Kalfsgehaktspiesen met een Libanees tintje

Ingrediënten

  • Kalfsvleessnippers voor gehakt
  • 18 gr keukenzout
  • 3 gr witte peper
  • 2 gr gemalen komijn
  • 1 gr kaneel
  • 30 gr pijnboompitten, fijngehakt
  • 70 gr middelgrof gemalen bulgur
  • 250 gr water (om bulgur te weken)
  • 50 gr gesnipperde verse ui
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 eieren, licht geklopt
  • Kalfsvleessnippers voor gehakt,
  • 18 gr keukenzout,
  • 3 gr witte peper,
  • 2 gr gemalen komijn,
  • 1 gr kaneel,
  • 30 gr pijnboompitten, fijngehakt,
  • 70 gr middelgrof gemalen bulgur,
  • 250 gr water (om bulgur te weken),
  • 50 gr gesnipperde verse ui,
  • 1 teentje knoflook, geperst,
  • 2 eieren, licht geklopt

Benodigheden

  • Metalen spiesen of houten stokjes, laat de houten stokjes een uurtje weken in het water zodat deze niet aanbranden op de barbecue.

Bereiding

  • Zomer in Nederland: dat is weer barbecuetijd. Niks mis met een rooster met hamburgers, saté, worstjes en garnalenspiesen. Maar er kan zoveel meer. Met vis en groente of gevulde aardappelen. Zelfs met gehakt; verras je klanten eens met een tintje Libanees; combineer en varieer met dit gerecht. Blijf je onderscheiden, wees creatief en verras je klant met uitgesproken smaken!

  • Ontdoe het vlees van pezen, zenen, stempels, kraakbeen en bloederige delen en snijd het in flinke stukken (ei-groot). Plaats het vlees in platte bakken, afgedekt met folie, in de koelcel van 0 graden. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de bakken voor de luchtcirculatie. 

  • Laat de bulgur ongeveer 30 minuten weken in 250 gram water en vervolgens uitlekken in een vergiet met een doek erop; om het overtollige vocht eruit te kunnen persen. 

  • Laat het vlees voormalen door de 10 mm plaat. Meng hierna het zout, de kruiden (peper, komijn en kaneel), de gewelde bulgur, gesnipperde ui, geperste knoflook en een opgeklopt ei losjes erdoor (eventueel met een mengmachine, maar niet te lang). Haal de massa vervolgens door de 5 mm plaat en meng de gehakte pijnboompitten erdoor; meng  kort na, tot er een goede binding is ontstaan. Verdeel het deeg in porties van ongeveer 150 gram en rol deze tot worstjes (ongeveer een dunne kroket). Steek tot slot een spies door de lengte van het worstje, één worstje per spies.

  • Presenteer deze kalfsgehaktspiesen in grote witte schalen. Leg er wat frisse knapperige groenten naast met uitgesproken kleuren. Dat trekt de aandacht van de klant. Vertel over jouw product en maak de klant nieuwsgierig. Zet er een bakje bij met stukjes gegaard kalfsgehakt. Dan kan de klant proeven!

  • De spiesen zijn heerlijk op de barbecue. Ze kunnen natuurlijk ook op de grill. Laat het ongeveer 8 minuten bruin en gaar bakken; keer de spies zo nu en dan om.

Terug naar boven