de laurierblaadjes toe en meng alles goed door.

  • Fruit de ui in het oliemengsel tot deze glazig ziet, voeg de knoflook/gemberpasta toe en laat deze kort meefruiten. Voeg de kip toe en bak tot deze lichtbruin zijn.

  • Nu kunnen de groenten geroerbakt worden. Begin met de harde soorten, zoals wortels, koolraap en bloemkool. Laat deze 1 minuut roerbakken voor u de rest eraan toevoegt (bijv. doperwten, tomaten). Voeg daarna de kurkuma, paprika, chilipoeder, komijn en peper toe.

  • Schep de uitgelekte rijst door het groentemengsel en laat het geheel nog 3 tot 4 minuten bakken op een zeer lage warmtebron.

  • Giet het water over het rijstmengsel en breng alles aan de kook. Op smaak brengen met peper en zout.

  • Laat de Biryanie 25 minuten op zeer laag vuur doorkoken en gaar worden.

Terug naar boven