Laat het brood in de melk weken; knijp het voor verwerking goed uit.
Weeg alle ingrediënten af.
Het goed gekoelde vlees voormalen door de 10 mm plaat, dan foelie, peper, zout, eieren en uitgeknepen brood onder het gemalen vlees mengen en afmalen door de 3 mm plaat. Namengen tot er een goede binding is.
Vorm stevige ballen (circa 125 gram); de oppervlakte van de ballen moet mooi glad zijn, anders barst het gehakt bij het braden open. Haal de ballen door blank paneermeel of beschuitpaneermeel is lekkerder.
De ballen in heteluchtoven voorverwarmen bij 140˚C tot een kerntemperatuur van 70˚C is bereikt.
Of in een stofpan of in een braadslede de hoeveelheid boter smelten tot die goed bruin is, dan de ballen er voorzichtig in leggen en ze snel aan alle kanten bruin braden. Om de jus wat pittiger en donkerder te maken, kan men wat gesnipperde ui en paprikapoeder (mild) mee braden.
Leg het deksel schuin op de pan, temper het vuur, laat het gehakt op zacht vuur gaar ongeveer 30 minuten braden (kerntemperatuur 70˚C).
Neem de ballen uit de pan of oven, laat ze snel afkoelen en koel ze door in de koelcel. Breng deze gehaktballen in stenen bakken en in een-vaks oven –of magnetronbakjes. Adviseer de consument aardappelen en gestoofde bieten of andijvie, of bloemkool of een koolsoort bij te eten. Een broodje warm gehakt doet het ook prima. En koud eveneens.