Bekleed het bakblik met aluminiumfolie. Maak de groenten schoon, snijd ze zoals hierboven omschreven. Weeg alle ingrediënten af.
De oven voorverwarmen op 180˚C. Gehakt, broodkruim, tomatenpuree, mosterdpoeder, gemengde gedroogde kruidenmix, geperste knoflook en ei in een bak mengen tot alles goed verdeeld is en er een goede binding is. Verdeel de massa in drie gelijke porties.
Vermeng de reepjes paprika met de fijngehakte basilicum en de olijven.
Druk een portie gehaktmengsel op de bodem van het bakblik en verdeel de helft van het paprikamengsel erover. Neem weer een portie gehakt en maak een gehaktlaag op het paprikamengsel in het blik, leg daarop de overige helft van het paprikamengsel en daarop brengen we tenslotte weer een gehaktlaag aan. Alles heel goed aandrukken.
Bak dit gerecht in ca. 1 uur bruin en gaar, tot een kerntemperatuur van 70˚C is bereikt. Giet het (stoom)vocht af en laat het brood in de werkruimte afkoelen en daarna doorkoelen in de koelcel. Snij het pikant rundergehaktbrood in dikke plakken(ca. 1,5 cm dik) en presenteer die in bakjes met een mengsel van verkleinde ricotta en verkruimelde feta.Het pikante rundergehaktbrood op een bord in de oven bij 80˚C verwarmen; de kaas er over strooien. Dit gerecht kan als tussendoortje gegeten worden of als een lichte maaltijd.