Speciale Gehaktballetjes in Witte Wijnsaus

Ingrediënten

  • 600 gram Winkelklaar kalfsvlees voor gehakt
  • 400 gram Winkelklaar varkensvlees voor gehakt
  • 15 gram Keukenzout
  • 3 gram Witte peper
  • 0,5 gram Geraspte nootmuskaat
  • 2 gram Ge(vries)droogde Hollandse tuinkruiden
  • 1 teentje Knoflook, fijngesnipperd
  • 100 gram Gesnipperde ui
  • 120 gram Witbrood, zonder korst
  • 2 Eieren
  • 50 gram Boter
  • 50 gram Gesnipperde ui
  • 2 dl Witte wijn (Franse Chablis)
  • 500 ml Room
  • 50 gram Boter
  •   Zout, peper, fijngehakte bladpeterselie
  • 600 gram Winkelklaar kalfsvlees voor gehakt,
  • 400 gram Winkelklaar varkensvlees voor gehakt,
  • 15 gram Keukenzout,
  • 3 gram Witte peper,
  • 0,5 gram Geraspte nootmuskaat,
  • 2 gram Ge(vries)droogde Hollandse tuinkruiden,
  • 1 teentje Knoflook, fijngesnipperd,
  • 100 gram Gesnipperde ui,
  • 120 gram Witbrood, zonder korst,
  • 2 Eieren,
  • 50 gram Boter,
  • 50 gram Gesnipperde ui,
  • 2 dl Witte wijn (Franse Chablis),
  • 500 ml Room,
  • 50 gram Boter,
  •   Zout, peper, fijngehakte bladpeterselie

Bereiding

  • Pel uien en knoflook en hak beide zeer fijn. Laat brood in water weken en knijp het uit. Laat in een pan de boter smelten en fruit daarin ui –en knoflook glazig. Roer dan de tuinkruiden er door; neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

  • Draai het vlees eerst door de 10-mm plaat. Doe het ui -/knoflook -/ kruidenmengsel en witbrood, eieren, zout, peper en nootmuskaat er bij en meng dit losjes onder elkaar. Draai dit door de 3 mm plaat en meng alles onder elkaar tot er een goede binding is.

  • Draai van het deeg balletjes van 30 gram. Breng die in kokend, licht gezouten water en laat ze in 15 minuten gaar worden. Laat de boter smelten in een steelpan en fruit daarin de ui glazig. Blus de ui af met witte wijn en laat het nat tot een derde inkoken. Giet er room bij en laat de saus nog wat inkoken tot die een romige consistentie heeft. Breng de saus op smaak met zout en peper en roer er tot slot gehakte peterselie door. Schep de gehaktballetjes met een schuimspaan uit het kooknat en laat ze 3 tot 4 minuten doorwarmen in de warme witte wijnsaus. Laat daarna de balletjes in de saus snel afkoelen en doorkoelen in de koelcel.

Terug naar boven