Brandade van heek

Ingrediënten

  • 300 gr heek
  • 200 gr geschilde aardappelen
  • 1 visbouillontablet of 3 dl visfond
  • 1 dl melk
  • 1 laurierblad
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1-1,5 dl olijfolie
  • 1 versgemalen zeezout en peper 1 weckpot 
  • 300 gr heek,
  • 200 gr geschilde aardappelen,
  • 1 visbouillontablet of 3 dl visfond,
  • 1 dl melk,
  • 1 laurierblad,
  • 1 teentje knoflook, geperst,
  • 1-1,5 dl olijfolie,
  • 1 versgemalen zeezout en peper 1 weckpot 

Benodigheden

  • 1 weckpot 

Bereiding

  • Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met wat zout gaar.

  • Breng intussen 3 dl water in een kleine pan aan de kook en los hierin het bouillontablet op of verwarm de visfond. Houd de bouillon tegen de kook aan en voeg vervolgens de melk en het laurierblad toe.

  • Snijd de heek in grove stukken, schep ze in de bijna kokende bouillon en ‘pocheer’ ze in 5-6 minuten op een laag vuur gaar.

  • Giet intussen de aardappelen af en stamp ze tot een fijne puree. Schep de heek met een schuimspaan uit het pocheervocht en schep ze voorzichtig door de puree. Voeg de knoflook en olijfolie toe, zodat het een smeuïge geheel wordt.

  • Gebruik geen staafmixer, maar pureer het geheel bijvoorbeeld in een vijzel of met een pureestamper.

  • Breng de brandade verder op smaak met zout en versgemalen peper.

  • Serveer de heek-spread met toast of versgebakken stokbrood.

  • Bewaar de brandade (met het laurierblad erin) in een weckpot in de koelkast. Schenk er extra olijfolie op zodat de aardappel en de vis onder staan!

  • Probeer ook een gedroogde stokvis of bakkeljauw, week dan de stokvis eerst 12 uur in water of melk, ververs dit iedere 4 uur. Stokvis kan namelijk erg zout zijn.

Terug naar boven